Belgische frietkoten
Frieten
Oorsprong
Over de oorsprong van de frieten bestaat veel discussie. Op verschillende plaatsen zegt men wel dat men eerst was met het bakken van aardappelen in olie. Over de benaming 'french fries' bestaan ook enkele theoriëen. Zo zouden de amerikaanse militairen tijdens de wereldoorlog kennis gemaakt hebben met de frieten. Aangezien er in de loopgraven overwegend frans gesproken werd, dachten zij in Frankrijk te zitten en noemden de frieten 'french fries'. Dit is natuurlijk een belediging voor de echte belgische friet. Tegenwoordig wordt er dan ook meer en meer gesproken over 'belgian fries' door marketeers.
Kenmerken van de belgische frieten
In Nederland kent men 'patat', in Engeland 'chips' en in Frankrijk de dunne 'french fries'. Verder zijn er nog varianten zoals bv. steppegras of luciferfrietjes. Maar de echte belgische frieten blijven toch nog altijd het lekkerst. Er zijn enkele speciale kenmerken om een goed pak belgische frieten te kunnen maken.
- verse aardappelen en kwaliteitsvolle frituurolie
- een dikte van ongeveer 10 mm
- voorbakken om het vocht uit de frieten te krijgen
- laten rusten en daarna krokant afbakken
- diepvriesfrieten serveren is uiteraard 'not done'
Tegenwoordig zijn er zoveel sauzen en snacks verkrijgbaar in een frituur dat de keuze soms te overweldigend is. Vroeger was de keuze beperkt tot een gehaktbal of cervelaworst. Op de frieten deed men mayonaise of pickles. Ook de vlaamse klassiekers zoals mosselen of stoofvlees blijven populair, maar moeten dikwijls het onderspit delven tegen allerhande kroketten of bereburgers.
Frietkot
Een ander nadeel van het verdwijnen van de frietkoten is dat de meeste moderne frituren geen gebruik meer maken van de puntzak. Meestal worden plastieken bakjes gebruikt. Ook al is dit misschien makkelijker om uit te eten, een met frieten gevulde puntzak straalt nog altijd meer charme en traditie uit. Het is een deel van het cultureel erfgoed van België en mag niet verloren gaan. Gelukkig spelen handige frituuruitbaters hier tegenwoordig op in en bieden ze de keuze tussen een bakje of een puntzak aan hun klanten aan.
De frietkoten bestonden in alle maten en vormen. Ergens is het wel te begrijpen dat de overheid dit bouwkundig wil aanpakken. En toch kijken de meeste belgen met nostalgie terug naar de tijd van hun oud 'fritkot'. Hier vind je een overzicht met foto's van verschillende fritkoten.
Tip: frietmuseum Friet stoofvlees gerecht