Alles over ultra- en infrageluiden
Ultrasoon geluid
Ultrasoon geluid en ultrasone trillingen zijn geluiden die te hoog zijn voor het menselijk gehoor. Het ultrasone geluidsgebied loopt van 18 kilohertz naar 800 megahertz. De gehoordrempel van de mens varieert bij 20 kHz, jongeren kunnen hoge tonen beter horen dan ouderen. Boven de 800 mHz spreek je van hypersone trillingen.
Ultrasone trillingen worden opgewekt door omzetting van elektrische- of magnetische energie naar mechanische energie en kunnen ook in vlammen en in fluitjes, zoals een hondenfluitje, ontstaan.
Infrasoon geluid
Infrageluid of infrasoon geluid bestaan uit infrasone trillingen. Dit zijn geluidsgolven waarvan de frequentie lager is dan 20 Hz. Dit kan het menselijk gehoor niet waarnemen, maar je kunt ze wel voelen.
Deze geluiden komen vooral veel voor in de natuur. De geluiden ontstaan door zeegolven, lawines, aardbevingen, vulkanen en meteoren. Infrageluid varieert tussen de 0.001 Hz en 17 Hz.
Dieren
Ultrasoon geluid: Dieren zoals vleermuizen, honden, een aantal insecten en dolfijnen maken gebruik van ultrasoon geluid. Deze dieren hebben een veel lagere gehoordrempel voor de hoge frequenties.
Vleermuizen en dolfijnen produceren het geluid om de weg te kunnen vinden in het donker of troebel water, of om hun prooi mee op te sporen door middel van echolocatie en echo-oriëntatie.
Infrasoon geluid: Walvissen en olifanten maken gebruik van infrasoon geluid om over lange afstanden te kunnen communiceren. De trillingen kunnen wel tot 1000 km ver rijken, een olifant uit Arthis kan dus met een olifant uit Blijdorp communiceren! Sommige soorten walvissen gebruiken het geluid om hun prooidieren mee te verlammen.
Sommige diersoorten die deze trillingen waarnemen kunnen het zien als een waarschuwing voor een naderend natuurramp zoals een aardbeving.
De mens
Ultrasoon geluid: De mens gebruikt ultrasoon geluid in de industrie en voor medische toepassingen. Met ultrasoon geluid worden voorwerpen gereinigd zoals juwelen, horloges, lenzen en medische instrumenten. In de tandheelkunde worden ultrasone trillingen gebruikt om tandsteen te verwijderen.
Infrasoon geluid: Mensen maken gebruik van deze geluiden om het weer te voorspellen en voor seismische registraties.
De geluiden worden geproduceerd door explosies of een vliegtuig die door de geluidsbarrière gaat. Experimenten heeft aangetoond dat mensen het geluid toch kunnen ervaren, ondanks dat ze het niet kunnen horen. Mensen beschrijven de trillingen als niet prettig, spookachtig en behekst.