Alden Biesen
Alden Biesen
Geschiedenis
Om het toenmalige ideaal van de kruistochten te ondersteunen schonken de graaf Arnold III van Loon en zijn zus Mathildis, de abdis van Munsterbilzen, in 1220 aan de Duitse Orde een bedevaartskapel met aanhorigheden in Rijkhoven. Omstreeks 1361 verliet de Duitse Orde het onveilige en vochtig gelegen Alden Biesen. De oude kloostergebouwen van Alden Biesen bleven troosteloos achter.
In 1543 liet landcommandeur Winand van Breill op het vervallen domein Alden Biesen een majestueuze zomerresidentie bouwen. In 1571 werd met de voorburchten begonnen. Alden Biesen was herrezen. Het zou tot in de 18e eeuw een permanente bouwwerf blijven.
In 1794 doken ook in het Maas-Rijngebied de Franse revolutionairen op. Ze dreven de ridders en priesters van de Duitse Orde op de vlucht en namen Alden Biesen en de andere bezittingen van de Orde in beslag. In 1797 werd het domein in Maastricht geveild. Het gebouwencomplex takelde af. De site leek na de Tweede Wereldoorlog zelfs ten dode opgeschreven.
Op 8 maart 1971 viel de waterburcht ten gevolge van een schoorsteenbrand ten prooi aan de vlammen. De enige inwoner van het kasteel werd toen in de volksmond "de biesengek" genoemd. De Belgische staat kocht het domein en besloot over te gaan tot een grondige renovatie die samen met de grensoverschrijdende bestemming het domein maakte tot wat het vandaag is.
Evenementen
Dankzij de prachtige locatie is het domein Alden Biesen gastheer voor tal van evenementen doorheen het jaar. Elke week is er wel iets te beleven in en rondom het domein. Wij zetten enkele van de bekendste evenementen op een rij.
- Internationaal vertelfestival: Alden Biesen biedt professionele vertellers die in hun moedertaal vertellen. Sprookjes, legendes, mythes, reisverhalen ... alles komt aan bod.
- Schots Weekend:
Drie dagen lang verandert Alden Biesen in klein Schotland met highland games, folkmuziek, doedelzakoptredens, en veel meer.
- Land-en tuinbouwdagen:
Dit agrarisch topevenement zorgt op het domein en in de weilanden en boomgaarden rondom het kasteel voor spektakel. Demonstraties, wedstrijden, tentoonstellingen over alles wat met land- en tuinbouw te maken heeft.
- Sage van de Biesenburcht:
Maak kennis met een middeleeuws kamp, met intrigerende muziek, volg historische evocaties, wagen-spelen en riddertornooien, verbaas je bij de demonstraties van roofvogels en oude ambachten... Muzikanten, acrobaten, vuurspuwers en buikdanseressen maken het middeleeuwse feest compleet,
- Sintpaleis:
Elk jaar in december is Alden Biesen de verblijfplaats van Sinterklaas. Jij kan dan een bezoekje brengen aan zijn kasteel. De Paleisbewoners wachten je op en leiden je rond in de Sinterlijke kamers. Tussendoor klim je zelfs op de daken, proef je van ovenverse speculaas en dans je mee op de Pietenbaila. In de warme zetel van de Sintzaal geniet je van een wervelende show.
Tips in de omgeving
Alden Biesen is ook een een ideale startplaats om de mooie omgeving te verkennen. Zo vertrekken er op het domein enkele prachtige wandelroutes, kan je er fietsen en zelfs golfkarretjes huren. Ook het historsich stadje Bilzen met zijn gezellige markt ligt op wandelafstand. Vooral in de bloesemtijd (april-mei) kun je prachtige bloesemwandelingen maken op en rond het domein.
Bezoek
Het domein en het engels park zijn vrij te bezoeken. Behalve bij grote evenementen is de parking helemaal gratis. In het moderne onthaalcentrum vind je ook meer informatie over het haspengouwse kastelenlandschap. De inkom voor het gerenoveerde waterkasteel, de franse tuin en de permanente tentoonstelling kost 3 euro pp. Er zijn speciale groepstarieven. Bezoek zeker de site voor meer informatie.