De techniek van het zingen
Inleiding
Zingen kan een heerlijke bezigheid zijn, vooral als de techniek op zo'n manier beheerst wordt dat de stem als het ware gaat 'stromen'. Sommige zangers lijken het zingen tot tweede natuur gemaakt hebben, alsof dit bij hen moeiteloos gaat. Waarschijnlijk echter hebben ook zij eindeloos veel getraind. Voor de amateur zanger is er dus hoop: met voldoende doorzettingsvermogen en juiste toepassing van de techniek is het zeker mogelijk grote sprongen te maken in je zangtechniek. In het onderstaande zullen basisoefeningen worden besproken die je kunnen helpen je stem te verbeteren.
Zangoefeningen
- Adem goed in door je neus, zodat je buik uitzet. En blaas weer uit. Doe dit enkele malen achter elkaar. Probeer eventuele spanning die je in je lichaam voelt, met elke uitademing verder los te laten.
- Adem kort uit op de medeklinkers: FFT, PSST, KSJT, SSST. Maak deze verschillende klanken dus kort na elkaar. Bij elk klankje dat je maakt gaat je buik naar binnen. Daarna plopt je buik weer snel terug naar buiten, en maak je het volgende klankje.
- Maak klanken op de borststem: AAAAAA, EEEEEE, HABABABE, HEBEBEBE, LALALALALAME, JAJAJAJAJAJA, etc. Doe dit vanuit ontspanning, forceer niet!
- Begeleid jezelf op de piano en begin op de centrale C: c, d, e, f, g, f, e, d, c > zing dit rijtje op VVVVVV. Ga dan een halve hoger: cis, dis, f, fis, gis, fis, f, dis, cis > zing dit rijtje op ZZZZZZ. Ga zo telkens een halve toon hoger en wissel af tussen VVVVVV en ZZZZZZ. Ga niet hoger dan je kunt. En ga vervolgens weer terug.
- Doe hetzelfde maar dan met de klank: MMMMM
- Doe hetzelfde maar dan met de klank: MIEOE
Problemen
- Spanning op de kaken:
Je trekt dan waarschijnlijk te veel met je mond. Deze moet in relaxte stand staan. Wat kan helpen is om te gapen. Een andere oplossing is met je vingers over je wangen wrijven of te tikkelen tijdens het zingen.
- Verkeerde houding:
Blijf deze ten aller tijde controleren, ook wanneer je niet aan het zingen bent. Een rechte houding kan zoveel voor je stem doen! Zet je voeten op schouderbreedte. Kantel je bekken. Doe je borst omhoog, je schouders omlaag. Houd je hoofd recht.
- Te weinig articulatie:
Wanneer je jezelf terug luistert kun je hier kritisch op zijn. Spreek ik alle woorden duidelijk uit, vervorm ik de klinkers niet, zing ik misschien wat 'lui'? Een goede oefening is een bepaald lied of deel ervan te zingen terwijl je met je duim op je tong drukt. Inderdaad, dit klinkt niet heel geweldig, maar de manier waarop je na deze oefening zingt is meestal helderder.
Tips
- Wil je echt iets doen met je liefde voor zingen, dan is een zangdocent aan te raden. Deze hoort waarschijnlijk beter dan jij wat je fout doet, en kan je wijzen op facetten in je houding, ademhaling, aanspanning etc. die je zelf wellicht niet opgemerkt had. Voorkom dat je jezelf een verkeerde techniek aanleert! Het krijgen van persoonlijke aandacht en goed leren luisteren naar jezelf kan je wat dat betreft meer opleveren dan enkel de theorie op papier.
- Ben je nog niet zo gewend aan het zingen? Ga dan liever voor een privé- les dan voor een groepsles zang. In groepslessen is vaak maar beperkt aandacht voor de techniek. Zeker als je nog moet leren 'durven' zingen is een groepsles lastig.
- De manier waarop je zingt, is een weerspiegeling van de innerlijke stand van zaken. De stem is heel gevoelig en emoties klinken er snel in door. Zit je lekkerder in je vel, dan zing je waarschijnlijk ook beter. Goed voor jezelf zorgen (goed slapen, eten, etc.) kan voor je zangkwaliteiten dus ook zeker geen kwaad!
- Krijg je keelpijn, stop dan, neem een pauze. Waarschijnlijk heb je teveel op de stem gedrukt. Belast je stem niet!
- Neem jezelf om de zoveel tijd op (bijv. maandelijks) en luister terug! Zo kun je je vooruitgang (en punten van verbetering) zien. Verwacht niet dat je stem in korte tijd compleet transformeert en ben niet teleurgesteld als het eens een dag niet lukt. Bekijk je persoonlijke ontwikkeling op de lange termijn en vergelijk je niet met anderen. En bovenal: geniet!