Kunst Reproduceren

Heb jij je ooit eens afgevraagd waarom kunst wordt gekopieerd, wordt nagemaakt? Waar is het goed voor? En heeft kunst, in de breedste zin van het woord er onder te lijden? Het is een interessante vraag waar je eens moet staan. Wat betekent het namaken van kuns voor jou?

In het verleden was het zo dat kunst moeilijker was om te kopiëren. Als er een liefhebber het schilderij had bewondert en een exemplaar thuis wilde hebben moest de kunstenaar terug naar het atelier om zijn eigen kunstwerk na te maken. Voor een kunstenaar die zich specialiseerde in bronzenbeelden was het in die tijd al makkelijker om meerdere kopieën te maken. Dit kwam doordat er met één mal meerdere beelden konden gemaakt.

Als je een kunstenaar was die al naam had gemaakt kon je het kunstwerk laten naschilderen door gezellen. Het zelfde gold natuurlijk ook voor literatuur. Het werd voor de boekdrukkunst gewoon overgeschreven. Het werd vaak door monniken gedaan. Vandaar de gezegde “Monniken werk”.

Namaken van Kunst

Met de opkomst van de boekdrukkunst en de industriële revolutie werd het kopieren, het reproduceren meer mechanisch en logischerwijs sneller. In die dagen was het nog niet mogelijk om kunst te kopiëren. Details waren te moeilijk om over te zetten. Maar het begin was er.

Voordelen van Namaken

De voordelen van dat het tegenwoordig zo simpel is om kunst na te maken is dat je de kopien van je eigen werk kunt verkopen. Hoe meer vraag, hoe meer je ervan kunt laten drukken. Zo kun je beter rondkomen van je werk. Dat is natuurlijk een mooi voordeel aan het snel kunnen reproduceren.

Maar zoals Johan Cruijf zegt: “Elk nadeel hebt ze voordeel”. De voordelen hebben we gehad. Maar er zijn inderdaad ook nadelen. De concurrentie. Door de komst van internet is het makkelijker geworden om kunstwerken te verkopen. Maar daardoor komen er ook steeds meer kunstenaars bij die hun werk ook aan een breed publiek kunnen voorstellen. Wat je dan krijgt als kunstenaar om te overleven is dat je meer werk gaat creëren dat binnen de smaak van het grote publiek valt. Het gevaar is dan dat je geen kunst meer maakt dat dichtbij jezelf staat. Het is belangrijk om daar in een balans te vinden.

De toekomst van Kunst Reproduceren

Het maken van replica’s zal altijd blijven bestaan. Het geeft iedereen de kans om hun favoriete kunstwerk aan de muur te hangen. Dat is natuurlijk een mooi gegeven. Een mooie toekomst voor de kunstenaar. Helaas komt met het reproduceren van een werk nog een ander aspect om de hoek kijken. Het onrechtmatig handelen in kunstwerken.

Als iemand één limited edition aanschaft kan deze ook weer illegaal worden gekopieerd. Zo wordt het extra makkelijk om extra limited edition op de markt te krijgen zonder dat jij als kunstenaar er iets voor ontvangt. De internationalisering door internet maakt het niet makkelijk om dit tegen te gaan helaas.

Mijn advies is. Maak mooie kunstwerken. Luister naar je publiek tijdens exposities en zoek een balans. Focus je op originele werken en verdien een leuk zakcentje met reproductie.

Frank Zweegers