Het sterke aan animatieseries
Inleiding
Wie kent ze niet The Simpsons, South Park, Family Guy en tegenwoordig ook American Dad. Allemaal bekende animatieseries! De getekende figuurtjes maken allerlei alledaagse zaken mee, die op een komische manier verwoord worden. Maar wat maakt een animatieserie nou zo populair? Waarom kijkt men liever naar een animatieserie dan naar een levensechte sitcom?
De opzet
Eigenlijk hebben al deze eerder genoemde series dezelfde opzet. Over het algemeen zijn de animatieseries persiflages op de apathie in de Amerikaanse samenleving, omdat daar nou eenmaal de animatieseries gemaakt worden. Bij alle genoemde animatieseries wordt een disfunctionele familie gebruikt om de maatschappij te parodiëren, de mens wordt een spiegel voorgehouden zeg maar.
Het sterke aan animatieseries
Het belangrijkste middel dat wordt ingezet om kijkers te trekken, is de herkenning. Wanneer je je met karakters kunt identificeren, wordt het een stuk leuker om naar te kijken. Natuurlijk zijn het maar getekende poppetjes, maar juist door de die striphelden wordt het aantrekkelijk gemaakt. De karakters kunnen geen fouten maken, het zijn tenslotte geen echte acteurs. De emoties kunnen precies weer worden gegeven zoals de makers het willen, ze veranderen gewoon de gezichtsuitdrukking. Het is voor de meeste kijkers dan ook een kleine aanvulling op hun leven. De man of de vrouw maakt eigenlijk hetzelfde door als jij, maar dan met spectaculaire avonturen erin verwerkt. En uiteindelijk gaat het natuurlijk om hoe geslaagd de grappen eigenlijk zijn.
The Simpsons
Het sterke aan deze animatieserie is dat het een groot oog voor detail heeft. Er zijn bijna altijd wel grappen op de achtergrond te ontdekken, waardoor je een aflevering vaker dan een keer kunt bekijken. Het bekendste van de animatieserie zijn waarschijnlijk de catchprases die de serie een extra dimensie geven, namelijk buiten het witte doek. De catchprases in de serie zijn wereldberoemd; "D’Oh"; Homers uiting van teleurstelling of frustratie haalde Webster's New World Dictionary en "duh" als iemand iets zegt wat al bekend was. Barts citaten als "Eat my shorts", "Smell you later" en "Aye Caramba" zijn eveneens wereldwijd bekend. Ook het sinister uitgesproken 'Excellent', waarbij de vingertoppen van beide handen worden samengebracht (een gewoonte van Mr. Burns) is een begrip dat ook buiten de serie leeft.
Family Guy
Een schande dat deze serie geen vaste plaats in het schema van televisienetwerk FOX kon krijgen, de show is zelfs stopgezet van 2000 t/m 2002. De disfunctionele familie in de fictieve stad Quahog is mijn persoonlijke favoriet. Gewoonweg door de onverwachte plots (beter dan bij The Simpsons), de vernuftigheid van het maken (beter dan Southpark) en de flash-backs of plotselinge clips/filmpjes tussendoor die helemaal niks met het verhaal te maken hebben.
South Park
South Park surrealistische avonturen van vier boezemvrienden Stan, Kyle, Kenny en Cartman uit South Park, een fictief dorpje in de staat Colorado, staat bekend om zijn simpele animatiestijl, donkere humor en de taboedoorbrekende onderwerpen. Ze zijn een satire op de (Amerikaanse) samenleving, beroemdheden en/of onderwerpen die het nieuws beheersen.
De animatieserie is niet op kinderen gericht: geweld, grof taalgebruik en referenties aan seksueel gedrag worden zelden geschuwd. Dus als je van grof houdt, is dit gewoon de beste show om even alles te vergeten en goed te lachen.
American Dad!
Deze animatieserie heeft waarschijnlijk de meest volwassen en politieke humor in zich en is in zekere zin een satire op het falende terroristische beleid van de VS sinds de aanslagen van 11 september 2001.
Deze serie is nog vrij nieuw ten opzichte van de andere genoemde animatieseries, welke al zeker een decade meegaan. Het moet zich daarom misschien nog wat bewijzen. De karakters zijn echter wel wat minder realistisch, een aan drank verslaafde aliën en een vis met een geest van een nazi. Maar zeker ook de moeite om naar te kijken. Ik hoop dat het duidelijk is wat de grote animatieseries van het moment zijn en ik durf te beweren dat animatieseries een prima surrogaat zijn voor de levensechte sitcom!