De Mayakalender uitgelegd

Inleiding

Maya kalender

Vergaat de wereld op 21 december 2012, wanneer de laatste dag van de Lange Telling van de Mayakalender is aangebroken of is het allemaal bangmakerij en spirituele onzin?

Hoe zit de Mayakalender in elkaar en wat is er waar en bekend over hun voorspellingen?

Wat weten we over de Maya cultuur?

De Maya Indianen

Midden Amerika
De Maya’s kwamen oorspronkelijk uit een gebied dat Mesoamerica genoemd werd. Hun leefgebied lag tussen Mexico en Zuid Amerika in wat nu Guatemala, Belize, Honduras, El Salvador en Zuid Mexico is. Naast de Maya’s leefden er ook vele andere culturen zoals onder andere de Azteken en de Tolteken.

De klassieke Mayacultuur behoort tot de groep van precolumbiaanse beschavingen, de grote indiaanse culturen uit Midden Amerika en de Andes, die tot de landing van Christoffel Columbus in 1492 ongemoeid gelaten waren.

Maya cultuur
Behalve om hun geschreven taal waren de Maya's ook bekend vanwege hun pyramideachtige bouwwerken, hun schilderkunst, hun eigen wiskundesysteem en hun kennis van astronomie. De hoogtijdagen van de klassieke Mayacultuur duurde tot 900 AD, daarna ging het aantal Maya indianen hard achteruit, vooral door droogte en roofbouw op het land.

Vanaf 1520 werden de resterende Maya's door de Spanjaarden vervolgd of op zijn minst behoorlijk beïnvloed. Omdat de Maya’s de enige Meso-Amerikaanse cultuur was met een volledig ontwikkeld schrift, omdat zij veel belang hechtten aan het optekenen van hun geschiedenis en zij dat deden op stenen monumenten (stelae, boomstenen of tetun) en aardewerk, is er ondanks de veroveringen gelukkig nog een hoop bewaard gebleven.

De Maya cultuur is nooit helemaal uitgestorven. Er leven nog steeds Maya indianen, tegenwoordig vooral in Guatemala. Zij hebben met dezelfde problemen te kampen als allerlei andere oorspronkelijke bevolkingen zoals de Indianen, Aboriginals en Maori’s, zoals daar zijn achtergesteld worden in de maatschappij, de clash tussen het willen integreren in het moderne leven en hun oude tradities niet willen verliezen, werkeloosheid en alcoholisme.

De Mayakalender

Maya kalender
De Mayakalender is niet één kalender, het is een samengestelde tijdrekening van onder meer 6 belangrijke kringlopen.

Voor de Maya's waren de kringlopen of cycli een manier om gebeurtenissen in de geschiedenis vast te leggen.

De 3 belangrijkste kringlopen of cycli van de Mayakalender waren:

  1. de Tzolkin
  2. de Haab
  3. de Lange Telling

De Tzolkin

Tzolkin gliefen
De Tzolkin was een kalender voor priesters, voor rituelen. Deze heilige of religieuze kalender omvatte 260 dagen, opgedeeld in 20 periodes van 13 dagen.

De 13 dagen werden weergegeven door getallen, de 20 periodes (uinal) door gliefen met een eigen dagnaam. Eigenlijk bestond de Tzolkin dus uit 2 kringlopen of cycli, die met elkaar gecombineerd werden, waardoor iedere dag bestond uit een combinatie van een glief met een getal.

Tzolkin kalender
De aanduiding van iedere dag begon met het getal, en daarna de glief. De getallen werden door de Maya's weergegeven door middel van stippen en strepen. De stip vertegenwoordigde een vinger en was een 1, een streep vertegewoordigde een hand en was dus een 5.

Omdat er maar 13 getallen waren en 20 gliefen, werd er bij de getallen na 13 gewoon weer bij 1 begonnen maar bij de gliefen werd er doorgeteld, of liever gezegd door”genaamd”. Dit klinkt ingewikkeld maar wordt duidelijk in het bijgevoegde plaatje. Aan de linkerkant van boven naar beneden staan de gliefen in de gekleurde vakjes, in de kolommen rechts hiervan wordt van boven naar beneden van 1 tot en met 13 geteld. Bij de 13e glief begint de getallenreeks weer op 1. Een dag werd dus aangeduid als 1 Imix, 2 Ik, 3 Akbal etc en na de 13e dag 1 Ix, 2 Men, 3 Cib etc. Op die manier kwam de cyclus rond op 260 dagen.

Getalaanduiding Maya's
Op de website van Howstuffworks staat een mooie animatievideo van een draaiende Tzolkinkalender. De priesters of sjamanen gebruikte het eind van elke uinal om vooruit te kijken naar gunstige dagen voor bepaalde rituelen. De Maya’s gebruikten de Tzolkin ook als een soort astrologische kalender, waarbij je geboortedag aan bepaalde karaktereigenschappen gekoppeld werden.

In deel 2 van dit artikel, 2012 en de Maya kalender, vervolgen we met de uitleg van de Haab en de Lange Telling, en waarom de Mayakalender gekoppeld wordt aan een eventuele apocalyps in 2012.

Links

2012 en de Maya Kalender

Galactische Uitlijning 2012

Apocalyps of Nieuw Tijdperk, Ondergang of Wedergeboorte