Libellen fotograferen
Inleiding
Eén van mijn hobby's is fotograferen. Onderdeel hiervan is macrofotografie in de natuur. Je staat versteld van wat er kruipt en vliegt in Nederland. Mijn favoriet is de libel. Dit prachtige insect is van ongeveer mei tot en met oktober te fotograferen. In dit artikel wat tips om de libel mooi op de foto te krijgen.
Tips om libellen te fotograferen
Je kunt libellenfoto's maken met een compactcamera. Veel beter gaat dat met een spiegelreflexcamera met een speciale macrolens. Hiermee kun je op circa 10 cm van het object een foto maken.
De achtergrond
Een macrolens heeft een beperkte scherptediepte, dus meestal krijg je wel een doffe achtergrond. Heb je echter een hele drukke achtergrond dan komt de libel onvoldoende tot zijn recht. Zorg dus dat je een rustige achtergrond hebt.
Neem je tijd
Macrofotografie vergt geduld. Een kleine beweging naar voren of naar achteren levert al onscherpte op. Neem dus de tijd om de libel te fotograferen. Neem meerdere foto's en kies er later de beste uit. Benader de libel heel voorzichtig. Sluip naar je prooi. Denk ook aan de stand van de zon.
Stand van de zon
Voor het fotograferen is licht altijd belangrijk. Bij het fotograferen van een libel komt daar nog iets bij. Fotografeer niet tegen de zon in, tenzij je een silhouet wil hebben. Zorg ook dat je niet tussen de zon en de libel in gaat staan. Zodra er een schaduw over de libel valt, vliegt het dier vaak weg.
Parallel fotograferen
Je kunt de libel in verschillende standen fotograferen. Bijvoorbeeld alleen zijn kop scherp of een ander detail fotograferen. Wil je de libel er helemaal scherp op hebben, probeer dan zo loodrecht mogelijk ten opzichte van de libel te staan. De scherptediepte bij een macrolens is vrij klein. Als je een beetje scheef staat, dan staat het ene deel van de libel er wel scherp op en het andere niet.
Belichting, sluitertijd en diafragma
Controleer na één of meer foto's op je LCD-scherm of de foto goed belicht is. Het histogram op je camera kan hierbij helpen. De sluitertijd het liefst zo snel mogelijk vanwege de kans op bewegen. Tot slot het diafragma zo hoog mogelijk om de scherptediepte te vergroten. Dat laatste leidt wel tot een langere sluitertijd. Ik ga meestal voor een minimale sluitertijd van 1/100ste. Eventueel kun je je ISO iets verhogen naar 200 of 320 om hiermee de sluitertijd te verkorten.
Vindplaats
Nu je weet hoe je moet fotograferen is het ook handig om te weten waar en wanneer je libellen kunt vinden. Zoals gezegd zijn libellen van mei t/m oktober te vinden. Je vindt ze in de buurt van water. In het larvenstadium brengen libellen namelijk onder water door. Ga alleen fotograferen bij zonnig weer. Libellen zijn namelijk echte zonaanbidders. Ga dus niet bij bewolkt weer op pad of op schaduwplekken zoeken. Ga ook niet fotograferen als er te veel wind staat. Je foto wordt door de beweging van een libel op een stengel al snel onscherp.
Meer informatie
Een website waar je veel kunt lezen over libellen is Libellennet. Op Libellennet.NL vind je van alle in Nederland voorkomende libellen (en juffers) een beschrijving en foto's. Dat is ook wel nodig als je wilt weten welke libel je op de foto hebt gezet.
Hieronder enkele foto's ter illustratie.