2012 en de Maya Kalender

Inleiding

Op 21 december 2012 eindigt de Maya kalender.

Wat is er waar van de Maya voorspellingen over het einde van de wereld?

Gaat het hier om een misrepresentatie van de Mayareligie en breekt er uitsluitend een nieuw tijdperk aan, of raakt de aarde echt uitgeput en gaan we ten onder aan natuurrampen?

De Mayakalender

In deel 1 van dit artikel, De Mayakalender uitgelegd , is al een begin gemaakt met de uitleg van het nogal ingewikkelde kalendersysteem van de Maya’s.

De Mayakalender bestond uit een samengestelde tijdrekening van 6 belangrijke kringlopen. De 3 belangrijkste die ze gebruikten waren:

  • de Tzolkin, als religieuze kalender,
  • de Haab, de min of meer dagdagelijkse burgerkalender en
  • de Lange Telling voor historische geschiedschrijving.

De Tzolkin is uitgebreid aan bod gekomen in deel 1, nu verder met de Haab.

De Haab

De Haab, de burgerkalender, was gebaseerd op de cyclus van de zon en telde 365 dagen.

Dit zonnejaar van 365 dagen werd opgedeeld in 18 periodes, maanden of uinals, van 20 dagen, kins. Samen vormden deze 18 uinals een jaar van 360 dagen, een tun, die de basis vormt van de Lange Telling.

De 5 overgebleven dagen vormden de 19e maand, de Uyaeb. De 5 Uyaeb dagen waren geen plezierige dagen voor de Maya. Ze gebruikten ze om te mediteren, te vasten, offers te brengen of boete te doen. Geslachtsgemeenschap was verboden en er viel niet veel goeds te verwachten in de Uyaeb dagen.

Haab Maandgoden
Net als in de Tzolkin kalender worden ook in de Haab de data weergeven met een getal en een afbeelding. De Maya’s hadden voor iedere maand of uinal een andere godheid. De eerste maand behoorde aan POP, de Jaguargod, de laatste maand aan CUMKU, de Graangod. Nieuwjaarsdag was dan ook 1 Pop. Oudjaarsdag werd door veel Maya’s gezien als de eerste dag van een nieuw jaar en daarom noemden ze deze dag niet 5 Uayeb maar 0 Pop.

Net zoals de Maya’s het enige Meso-Amerikaanse volk was met een volledig ontwikkeld schrift, waren ze ook het eerste volk op aarde die werkten met het getal nul.

De Haab gebruikt geen jaartelling, daarvoor hadden de Maya’s de Lange Telling. Op basis van een opgeschreven Haab-datum kon men dus niet afleiden in welk jaar de gebeurtenis plaatsvond.

Kalender-kringloop Haab Tzolkin
Ook de Tzolkin gebruikte geen jaartelling maar door het combineren van de Tzolkin en de Haab ontstond er een in elkaar vallende kalender-kringloop. Een datum op de Mayakalender kreeg 4 labels, de glief en het nummer van de Tzolkin en de afbeelding en het nummer van de Haab.

Omdat de Tzolkin iedere dag gedurende 260 dagen een unieke naam geeft, bv. 1 Imix, en de Haab datzelfde doet voor een periode van 365 dagen, bv. 1 Pop komt dezelfde samenstelling van 4 labels, 1 Imix 1 Pop, pas weer terug na de kleinste gemene veelvoud van 260 en 365. Dat is op 18.980 dagen, oftwel 52 Haab-jaren oftewel 73 Tzolkins (52 x 365 = 18.980 dagen = 73 x 260), dan komen de kalenders samen op dezelfde dag. Op deze manier herhaalt elke datum zich pas na 52 jaar en heeft men toch een soort van jaarrekening.

De periode van 52 jaren van 365 dagen waarna een bepaalde tzolkin-haab-combinatie weer terug komt werd de hunab genoemd, of Maya-eeuw.

Voor het optekenen van geschiedkundige gebeurtenissen, iets waar de Maya’s veel waarde aan hechtten, hadden ze dan ook een langere telling nodig, met jaaraanduiding.

De Lange Telling

In deel 3 van deze serie Apocalyps of Nieuw Tijdperk, Ondergang of Wedergeboorte gaan we in op de Lange Telling van de Maya kalender en het einde van deze voor hen zo belangrijke kringloop. Wat waren hun voorspellingen, waar waren deze op gebaseerd, zat er een kern van waarheid in, of worden we in de maling genomen door spirituele leiders die er belang bij hebben dat wij troost bij hen zoeken?

Links

De Mayakalender uitgelegd

Apocalyps of Nieuw Tijdperk, Ondergang of Wedergeboorte

Galactische Uitlijning 2012