Wat is de Euromast
Inleiding
In de havenstad Rotterdam zijn tal van bezienswaardigheden te vinden. Eén van deze bezienswaardigheden die de Rotterdamse skyline op unieke wijze opsiert is De Euromast. De Euromast is in Rotterdam te vinden vlakbij de ingang van de Maastunnel en is in Nederland de hoogste toren (185 meter) die open is voor publiek. Op 10 december 1958 werd de eerste paal geslagen door de toenmalige burgemeester Van Walsum. In totaal zouden er 131 palen geslagen worden.
Geschiedenis
De Euromast is een ontwerp van de architect H.A. Maaskant die nog meer bekende gebouwen in Rotterdam op zijn naam heeft staan zoals het Groothandelsgebouw en het Hilton Hotel. Hij ontwierp de Euromast voor de Floriade van 1960. Op 25 maart 1960 was de officiële opening door prinses Beatrix. Het gebouw was toen 101 meter hoog. Hoog genoeg om boven de gebouwen die toen in Rotterdam stonden uit te torenen. Gedurende de jaren 60 werden er echter hogere gebouwen in de Maasstad neergezet en werd besloten dat de Euromast weer het hoogste gebouw in Rotterdam moest worden.
In 1970 werd de Space Tower op de Euromast gebouwd en kwam er maar liefst 85 meter in hoogte bij. Vanaf 112 meter hoogte kunnen de bezoekers in een grote glazen lift (de Euroscoop) stappen die rondom de Euromast naar boven en beneden draait. Hierdoor kunnen de bezoekers vanaf 185 meter rondom naar Rotterdam en de verre omstreken kijken.
Madurodam (Den Haag) heeft een miniatuur van het bouwwerk in haar park staan.
Tips
- Voor een goed en ver zicht kun je het beste op een onbewolkte dag gaan.
Rotterdam
In de provincie Zuid-Holland is één van de grootste havenplaatsen van Nederland te vinden, namelijk Rotterdam. De haven van Rotterdam is een belangrijke doorvoerhaven in de wereld. Tal van schepen doen jaarlijks deze havenplaats aan. Ook onder cruiseschepen is Rotterdam erg populair.
Rotterdam dankt zijn naam aan een dam die aan het begin van de 13e eeuw in de Rotte werd aangelegd. De Rotte is een rivier die door de stad loopt. Met ruim 584.000 inwoners is Rotterdam de op één na grootste stad van Nederland.
Het aanzien van Rotterdam werd door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog drastisch gewijzigd. Het bombardement veranderde het centrum van Rotterdam in korte tijd in een grote puinhoop. Na de oorlog werd Rotterdam opnieuw opgebouwd, wat een verklaring is voor veel nieuwbouw en weinig overgebleven oudbouw in de stad.
Met de wederopbouw van de stad schiet het ene na het andere hypermoderne pand uit de grond. In de jaren 50 was Rotterdam het toneel van nieuwe architectonische hoogstandjes, zoals de eerste autovrije winkelstraat (de Lijnbaan), het nieuwe Centraal Station, het Groothandelsgebouw en natuurlijk De Euromast. Overigens is het Centraal Station uit de jaren 50 inmiddels gesloopt en word vervangen door een nieuw Centraal Station dat beter om kan gaan met het toegenomen aantal reizigers en de moderne vormen van vervoer.
Ook dit is in Rotterdam te vinden
- Diergaarde Blijdorp
- De Koopgoot
- Het Museumpark
- De Spido
- Het Stadhuis
- De Marathon van Rotterdam
- De Bavaria City Racing
- Cruiseschepen die vele malen per jaar de haven aandoen
- Plaswijckpark