Encaustic Art rustgevend
Inleiding
Ik was op een forum en zag daar schilderijen staan van mensen die ik zo bijzonder vond. Ook een kennis van mij had dat soort schilderijen hangen. Ik was al meteen helemaal onder de indruk van de speelse lijnen en kleuren. Na navraag wist ik alleen dat het geschilderde met bijenwas was gedaan maar hoe het heette wist ik nog niet.
Encaustic Art
Op een online forum kwam ik er dus achter dat er meer mensen deze manier van schilderen uitvoerden en ik vroeg hoe het heette. Het bleek Encaustic Art te heten en van daaruit ben ik er meer over op gaan zoeken. De mooiste tekeningen en schilderijen kwamen voorbij en er bleken zoveel verschillende manieren te zijn om te werken. Ik wist 1 ding: dit wilde ik ook.
Na lang zoeken kwam ik achter het adres van iemand die workshops gaf en ik heb bij haar eerst wat meer informatie opgevraagd. We hebben wat heen en weer gemaild en als ze genoeg aanmeldingen zou hebben zou ze een workshop gaan geven. Na een week of vijf wachten kreeg ik de verlossende e-mail en een twee weken later kon de workshop gaan beginnen.
Zelf proberen: Workshop
Eerst dronken we een kop thee en toen gingen we met zijn alleen naar het atelier. Na wat uitleg mochten we proberen. Ik was versteld van de mooie vormen die ontstonden en de kleuren die in elkaar overvloeiden. Voor we het wisten was de tijd als om van de workshop. Als je bezig bent met deze vorm van intuitief schilderen vergeet je ook echt alles om je heen kan ik je zeggen.
Na de workshop heb ik zelf materiaal aangeschaft en ik ben ermee aan de slag gegaan. Na een enorme drukke week is het heerlijk bijkomen op deze manier.
Maar wat is nou eigenlijk Encaustic Art?
Encaustic Art:
Het woord Encaustic betekent als je het letterlijk wilt vertalen: inbranden.
De was werd vroeger met hete spatels aangebracht. Maar ook twijgjes die dienden als penselen werden gebruikt. Ze schilderden toen op absorberend materiaal als gips, canvas en bepaalde houtsoorten. Veel kunstenaars hebben geprobeerd de verf van toen na te maken maar helaas zonder succes. Het vermoeden bestaat dat Encaustic Art ongeveer 2500 jaar oud is en al werd gedaan door Grieken, Romeinen en Egyptenaren om bijvoorbeeld portretten te maken op iconen en sarcofagen. Deze portretten bleken heel erg goed geconserveerd na het openen van de graven. Tegenwoordig kan met behulp van o.a. een strijkijzertje en bijenwasblokjes geschilderd worden. Je kunt op verschillende ondergronden werken en je blijft verbaasd staan van de schitterende vormen die steeds weer ontstaan. Niet 1 schilderij is hetzelfde. Je kunt ook steeds weer over het werk heen gaan met het ijzer tot je het gewenste resultaat hebt behaald.
Je hoeft niet te kunnen schilderen of tekenen om te kunnen verven met bijenwas. Iedereen vanaf 10 jaar kan dit doen. Deze leeftijd kan je het beste aanhouden omdat er met hete ijzertjes wordt gewerkt.
Je hebt ook nog het heteluchtpistool en door met deze speciale fohn over je werkstuk te blazen zijn hele leuke effecten te bereiken zoals mooie gladde verlopen, maar ook grillige resultaten. Daarnaast is het leuk om met goud-en/of zilverpoeder te werken in combinatie met de fohn. Het resultaat zal je verbazen!
Het werken met de fohn vraagt wel wat oefening en is voor de mensen die al gewend zijn om met het strijkijzer en de styler te werken.
Wat van mijn werk