Wat is de Hallgrimskirkja in Reykjavik

Inleiding

IJsland: het meest westelijke land in Europa. Veel mensen gaan hier heen om de spectaculaire natuur. Dit is echter niet het enige wat er te zien is in het land. In de hoofdstad Reykjavik is namelijk ook een prachtige bezienswaardigheid: de Hallgrímskirkja. Maar wat is dit opvallende, futuristische gebouw nou eigenlijk?

De Hallgrímskirkja

De Hallgrímskirkja is de grootste kerk van Reykjavik en tegelijkertijd ook de hoogste kerk van heel IJsland. Het heeft een hoogte van maar liefst 74,5 meter en is daardoor in heel Reykjavik en in de omgeving duidelijk te zien. De naam Hallgrímskirkja is IJslands voor ‘’de kerk van Hallgrímur’’, naar de grootse schrijver Hallgrímur Pétursson. Deze man leefde in de 17e eeuw en wordt beschouwd als één van de grootste schrijvers, dichters en geestelijken die ooit in IJsland geleefd hebben. Er worden nog steeds veel gebouwen naar deze man vernoemd. In 1937 begon architect Samúelsson met het ontwerpen van de kerk. Pas in 1945 werd er ook daadwerkelijk begonnen met het bouwen van deze futuristische kerk. Uiteindelijk werd in 1986 de kerk geopend. De architect kon dit helaas niet meer meemaken. Hij stierf in 1950. In 2008 en 2009 werd de kerk grondig gerenoveerd.

Interieur en exterieur

Niet alleen de buitenkant van de kerk is bijzonder, ook de binnenkant van de kerk is het bezoeken waard. Ten eerste is er gigantisch veel ruimte. Er kunnen zo’n 1200 mensen plaats nemen in de Hallgrímskirkja. Een hoogtepunt aan het interieur is een groot pijporgel. Dit orgel bevat namelijk vier rijen met toetsen en in totaal een indrukwekkend aantal van 5275 pijpen. In 1992 werd dit orgel, gebouwd door de Duitser Klais, in de kerk geplaatst. Een ander detail van het interieur heeft betrekking op de grote klok die bovenin de kerktoren hangt. Deze is gegoten door gieterij Eijsbouts uit de Brabantse stad Asten. De Hallgrímskirkja bevat dus een Nederlands tintje! Op de klok staat ‘’Eijsbouts Astensis me fecit’’. Dit is Latijn voor ‘’Eijsbouts uit Asten heeft me gemaakt’’.

De kerk lijkt van de buitenkant ook lichtelijk op een orgel. Het lijkt namelijk alsof er een hoop gigantische palen van verschillende groottes naast elkaar zijn gezet. Er staat ook nog een standbeeld van Leif Eriksson voor de kerk. Dit was een grote ontdekkingsreiziger geboren in IJsland. Bovendien was hij de zoon van Erik de Rode. Dit was hoogstwaarschijnlijk de eerste kolonist die Noord-Amerika betrad, ver voordat de Europeanen dat deden. Deze Noorse man leefde namelijk rond het jaar 1000. Columbus kwam pas in 1492 aan in Amerika. Het beeld van Leif Eriksson is door de Amerikanen aan IJsland geschonken in het jaar 1930.

Andere bezienswaardigheden in Reykjavik

Er is nog meer leuks te zien in de hoofdstad van IJsland. Zo zijn er een paar leuke musea en is er ook op het gebied van architectuur ander leuks te zien:

  • Harpa: cultuur en architectuur ineen. Dit is een grote concertzaal die in 2011 geopend werd. Net als de Hallgrímskirkja heeft ook de Harpa een futuristische uitstraling.
  • Höfði: dit mooie, statige witte huis is wereldberoemd. In 1986 kwamen Gorbatsjov en Reagan van de VS en de Sovjet-Unie hier bijna tot een akkoord over het beëindigen van de Koude Oorlog.
  • Alþingishúsið: dit is het parlementsgebouw van IJsland. Te vinden in het centrum van de hoofdstad gelegen bij een mooi parkje.
  • Þjóðminjasafnið: dit is een belangrijk nationaal museum als het gaat om de IJslandse geschiedenis. Hier zijn veel voorwerpen te vinden met betrekking tot de Vikingtijd, zoals de kleren die toen gedragen werden.
  • Perlan: dit is een mooi cultureel centrum. Bovenin het gebouw zit een restaurant. Ook heb je bovenin een mooi 360 graden-uitzicht over de warmwatertanks in het gebouw.

Conclusie

De Hallgrímskirkja is één van de mooiste en meest imposante gebouwen van de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Deze kerk is ruim 70 meter hoog en werd na tientallen jaren van voorbereiding en bouw uiteindelijk in 1986 geopend. In de kerk staat een groot orgel en de toren bevat een klok gegoten door een Nederlands bedrijf.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Nordic Co-operation website (norden.org), Johannes Jansson