Berlijnse Muur: boeiende culturele reistip!
Berlijnse Muur
Het valt op dat de reiswereld tot nu toe nog maar mondjesmaat inspeelt op het feit het dit jaar precies 20 jaar geleden is dat de beruchte Berlijnse Muur werd afgebroken. De hereniging van Duitsland was daardoor een feit waaraan wereldwijd aandacht werd geschonken in de media. Hierdoor werd 9 november 1989 een van de belangrijkste hoogtepunten van vorige eeuw en in elk geval voor Duitsland.
Geschiedenis van de Berlijnse Muur
- Na 40 jaar scheiding van Oost en West werd op 9 november 1989 de hereniging eindelijk een feit: de Muur viel en de grenzen gingen weer open na jarenlange moeizame onderhandelingen. Dit betekende het einde van het Ijzeren Gordijn dat de twee landsdelen scheidde.
- Oorspronkelijk was het de bedoeling om de Muur pas op 10 november 1989 te openen maar door een communicatieblunder verklaarde een West Berlijnse nieuwslezer op 9 november 1989 om 19.00 uur reeds: "Die Mauer ist offen!’‘ waarop de ene grensovergang na de andere viel. Aan de Brandenburger Tor was geen overgang maar kropen de jongeren ongehinderd over de muur. Om 00.02 uur waren alle grenzen in Berlijn geopend. Even later in diezelfde nacht werden alle grenzen aan het IJzeren Gordijn opengesteld.
Situatie vandaag
- • De voormalige Oost Duitsers, ook Ossi’s genoemd, hebben geen reden tot vieren dit jaar: de meerderheid vindt dat hun leven er sindsdien niet op verbeterd is. Uit een peiling blijkt dat 25% vindt dat de situatie in hun regio slechter is dan in 1989 en vinden dat ze uitgebuit worden. De West Duitsers (Wessi’s) hebben het gevoel dat ze alleen voor Oost-Duitsland betalen.
- • De werkloosheid in het oosten van Duitsland is hoog. Bovendien verhuizen veel jongeren naar de grote steden in West-Duitsland.
Festiviteiten in 2009
De val van de Muur wordt in 2009 met veel luister gevierd: niet alleen in Berlijn maar ook in de andere grotere steden van Duitsland. De reiswereld zal hier ongetwijfeld nog uitbundig op inspelen.