Wat is podcasting
Wat kun je met podcasting doen
Overkomt het jou ook? Woorden zoals podcasting en niet weten waar het over gaat? Dan denk je 'dat zal wel weer iets nieuws zijn'. Blijkt podcast en afgeleide hiervan al jaren te bestaan. Juist ja: ik ben een 60 plusser en geen kinderen meer onder dak die mij up to date houden. En ikzelf heb nog steeds geen behoefte aan een mp3-speler... Kortom: podcasting voor leeftijdsgenoten in de strijd om bij te blijven!
Tijd om het eenvoudig uit te leggen
Ontstaan sinds de iPod van Apple op de markt kwam. Want de iPod is gewoon een mp-3 speler. En die moet 'gevoed' worden. Dat kan door het downloaden van wat iemand anders uitzendt (in het Engels: broadcoasting). Podcasting is dus de samenvoeging van iPod en broadcoast. Met andere woorden: Podcasten is dus niets meer of minder dan downloaden. Maar zo eenvoudig is het natuurlijk niet…
Podcasting is niet exclusief voor de iPod van Apple
Apple mag dan met zijn iPod de trendsetter zijn geweest, toch hebben zij niet het exclusieve podcastingrecht. De iPod mag dan wel van hen zijn, je kunt podcasten met alle andere mp3-spelers en zelfs downloaden op een computer. Het is met andere woorden een systeem waarmee je audio- (muziek) en videobestanden (beeld, fimpjes) of ook software kan downloaden van internet. Elke podcast heeft een eigen code.
Hoe ga je podcasten?
Om te podcasten heb je nodig: (breedband) internet, computer en een iPod of mp3-peler. Installeer het podcastprogramma, geef de RSS-feed in (dat is het internetadres van de podcast) waarvan je automatisch de nieuwe afleveringen wenst te downloaden. Klaar is kees.
Keuze!
Je maakt uiteraard een keuze uit alle beschikbare bestanden. Want je hebt podcasts van kookprogramma’s, informatief, boeken, financieel, dagbladen, radioprogramma’s, sport, citytrips, mode, noem maar op!
Wat zijn podcatchers
Podcatchers: dit zijn speciale tools waarmee je als het ware een abonnement neemt op de door jou uitgekozen podcasts. Een voorbeeld van podcatchers is iTunes (Music Store), Doppler, iPodder, Media Jukebox, Nimig en Juice. Zij zorgen ervoor dat als er iets nieuws is dit automatisch wordt gedownload naar de harde schijf van je computer. Vind je deze nieuwe CD/uitzending/filmpje na controle/uittesten/bekijken de moeite waard dan kun je ze alsnog overzetten op je mp3-speler/ipod. Zoals je wellicht weet: zowel iTunes als Juice zijn gratis te downloaden.
Tip: take a trip
Dit is een Nederlandstalige website met informatie over reisinfo, het weer, city trips en last minute reisjes. Ze zeggen van zichzelf dat ze onafhankelijke informatie bieden. Zelf verkopen ze geen reizen.
Je kunt hun podcasts downloaden en dan heb je een mobiele reisgids: terwijl je door Barcelona wandelt, luister je naar alle informatie met betrekking tot bezienswaardigheden, evenementen, geschiedenis enzovoort.
Registreren is gratis. En als je dat niet doet, is de aangeboden informatie beperkt tot 5 tips. Registreer je wel dan kun je ook een score geven aan een stad, zelf tips plaatsen of je reisverhaal indienen.
Ook hebben ze interessante, recente reisnieuwsjes. Onder andere vermelden ze het gloednieuwe MAS (Museum aan de Stroom) in Antwerpen (Eilandje). Dit is een nieuw museum dat werd geopend in juli 2011. Een architectonisch hoogstandje van Nederlandse architecten dat doet denken aan een pakhuis maar beslist een bezoek waard. Link: take a trip
Conclusie
Iemand heeft het volgende beweerd: met een podcast maakt iedereen zijn eigen radiozender. Hij vond ook dat 90% van de podcasts rotzooi is.
De iTunes Store heeft vandaag meer dan 200.000 podcasts. Afkomstig van onafhankelijke makers maar ook van grote namen zoals de BBC, Channel 4, de NOS, de Volkskrant en de NRC hebben hun eigen podcasts. En er zijn ook podcasts waarvoor je moet betalen.
Inmiddels zijn er ook adviseurs die hun dagelijks brood verdienen met podcasts. Zij adviseren en/of produceren podcasts voor bedrijven of overheid.
Podcasts worden ook meer en meer gebruikt als leermiddel. Voordeel: je kunt ze zelf (goedkoop) maken.
Is het een hype? De toekomst zal het uitwijzen.