Infrarood fotografie
Inleiding
U weet niet wat infrarood fotografie is? Ik zal een korte introductie geven. Al voor de digitale fotografie bestond er infrarood fotografie. Het was echter zeer moeilijk om hiermee te werken. Tegenwoordig, sinds het digitale tijdperk, zie je meer en meer infrarood fotografie. Infrarood fotografie geeft een vertekend, bijna sprookjesachtig beeld van de realiteit. Met name wanneer men foto's maakt van de natuur.
Hoe doe je het
Infrarood fotografie kan beoefend worden met een filter dat voor de lens geschoven wordt. Echter kunt u amper de normale instellingen van de camera behouden. Het is moeilijk op die manier scherpe en heldere foto's te nemen. Gelukkig is er ook een andere mogelijkheid en dat is om de camera om te laten bouwen.
Het sensor glas in de camera wordt dan vervangen door een infrarood glas. U kunt dan echter de camera niet meer gebruiken voor normale fotografie. Daarnaast is het een stuk duurder dan het gebruik van een filter.
Wat wordt het resultaat
Bij infrarood fotografie worden groene bladeren en planten wit van kleur. Sommige elementen zoals water en luchten kunnen, afhankelijk van de lichtval bijna zwart kleuren. Door de zwarte lucht is er meer contrast met de wolken en oogt dit erg dramatisch. Een groen weiland midden in de zomer ziet er ijzig uit. U moet er echter rekening mee houden dat niet elke groene plant in dezelfde intensiteit wit wordt.
Het is niet zo dat u alleen natuur kunt fotograferen. Denk ook aan gebouwen, of mensen / modellen. Wanneer u een portret maakt worden de ogen van het model wel erg donker van kleur. Op internet zijn dan weer speciale technieken te vinden om de kleur van de ogen terug te halen. Ook zijn er websites te vinden die beschrijven hoe zelfs de huidskleur teruggehaald kan worden. Dit vereist wel veel kennis van het programma Photoshop. Bij modelfotografie zal de huid in infrarood erg glad ogen.
Het is belangrijk vooraf na te denken welke kant u op wil met de infrarood fotografie. Wat bij infrarood gefotografeerd wordt is het gebied tussen de 700 en de 850 nanometer. Maar er zijn ook glaasjes of filters te koop die daar bijvoorbeeld onder zitten. Dan laat het glas of de filter iets meer kleur door. We spreken dan over 'visible IR'.
Filters
Er zijn diverse filters in de handel. De bekendste zijn misschien wel de Hoya R72 en de wratten 87C. U betaald voor een filter van dergelijke kwaliteit al snel 100 euro. Een omgebouwde camera is makkelijker te hanteren, maar zal u al snel brengen op een drievoudige uitgave.
Ook zijn er andere manieren om infrarood foto's te maken. Uiteraard zijn deze nooit zo goed als bovengenoemde. Zo kunt u bijvoorbeeld een ontwikkelde diafilm voor de camera houden of de datadrager van een floppy.
In die gevallen moet u rekening houden met het feit dat niet elke camera even gevoelig is voor infrarood. Uit diverse tests is gebleken dat de Nikon D-70, Canon G1 - G5, Olympus E10 en Sony s75-s85 gevoelig zijn. Dit wil niet zeggen dat het met andere camera's niet kan!
Kijk eens rustig rond op internet. Informatie en voorbeeldfoto's in overvloed!