Hoe maak ik een digitale foto voor een uitvergroting

Inleiding

Wie wil dat nou niet? Een hele mooie digitale foto maken en die dan uit laten vergroten voor aan de muur. Echt een blikvanger, waar je trots op bent. Je bent er dan ook een hele tijd mee bezig om van je favoriete onderwerp digitale foto's te maken om daar een uitvergroting van te laten maken. Alleen is het vaak een domper wanneer je de uitvergroting te zien krijgt. Die komt heel anders over dan jij je het had voorgesteld.

Fotocamera

Om te beginnen speelt de kwaliteit van de fotocamera natuurlijk een rol. Ook kan je met een heel goedkope camera hele mooie foto's maken. Meestal denken mensen dat de fotocamera met de hoogste megapixels de beste is. Die mensen moet ik helaas teleurstellen, een camera met 5 megapixels is al voldoende om schitterende foto's te maken. Wat wel van wezenlijk belang is, welke lenzen zitten er in die fotocamera en welke belichtings meettechnieken zitten er op. Verder heb je nog verschil in een digitale compactcamera en digitale spiegelreflex camera.

  1. De digitale compactcamera vangt het licht op in een kleine microchip die vervolgens door de software in de camera wordt omgezet in een foto en opgeslagen in het geheugen.
  2. een digitale spiegelreflexcamera, word er gewerkt met een sluiter en een spiegel, die de ligt opvangen en daarvan maakt de software een foto en word in het geheugen opgelsagen.

De digitale compactcamera is over het algemeen relatief goedkoper dan de digitale spiegelreflexcamera, ofschoon die de laatse jaren ook al erg in prijs gedaald zijn.

Geheugen

Het geheugen is vaak iets waar op bezuinigd word, zowel wat grote van de oplsag cappaciteit betreft als de kwaliteit. Koop een SD geheugenkaart van goede kwaliteit en met een groot oplagcappaciteit. Goedkoop is vaak duurkoop en zou zo maar kunnen dat je SD kaart crasht met je foto's er op.

De foto nemen

Stel je fotocamera zo in dat je altijd met de hoogste resolutie foto's maakt, zeker wanneer je er uitvergrotingen van wilt maken. Slaat je gemaakte foto's altijd onbewerkt op, of brand ze op een CD rom of DVD. Wanneer je foto's wilt bewerken maak je een copie van de onbewerkte en die bewerkte slaat je onder een andere naam op. Zo blijft je onbewerkte intact, zo dat je die altijd kan gebruiken voor afdrukken. Iedere keer als een JPG file word bewerkt, gaat er stukjes code van het bestand verloren en zal de kwaliteit niet ten goede komen van je foto.

Tips

  1. Fotografeer met voldoende licht
  2. Probeer diepte te creëren door bijv. schuin een weg of gebouw erbij te fotograveren (denkbeeldige driehoek) 
  3. Denk bij flitsen om rode ogen bij losse flitser, laat de flitser indirect flitsen (bij bijv. wit plafond)
  4. Bestel uw foto’s vanaf 0,05 € met Foto.com !