Oorzaken van tinnitus
Tinnitus, of oorsuizen
Tinnitus, of oorsuizen, kan door veel dingen worden veroorzaakt. Maar het is geen ziekte. Het is een symptoom van een ander gezondheidsprobleem. Wat veroorzaakt het geluid in de oren. Meestal komt dit door schade aan kleine haartjes in het binnenoor. Dat verandert de signalen die ze naar de hersenen sturen die bepalen hoe je geluid hoort. Men kan tinnitus krijgen als normaal onderdeel van het ouder worden, maar er zijn ook nog andere oorzaken. Het kan tijdelijk zijn, of je hebt het voor de rest van je leven.
Tinnitus Triggers
Leeftijdsgebonden gehoorverlies
Voor heel wat mensen wordt het gehoor slechter naarmate ze ouder wordt. Dit begint meestal rond de 60 jaar. Het beïnvloedt meestal beide oren. Je zal waarschijnlijk een probleem met hoogfrequente geluiden opmerken.
Luide geluiden
Luide geluiden zijn een belangrijke oorzaak. Het kan iets zijn dat je elke dag hoort, of iets dat maar één keer gebeurt. Dat omvat alles, van concerten en sportevenementen tot luide machines en motoren. Ze kunnen één of beide oren beïnvloeden en ze kunnen gehoorverlies en pijn veroorzaken. De schade kan permanent of tijdelijk zijn.
Te veel oorsmeer
Je lichaam maakt dit smerige spul aan om vuil af te stoten en je oren te beschermen. Maar als het niet vanzelf wegspoelt en teveel opstapelt, kan dit leiden tot rinkel geluid of gehoorverlies. Je arts kan het oorsmeer voorzichtig verwijderen. Pak geen wattenstaafje en probeer het vooral niet zelf te doen.
Bepaalde geneesmiddelen
Medicijnen op recept en vrij verkrijgbare medicijnen kunnen het geluid veroorzaken. Dit omvat aspirine, diuretica, niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), op kinine gebaseerde medicatie en bepaalde antibiotica, antidepressiva en kankergeneesmiddelen. Meestal geldt hoe sterker de dosis, hoe groter de kans op problemen. Als men met het medicijn stopt, verdwijnen de symptomen vaak. Raadpleeg een arts als je denkt dat één of ander medicijn de oorzaak kan zijn. Stop echter niet met het innemen van medicijnen zonder eerst met je arts te overleggen.
Oor- en bijholte-infecties
Je kan tinnitus opmerken als je verkouden bent. Dat kan te wijten zijn aan een oor- of sinusinfectie die het gehoor aantast en de druk in de sinussen verhoogt. Als dat de oorzaak is, zou het niet lang moeten duren alvorens het oorsiuzen voorbij gaat. Als het na een week of zo niet beter wordt, raadpleeg dan je arts.
Problemen met het kaak of temporomandibulair gewricht
Problemen met het kaak of temporomandibulair gewricht kunnen tinnitus veroorzaken. Je merkt mogelijk ploppen of pijn in het gewricht als je kauwt of praat. Het gewricht deelt enkele zenuwen en gewrichtsbanden met het middenoor. Een tandarts kan deze stoornissen behandelen en voorkomen dat het oor gaat krimpen.
Bloeddrukproblemen
Dit kan hoge bloeddruk omvatten en dingen die deze op korte termijn doen toenemen, zoals stress, alcohol en cafeïne. Verharding van de slagaders kan ook een rol spelen. Bloedvaten dichtbij uw midden- en binnenoor worden minder rekbaar, dus uw bloedstroom is sterker en lijkt luider.
Andere medische problemen
Deze omvatten veranderingen in de botten van het binnenoor, een aandoening aan het binnenoor, de ziekte van Menière of hoofd- en nekletsel. Aandoeningen zoals fibromyalgie en de ziekte van Lyme kunnen ook oorsuizen veroorzaken. Je arts zal je helpen de oorzaak te achterhalen en proberen om de geluiden te verzachten.
Wat zijn de symptomen van Tinnitus
De symptomen van tinnitus omvatten een geluid in de oren, zoals bellen, brullen, zoemen, sissen of fluiten; het geluid kan intermitterend of continu zijn. Meestal kan alleen de persoon die tinnitus heeft het horen (subjectieve tinnitus). Er zijn echter enkele typen geluiden die de arts kan horen als een stethoscoop in het oor wordt geplaatst (objectieve tinnitus).
Wanneer een arts raadplegen
Je hebt symptomen van tinnitus, het kan een symptoom zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals hoge bloeddruk of een te trage schildklier, beide behandelbare aandoeningen. Het geluid gaat gepaard met pijn of drainage van het oor, dit kunnen tekenen zijn van een oorontsteking. Het geluid gaat gepaard met duizeligheid; dit kan een teken zijn van de ziekte van Menière of een neurologisch probleem. Zoek onmiddellijk medische hulp.
Je kan tinnitus hebben
Heb je een zoemend, rinkelend, sissend of klikgeluid opgemerkt dat alleen jij kunt horen? Als dat zo is, kan je tinnitus hebben. Het kan mild of luid zijn en één of beide oren beïnvloeden. Tinnitus is geen ziekte. Het is een probleem in je hoorsysteem. Het is meestal geen teken van iets ernstigs, hoewel je je arts moet raadplegen om het uit te laten zoeken. Wat je arts moet weten over tinnitus, is hoe tinnitus je leven beïnvloedt. Het belangrijk voor de diagnose en behandeling dat je je arts vragen stelt over de symptomen en vooral de behandeling van tinnitus.
Wat zijn je symptomen
Maken de symptomen het moeilijk om zich te concentreren, te slapen of te werken? Heeft tinnitus relatieproblemen veroorzaakt of het moeilijk gemaakt om dagelijkse taken uit te voeren? Luide geluiden en veroudering zijn veel voorkomende oorzaken van tinnitus. Een gezondheidsprobleem, zoals een onevenwichtigheid in de schildklier of hoge bloeddruk, kan dit ook veroorzaken. Zo ook oorsmeer als het de gehoorgang blokkeert. Sommige medicijnen kunnen ook tinnitus veroorzaken. En heel af en toe is er soms is er geen duidelijke oorzaak.
Vragen die een arts zal stellen
- Had je een langdurige blootstelling aan harde geluiden, ook op het werk?
- Ben je blootgesteld aan een extreem hard geluid, zoals een explosie?
- Welke medicijnen neem je op?
- Welke vrij verkrijgbare medicijnen, supplementen of natuurlijke middelen gebruikt je, indien van toepassing?
- Heb je ooit hoofd- of nekletsel gehad?
Bepaalde dingen kunnen tinnitus veroorzaken of deze verergeren
Je arts kan vragen
- Drink je alcohol of cafeïne?
- Rook je sigaretten?
- Heb je veel stress?
Met deze informatie kan je arts helpen bepalen welke behandeling het best kan helpen.
Vragen die je je arts moet stellen over tinnitus
Leren over tinnitus kan je helpen het te beheren. Stel je arts deze vragen zodat deze je toestand beter begrijpt.
- Wat is tinnitus?
- Wat veroorzaakt het?
- Kun je zien wat mijn tinnitus veroorzaakt?
- Zal het vanzelf verdwijnen?
- Kunnen andere mensen het geluid in mijn oren horen?
- Zal tinnitus mijn gehoor beschadigen?
- Betekent het hebben van tinnitus dat ik een gehoorverlies heb?
Tot slot Tinnitus kan worden behandeld
De behandeling hangt af van wat het veroorzaakt en hoe ernstig het is. Je kan je arts volgende vragen stellen om meer te weten te komen over de opties
- Wat zijn de behandelingen voor tinnitus?
- Zijn er risico's of bijwerkingen van de behandeling?
- Wat kan ik alleen doen om tinnitus te behandelen?
- Hoe kan ik voorkomen dat tinnitus erger wordt?