De Mona Lisa van Leonardo da Vinci

Inleiding

Waarschijnlijk het allerberoemdste schilderij ter wereld: de Mona Lisa, gemaakt door Leonardo da Vinci. De gebruikte techniek voor De Mona Lisa (in de meeste romaanse talen, waaronder het Italiaans, als Monna Lisa aangeduid; Frans: La Joconde) is olieverf op paneel (populierenhout), de afmetingen zijn 77 × 53 cm. Da Vinci heeft het schilderij tussen 1503 en 1507 geschilderd.

Over de Mona Lisa

Da Vinci's schilderij is vooral beroemd geworden vanwege de glimlach van de Mona Lisa, die vaak als 'mysterieus' omschreven wordt en die er bijzonder levensecht uitziet. Ook haar ogen zijn heel bijzonder, waar je ook gaat staan, Mona Lisa kijkt je altijd recht aan! Anderen zijn echter van mening dat Mona Lisa heel neutraal kijkt. Bij vergelijking van dit schilderij met andere schilderijen uit het begin van de 16e eeuw blijkt hoe ver Da Vinci zijn tijd vooruit was, vooral door het gebruik van zijn sfumato-schildertechniek. Ook opvallend is dat de linker horizon lager ligt dan de rechter. Dit optische middel is waarschijnlijk gebruikt om de contraposto-houding van het model te benadrukken.

Kunstkenners hebben zich jarenlang afgevraagd wie model had gestaan voor de Mona Lisa: was het Da Vinci's moeder of zijn geheime minnares. Sommigen geloofden zelfs dat het om een vrouwelijk zelfportret van de grote meester zelf ging.

Locatie

De Mona Lisa hangt in Het Louvre in Parijs. Onder zware bewaking wordt het relatief kleine kunstwerk beschermd tegen diefstal.

In haar vijfhonderd jarige geschiedenis heeft Mona Lisa veel te verduren gehad. In 1911 is het schilderij gestolen op klaarlichte dag. Tijdens de beide wereldoorlogen moest ze buiten het Louvre onderduiken voor de Duitsers. In 1956 raakte ze zwaar beschadigd doordat iemand zuur over haar heen gooide, en een paar maanden later kreeg ze een steen naar zich toe geslingerd. Sindsdien bewaart het Franse museum de Mona Lisa veilig in een kast met veiligheidsglas, waarbinnen de luchtvochtigheid zorgvuldig gecontroleerd wordt. Bovendien filtert het glas het ultraviolet en infrarood licht waarmee zes miljoen flitsende bezoekers haar jaarlijks belagen

Da Vinci's schilderij is vroeger onder andere in het bezit geweest van de heerser van Frankrijk, Napoleon Bonaparte.

Links