Kurban Bayrami, het Offerfeest
Ieder jaar weer wordt het offerfeest gevierd. Dat moslims dan massaal schapen slachten weten we wel. Maar waarom ze dit doen? Wat hier de achterliggende gedachte van is? Hoe dit precies in zijn werk gaat? In dit stukje heb ik het een en ander op een rijtje gezet.
.
.
Het offerfeest is naast het suikerfeest het enige feest van de Islam. Het wordt het Grote Feest genoemd maar het wordt veel kleiner gevierd dan het Suikerfeest dat het Kleine Feest genoemd wordt. De overige feestdagen in de Islam zijn officieel geen feesten maar vieringen.
Het offerfeest duurt drie dagen en wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim die bereid was zijn zoon Ismaïl te offeren in opdracht van god, Allah. Het moet eraan herinneren dat iedereen bereid moet zijn alles op te offeren ter ere van Allah. Ook is het offerfeest het einde van de bedevaart naar Mekka.
Het offerfeest begint met een gebed in de moskee. Daarna wordt door elke familie die het kan betalen een dier geslacht. Meestal een schaap of koe. Het slachten wordt meestal gedaan door de oudste man van de familie. Op traditionele wijze wordt de halsslagader doorgesneden zodat het dier helemaal leeg kan bloeden. Het vlees is dan ‘halal’.
Het slachten moet om een bepaalde tijd gebeuren (tussen het einde van het feestgebed en het begin van het namiddaggebed). Gebeurd dit niet om deze tijd dan mag het nog de tweede of derde dag om dezelfde tijd gebeuren.
Als het dier geslacht is, wordt het vlees in drie stukken gedeeld, een deel voor de familie, een deel voor de buren en een deel voor de armen.
Het offerfeest staat niet alleen in het teken van religie. Het is ook een groot sociaal feest. Drie dagen lang gaat iedereen bij elkaar langs om met elkaar te vieren. Iedereen trekt zijn nieuwe of mooiste kleren aan, families en vrienden worden bezocht, kinderen krijgen een extra zakcentje en natuurlijk wordt er lekker gekookt. Naast het delen van het vlees, wat heel belangrijk is in de Islam, is het bij het offerfeest ook heel belangrijk om je over te geven aan Allah en te willen zijn als Ibrahim.
In plaats van te offeren is het ook mogelijk om een schenking te doen. Bijvoorbeeld een geldbedrag geven aan landen die in oorlog zijn of houdbare worsten uit laten delen aan mensen die zelf geen geld hebben om een dier te slachten.
In de Koran staat dat Allah de zon en de maan geschapen heeft en dat die de tijd aangeven. Daarom volgen moslims de maankalender waarbij bij een nieuwe maan ook een nieuwe maand begint. Dit loopt niet gelijk aan onze westerse kalender. Het offerfeest valt hierdoor, net als elk feest van de Islam, ieder jaar op een andere dag.
Het offerfeest de komende paar jaar:
27 november 2009 16 november 2010 6 november 2011 26 oktober 2012
Door het verschil in maanstanden over de hele wereld kan het zijn dat het feest een dag eerder of later plaatsvindt dan hier vermeld.
.
Teunise 08/12/08