Wat vieren de hindoes met Divali

Inleiding

De meeste Nederlanders kennen de Nederlandse en Christelijke feestdagen, maar daar houdt het ook ver op. Ook in andere religies bestaan belangrijke feesten. Het Divali is een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Er is geen vaste datum voor het feest. Het wordt ieder jaar gevierd op de laatste drie dagen van de maand “Ashvin” en op de eerste twee dagen van de volgende maand: “Kartika”. Aangezien deze maanden in het hindoeïsme niet vast liggen, liggen ook de data waarop het feest gevierd wordt niet vast. Maar wat vieren de Hindoes met Divali? Wat is de oorsprong van dit religieuze feest? Welke rituelen horen er bij dit feest? 

Divali

Een van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme is het Divali, ook wel Deevali, Diwali of Deepavali genoemd. Het wordt voor het eerst gevierd in India, een van de kernen van het hindoeïsme. Het woord is afgeleid van het woord “dipavali” uit het Sanskriet en het betekent “een rij lichtjes”. Deze rij lichtjes slaat terug op de kleien olielampjes, de Dipa, die gevuld zijn met katoenen watten en geklaarde boter. Tijdens het Divali worden ook bij alle Hindoes in huis lampjes ontstoken. Het Divali staat dus bekend als lichtjesfeest. De betekenis van het feest is het vieren van de overwinning van het goede op het kwade, ook wel gesymboliseerd als de overwinning van het licht op het donker. Divali is het enige feest dat in heel India gevierd wordt, en daarmee een speciaal feest.

Het feest duurt vijf dagen. Tijdens Divali wordt vaak vuurwerk afgestoken, zoals je bij ons ook terug ziet komen in het Nieuwjaarsfeest. Verder wordt er veel zoet eten gegeten. Divali is daarom ook een heel vrolijk feest en het wordt vaak gevierd in huiselijke sferen met de hele familie. Divali wordt gevierd door iedereen, van jong tot oud, van rijk tot arm, en verwelkomt het licht in het leven.

Oorsprong

Tijdens het Divali wordt een van de goden van het hindoeïsme, namelijk Lakshmi, geëerd. Lakshmi is de godin van het licht, de schoonheid, de rijkdom en de voorspoed. Maar omdat het feest over heel India verspreid gevierd wordt, is er in de loop van de tijd een aantal verhalen en legendes gevormd over het ontstaan van dit vrolijke feest.

Volgens een van de verhalen werd Lakshmi, de godin die bij dit feest geëerd wordt, op de begindag van Divali door de god Vishnoe gered. Dit was een dusdanige gebeurtenis dat er een feest is gewijd aan deze redding.

Een ander verhaal beweert dat het Divali-feest de terugkomst van twee belangrijke godheden, namelijk Rama en Sita, die verbannen waren, gevierd. Maar de precieze oorsprong van het Divali is dus niet bekend.

Rituelen

Net zoals bij ieder religieus feest, zijn er bij het Divali een aantal religieuze handelingen, rituelen, die elke keer dat het feest gevierd wordt, worden uitgevoerd.

Tijdens het feest moeten de mensen en hun huizen rein zijn: zuiver en schoon. Dat slaat niet alleen terug op schoonheid van huis en mens qua hygiëne, maar ook qua voedsel. De Hindoes vasten gedurende het hele feest, dus vijf dagen. De mensen mogen dan geen vlees, ei of andere dierlijke voedingsmiddelen eten, waarbij de dieren lijden, worden gebruikt bij het maken van het voedsel of worden gedood.

Het feest wordt, zoals hierboven ook al kort gezegd was, vaak gevierd met een familie in huiselijke kringen. Maar je kunt het Divali ook vieren in een hindoe-gebedshuis: de Mandir. In Nederland is het gebruikelijk om elkaar op de derde dag van het feest op te bellen en elkaar een gelukkig lichtjesfeest te wensen: Shubh Diwali! 

Conclusie

Divali is een feest in het Hindoeïsme waarbij de overwinning van het goede op het kwade, het licht op het donker, wordt gevierd. Er wordt vaak vuurwerk afgestoken en er worden zoete dingen gegeten tijdens het feest, dat vijf dagen duurt. De oorsprong van het feest is niet bekend, want in de loop der tijd hebben zich verschillende verhalen en legendes over de oorsprong van het feest gevormd. Een van de rituelen van Divali is het rein houden van huis en mens, onder andere door te vasten. Het feest wordt  vaak in huiselijke sfeer gevierd. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Niyantha Shekar