Wat zijn koperen blaasinstrumenten

Inleiding

Wie kent ze niet. De koperen blaasinstrumenten bijvoorbeeld uit een fanfare-orkest. Koperen blaasinstrumenten zijn instrumenten die gemaakt zijn van metaal. Voorbeelden hiervan zijn trompet, tuba, trombone en de hoorn. Lees meer over het verschil en de overeenkomsten met de houten blaasinstrumenten en lees meer over de koperen blaasinstrumenten zelf.

Verschil en overeenkomst met houten blaasinstrumenten

De koperen blaasinstrumenten hebben geen riet, zoals bij de houten blaasinstrumenten wel het geval is. De saxofoon bijvoorbeeld is wel van metaal gemaakt maar heeft ook riet en daardoor behoort de saxofoon bij de houten blaasinstrumenten. De koperen blaasinstrumenten hebben wel een mondstuk en zoals hiervoor gezegd geen riet. Daardoor is de klank van een koperen blaasinstrument anders dan die van een houten blaasinstrument. De overeenkomst met een houten blaasinstrument is dat de koperen blaasinstrumenten ook een buis hebben. Het verschil is dan echter weer dat er bijvoorbeeld bij een trompet geen gat in in het instrument zit. Je drukt op dopjes en zo verandert de luchtdruk en dus het geluid.

Trompet

De trompet is één van de hoogst klinkende koperen blaasinstrumenten met een heldere toon. Door het indrukken of loslaten van de dopjes of ventielen kan het geluid veranderd worden. Zo ontstaat er dus een verschil tussen een hogere en een lagere toon. Heel vroeger had de trompet geen ventielen. Toen kreeg je er geluid uit door heel hard in de buis te blazen.

Tuba

De tuba is het grootste en dus het laagst klinkende koperen blaasinstrument. De lengte van de buis van de tuba is ongeveer 5,5 meter. Door zijn enorme geluidsterkte speelt er ook maar één tuba mee in een symfonieorkest. In het fanfare-orkest wordt de tuba ook gebruikt.

Trombone

De trombone is een koperen blaasinstrument. De buis van de trombone is langer dan de buis van de trompet. Het mondstuk is groter dan die van de trompet en de beker is wijder dan bij de trompet. De trombone kan daardoor lager spelen. De trombone heeft een schuif. Als je deze schuif beweegt krijg je verschillende tonen.

Hoorn

Ook de hoorn is een koperen blaasinstrument. De buis van de hoorn is opgerold in de vorm van een cirkel. De totale buislengte van de hoorn is ongeveer vier meter. Door het indrukken of loslaten van de venitelen kun je op een hoorn verschillende tonen maken. Deze ventielen zorgen ervoor dat de buis van de hoorn verkort (hogere tonen) of verlengd (lagere tonen) kan worden.

Tips

Heb je na bovenstaand artikel interesse gekregen in het bespelen van een muziekinstrument, bijvoorbeeld een trombone, hoorn of trompet ga dan als volgt te werk. Zoek een muziekvereniging, muziekschool of een orkest op in je woonplaats. Bij een muziekschool kun je les krijgen op allerlei muziekinstrumenten. Ook bij een muziekvereniging met een orkest kun je les krijgen op een bepaald instrument dat je leuk lijkt. Meestal betaal je dan contributie voor de vereniging en krijg je het instrument in bruikleen. Na verloop van tijd als het allemaal goed gaat kun je mee gaan spelen in een zogenaamd leerlingenorkest om vervolgens in het "echte" orkest mee te gaan spelen.

Links