De Aziatische keuken China
DE CHINESE KEUKEN, DE MEEST VOORAANSTAANDE VAN AZIË
Naar het Chinese restaurant gaan om een maaltijd af te halen is tot de Nederlandse cultuur gaan behoren. Naar de afhaalchinees gaan is gemakkelijk en goedkoop. Het is er tijdens etenstijd meestal druk. Een geheel andere aanblik geven de Chinese restaurants, daar zitten vaak een handjevol mensen, terwijl het bij het afhaalloket druk is. Als je regelmatig bij verschillende restaurants Chinees eten haalt, valt het je op dat het allemaal een beetje op elkaar lijkt. Het lijkt vaak niet uit te maken of je bij het ene of bij het andere restaurant eten koopt. Is de Chinese keuken echt zo saai? Intengendeel, de Chinese keuken is niet alleen de meest vooraanstaande keuken van Azië, maar van de hele wereld. Bovendien is de invloed van de Chinese keuken in allerlei keukens wereldwijd terug te vinden.
CHINA, EEN UITGESTREKT LAND
China is één van de grootste landen ter wereld. Door die uitgestrektheid heeft het verschillende klimaten. Op de ene plek in China zijn de zomers kort en de koude periodes lang, op een andere plek is het altijd warm. Daardoor worden er zeer verschillende gewassen verbouwd. Rijst bijvoorbeeld kan alleen gedijen in een voldoende warm klimaat. Diversiteit in verbouwde gewassen geeft vanzelfsprekend een diversiteit in gerechten met verschillende smaken. Ook worden er door heel China eenden gehouden omdat er door veel gerechten eend wordt verwerkt. Behalve het klimaat en de beschikbare ingrediënten, is ook de plaatselijke cultuur van invloed op wat er gegeten wordt.
NOORDELIJKE KEUKEN, PEKING
Peking is een tijdje hoofdstad van het Mongoolse Rijk geweest. De Mongoolse invloed op de noordelijke keuken is daardoor groot. De Mongoolse vuurpot wordt in de noordelijke keuken veel gebruikt. In de “Verboden Stad”, domicilie van de Chinese keizers, kon men over de beste ingrediënten beschikken. Toen het keizerrijk was gevallen, hebben veel van de koks die eerder in dienst van de keizer waren, een eigen restaurant geopend. Burgers konden daardoor, zij het aangepast vanwege de hoge kosten, met “keizerlijke” gerechten kennismaken. Het beroemde gerecht Peking-eend komt in de gehele Chinese keuken voor. Op verschillende manieren bereid. Uiteraard eet je echte Peking-eend alleen in Peking. Een ander beroemd gerecht uit Peking is de loempia.
OOSTELIJKE KEUKEN, SHANGHAI
Eén van de langste rivieren van de wereld, de Jangtsekiang vormt de grens tussen twee Chinese keukens. Namelijk de noordelijke keuken en de oostelijke keuken. Shanghai is het centrum van de oostelijke keuken. In de delta van de Jangtsekiang vind je de meest vruchtbare streken van Azië, waardoor er een grote variatie aan producten voorhanden is. Er worden in de streek onder andere pinda's verbouwd met het gevolg dat er in de oostelijke keuken veel arachideolie (pindaolie) wordt gebruikt. Ook riet- en palmsuiker wordt veelvuldig in de gerechten gebruikt. Met name de keuken van Shanghai is zoetig. De oostelijke keuken wordt ook wel de Huaiyang keuken genoemd naar de rivier de Huai.
WESTELIJKE KEUKEN, SZETSJWAN
Szetsjwan is omringd door bergen en is daardoor een geïsoleerd gebied. Het gebied heeft hete zomers en in de winter vriest het er niet. Rijst, en thee groeien er weelderig. Maar ook bamboe. In de gerechten van de streek worden vaak bamboescheuten verwerkt. Hoe geïsoleerd het gebied ligt heeft de dichter Li Po duidelijk beschreven met: “ Het is moeilijker in Szetsjwan te komen dan in de hemel”. Door het eeuwenlange isolement heeft zich een aparte stijl van koken ontwikkeld. Bij de mensen thuis wordt het eten scherp gekruid met Spaanse pepers, maar krijgt men gasten dan worden er mildere gerechten bereid. Ook op plaatsen waar mensen van buiten de streek eten, zoals in de restaurants, zijn de gerechten niet scherp gekruid.
ZUIDELIJKE KEUKEN, KANTON
Kanton is een belangrijke havenstad in China. Door de vele internationale contacten is de Kantonese keuken tot over de grenzen bekend geworden en van alle Chinese keukens het meest over de wereld verbreid. Andersom is de Kantonese keuken ook beïnvloed door het buitenland. In Kanton zijn de koks zeer creatief. Ook in het uitzoeken van hun ingrediënten. Gerechten die in de rest van China onbekend zijn, worden in Kanton opgediend. Bijvoorbeeld gerechten met schildpadden en slangen.
KUNSTWERKJES
Chinezen vinden dat eten niet alleen goed moet smaken. Het moet er ook nog eens smakelijk uitzien. De gerechten zijn dan ook vaak ware kunstwerkjes.
Denk je na het lezen van dit artikel nog steeds dat de Chinese keuken saai is? Nee toch?