Compositietechnieken
Inleiding
Iedereen heeft tegenwoordig van die simpele, kleine digitale camera's. Heel veel voordelen: je kunt ontzettend veel foto's maken op je vakantie, je kan ze gelijk terugzien en de camera past in je broekzak. Maar er kleeft een nadeel aan dit technische hoogstandje. Want van die duizenden foto's die je gemaakt heb op je vakantie, springt er eigenlijk geen een echt uit. We klikken een eind in het weg, zonder te beseffen waar we nu een foto van maken. Daarom een kort artikel over de belangrijkste compositietechnieken, die ervoor zorgen dat je foto's wél bijzonder zijn om naar te kijken.
Compositietechnieken
Het allerbelangrijkste van het nemen van een foto is kijken naar wát je nu op de foto wil zetten. Wat is het onderwerp van de foto? Het onderwerp moet je eruit laten springen! Je moet ervoor zorgen dat de foto alle aandacht richt op het onderwerp. En dit is ook tegelijkertijd het moeilijkst. Want hoe vaak staan er geten dingen op de foto die afleiden van het onderwerp? Denk hierbij aan bijvoorbeeld een te drukke achtergrond, waardoor de focus niet op het onderwerp ligt. We zullen een paar technieken langslopen die je helpen om je onderwerp ook echt je onderwerp te laten zijn op je foto.
Lijnen
Lijnen zijn een krachtig wapen voor een mooie foto. Je kunt horizontale, verticale en diagonale lijnen hebben. Horizontale lijnen zijn bijvoorbeeld de horizon, een hek, een muurtje, etc. Verticale lijnen kan bijvoorbeeld een boom zijn, of een electriciteitsmast. Verticale lijnen maken de foto spannend, horizontale lijnen zijn juist rustig om naar te kijken. Als laatste diagonale lijnen: een weg die van bijvoorbeeld linksonder tot rechtsboven in de foto loopt. Een diagonale lijn in je foto leidt als het ware je oog door de hele foto. Dit is voor het oog heel prettig om naar te kijken en de foto zal daardoor ook mooier worden.
Rasters
Beeld je in dat er een boter-kaas-en-eierenvlak op je digitale fotoscherm staat. Je hebt nu vier rasterpunten, daar waar de lijnen elkaar snijden. Als je een foto maakt, oogt het natuurlijker als je je onderwerp op een van deze punten probeert te plaatsen. De meeste mensen zetten hun onderwerp in het midden, wat eigenlijk veel te gemaakt overkomt. Daarnaast verdeelt het vlak je scherm gelijk mooi in drie horizontale en verticale delen. Neem een zonsondergang boven de zee: zet de horizon nu eens niet in het midden, maar op bijvoorbeeld de onderste horizontale lijn. Zo wordt het vlak niet bruut in 2en gedeeld, maar maak je mooi gebruik van de gulden regel, in dit geval 1/3 zee, 2/3 zon, in plaats van 1/2 zee en 1/2 zon. Deze regel kun je op alles toepassen, ook met de verticale lijnen. Neem bijvoorbeeld een berglandschap. Probeer in dat geval op de foto 2/3 berg te laten zien, en bijvoorbeeld 1/3 dal. Je zult zien dat het veel natuurlijker oogt dan links van de foto een stukje dal, in het midden de berg, en rechts nog een stukje dal.
Conclusie
Met dit als basis is het al mogelijk om tot veel mooiere foto's te komen dan je eerst maakte.
www.fotocursusdordrecht.nl