Wat is het populairste religieuze gebouw onder toeristen
Algemeen
De verkiezing anno 2009 van het meest geliefde religieuze gebouw in Nederland heeft geleidt tot keuze van een Nederalndse kerk die jaarlijks meer dan 13.000.000 bezoekers trekt. En dat in een tijd van afnemend kerk bezoek
Sint Servaas
Sint Servaas was ooit de eerste bisschop van Nederland, hij was bisschop van Maastricht en Tongeren in de 4e eeuw. Hij wordt nog steeds gezien als een van de belangrijkste geloofspredikers in zowel Nederlands- als het Belgische Limburg. Servaas kwam uit het toenmalige Romeinse Rijk, uit (volgens Middeleeuwse begrippen) Armenië.
Over het werk van deze bisschop weet men niet veel, wel dat hij in Tongeren een heiligdom ter ere van Maria heeft gesticht. Tongeren was in die tijd een heel belangrijke Romeinse nederzetting. Hij vertrok naar Maastricht nadat de inwoners van Tongeren geen genoegen namen met zijn strenge richtlijnen.
Wanneer Servaas overleed is niet zeker, waarschijnlijk in het jaar 384 en als algemene datum heeft men 13 mei aangenomen, waarop ook zijn naamdag gevierd wordt. Gregorius van Tours die leefde van 534 tot 594, schreef in zijn boek “Geschiedenis der Franken” dat de bisschop werd begraven langs de openbare weg, vermoedelijk in de buurt van een brug.
Baskliek van Sint Servaas
Op het Vrijthof in Maastricht staat de grote Sint Servaasbasiliek. De kerk is opgetrokken op het graf van Sint Servaas, en is daarmee de enige kerk in Nederland die op een graf van een heilige is gebouwd. Het gebouw is een driebeukige kruisbasiliek. De Sint Servaas wordt gezien als de oudste kerk van Nederland en staat inmiddels in de top 100 der Nederlandse monumenten van de UNESCO
Na de dood van Sint Servaas werd door de inwoners van Maastricht een houten kapel gebouwd. Doordat deze te klein werd, werd er halverwege de 6e eeuw een Romeinse Basilica van zandsteen en mergel gebouwd. De kerk verrees onder leiding van de bisschoppen Monulfus en Gondulfus.
Tweehonderd jaar later, in 750, verrees een nieuwe kerk waarvan vermoedt wordt dat deze rond het jaar 881 door de Noormannen werd verwoest. Het zou ruim 100 jaar duren voordat proost Gelduifus de kerk als een pelgrimskerk opbouwde. Keizer Hendrik III wijdde in 1039, in bijzijn van 12 bisschoppen, de kerk in. Ook deze kerk bleef in deze vorm niet lang staan. Kort na de wijding begon men met de westbouw, welke rond 1180 voor een groot deel klaar was. Ook begon men aan de oostkant te bouwen; een halfronde absis met twee zijtorens verrees. Daarna werd er ook nog een bergportaal in de gotische stijl aangebouwd.
Van kerk tot basiliek
De eerste bisschop van Nederland heeft bijna 1400 jaar moeten wachten tot het bouwwerk op zijn graf dan eindelijk een basiliek mocht worden genoemd. Op 14 mei 1985 verheef Paus Johannes Paulus II de kerk tot basiliek, een dag na de naamdag van Sint Servaas.
Belangrijkste bezienswaardigheid
In de basiliek is de schrijn van St Servaas. In deze noodkist (Maaslands edelsmeedwerk) die dateert uit de 1160 ligt een deel van het gebeente van de heilige. Ook bevat de kist resten van het gebeente van bisschoppen van Tongeren en Maastricht. Iedere 7 jaar wordt deze kist tijdens de Heiligdomsvaart door de straten van de stad gedragen.
In de schatkamer van de basiliek zijn ook de drinkbeker en borstbeeld van de heilige ondergebracht, alsmede voorwerpen (bisschopsstaf, borstkruis en sleutel) die vermeend worden van Sint Servaas te zijn geweest. Ook is er een unieke verzameling stoffen en zijn er vele schilderijen en beelden.
Sint Servaasbasiliek anno 2009
Op 19 mei 2009 werd bekend gemaakt dat deze basiliek door toeristen is verkozen tot het meest geliefde religieuze gebouw van Nederland. Deze conclusie is getrokken door hotelprijs vergelijker www.trivago.nl op basis van zoekaanvragen op zijn website. Hiervoor heeft deze prijsvergelijker gebruik gemaakt van zoekaanvragen in de maand april, alsmede de best beoordeelde religieuze gebouwen door toeristen.
De religieuze gebouwen uit de top 10 zijn:
- Sint Servaas in Maastricht
- Nieuwe Kerk in Amsterdam
- Westerkerk in Amsterdam
- De Dom in Utrecht
- Sint Nicolaaskerk in Amsterdam
- Basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe-Tenhemelopneming in Maastricht
- Oude Kerk in Amsterdam
- Martinikerk in Groningen
- Nieuwe Kerk in Delft
- Sint Martinus in Venlo