Kasteel Twickel bij Delden
Het landgoed Twickel
Het grootste landgoed van ons land ligt in Twente, bij Delden, Hengelo en Borne. De totale oppervlakte van landgoed Twickel bedraagt 4000 hectare. Het bestaat uit bossen, heidevelden, vennen, akkers en weilanden. Er slingeren zich beekjes en houtwallen. Het gebied wordt doorsneden door wegen en paden. Tot het landgoed behoren ongeveer 150 boerderijen, herkenbaar aan de zwart-witte luiken.
Het kasteel Twickel
Dichtbij Delden staat ergens middenin landgoed Twickel het kasteel. Het is omringd door een vierkante gracht en heeft een mooie ophaalbrug. Bij het kasteel horen een kasteelpark, mooie tuinen en een moestuin.
Het ontstaan van kasteel Twickel
- In 1347 koopt Herman van Twickelo het huis Eysink. Hierbij hoorde een watermolen. Het huis Eysink is geheel verdwenen. Waarschijnlijk is in het begin van de zestiende eeuw een nieuw huis gebouwd. Van dit zestiende eeuwse gebouw zijn wel verschillende delen bewaard gebleven.
- Het bestaande huis wordt in het midden van de zestiende eeuw in renaissance stijl uitgebreid door de familie van Raesfeld. Deze familie laat de zuidvleugel vernieuwen. Ze laat een U-vormig voorplein aanleggen met poort, bouwhuizen en stallen. Er komt een moestuin rond het huis. Boven de ingang worden de familiewapens van het echtpaar Raesfeld geplaatst, waarop het echtpaar is afgebeeld als Adam en Eva in het paradijs.
- In de zeventiende eeuw ontstaan twee voorname, haaks op elkaar staande lanen; de Twickelerlaan en de Kooidijk.
- Omstreeks 1692 wordt het kasteel uitgebreid met een monumentale galerijvleugel, het trappenhuis en twee hoekpaviljoens. Ook worden de lanen verlengd en het grondbezit verder uitgebreid.
- In 1831 wordt door het echtpaar dat dan het kasteel bewoont eerst het park gerenoveerd en daarna het huis.
- In het begin van de twintigste eeuw wordt het kasteel opnieuw ingericht. Het is nu nog ongeveer zo.
Bewoners van kasteel Twickel door de eeuwen heen
Vanaf 1347 tot heden is het kasteel Twickel bewoond.
- 1347-1539; de familie Van Twickelo. In 1539 trouwde erfdochter Agnes van Twickelo met Goossen van Raesfelt,
- 1539-1682; de familie van Raesfelt. In 1676 trouwde erfdochter Adriana Sophia van Raesfelt met Jacob van Wassenaer Obdam.
- 1682-1831; de familie van Wassenaer Obdam. In 1831 trouwde Marie Cornélie, de laatste erfdochter van de familie Van Wassenaer Obdam, met de Gelderse edelman Jacob Derk Carel van Heeckeren.
- 1831-1953; de familie van Heeckeren van Wassenaar.
- 1953; de Barones van Heeckeren van Wassenaar draagt het landgoed over aan de Stichting Twickel.
Barones van Heeckeren van Wassenaer, heeft tot haar dood in 1975 het kasteel bewoond. Volgens haar wens wordt het sindsdien bewoond door de familie van haar achterneef Castell - Rüdenhausen.
De betekenis van de heren van Twickel voor Twente
De verschillende heren van Twickel hebben bijgedragen aan de ontwikkeling en de economie van Twente.
- Goossen van Raesfelt draagt bij aan het tot stand komen van de Twickelerlaan en de Kooidijk.
- Unico Wilhelm van Wassenaer zorgt voor uitbreiding van het grondbezit. Hij versterkte de regelgeving voor de pachters op het landgoed en zorgde voor omvangrijke aanplant van bomen. Hij was een getalenteerd componist.
- In opdracht van Carel George van Wassenaer is tussen 1771 en 1775 de Twickelervaart gegraven. Deze verbindt Delden met de Regge en zo via de IJssel met Zwolle en via de Zuiderzee met Amsterdam en Friesland).
- Tijdens het beheer van Jacob Derk Carel van Heeckeren groeit het landgoed van 1500 naar 4000 hectare. Hij start veel activiteiten, zoals de bouw van nieuwe boerderijen, ontginningen en aanleg van wegen.
- Zijn zoon, Rodolphe Frédéric van Heeckeren liet boringen doen in het park om goed drinkwater te zoeken. Het water bleek zout te zijn. In 1918 vond hierdoor de vestiging plaats van de Zoutindustrie in Boekelo. Deze werd in 1935 naar Hengelo verplaatst. Rodolphe Frédéric van Heeckeren zorgde ook voor de bouw van de watertoren in Delden.
Rond Kasteel Twickel
De natuur rond Twickel is een bezoek waard. Ook zijn er op het landgoed tal van bezienswaardigheden, waar men het leven van vroeger kan ervaren, bijvoorbeeld bij:
- Museumboerderij Wendezoele
- Watermolen De Noordmolen
- Wagenmakerij van de Barg
- Een historische houtzaagmolen
- Kwekerij De Border
Bron: twickel.nl