Vasten in de Islam
Het vasten in de Islam
In het Arabisch betekent het vasten a-Siyaam. Islamitisch gezien betekent het: het niet eten en drinken en het onthouden van geslachtsgemeenschap omwille van de Schepper (Allah) vanaf de vroege ochtend (voor zonsopkomst al-Fadjr) tot en met de zonsondergang (al-Maghrib). De dagen waarop het verplicht is om te vasten zijn de dagen in de maand Ramadan. In de Koran staat:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُتِبَ عَلَيْكُمُ الصِّيَامُ كَمَا كُتِبَ عَلَى الَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ لَعَلَّكُمْ تَتَّقُونَ (183) أَيَّامًا مَعْدُودَاتٍ فَمَنْ كَانَ مِنْكُمْ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ وَعَلَى الَّذِينَ يُطِيقُونَهُ فِدْيَةٌ طَعَامُ مِسْكِينٍ فَمَنْ تَطَوَّعَ خَيْرًا فَهُوَ خَيْرٌ لَهُ وَأَنْ تَصُومُوا خَيْرٌ لَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ تَعْلَمُونَ (184) شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنْزِلَ فِيهِ الْقُرْآَنُ هُدًى لِلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَنْ شَهِدَ مِنْكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَنْ كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ﴾ (البقرة: 183-185)
-183- O jullie die geloven, het vasten is jullie verplicht, zoals het ook verplicht was voor hen vóór jullie, hopelijk zullen jullie Allah vrezen. -184- (Vast) een vastgesteld aantal dagen. Maar degene die dan van jullie ziek is, of op reis, dan een aantal dagen. En op degenen die slechts met grote moeite kunnen vasten (en het dan niet doen) rust de plicht van Fidyah: het voeden van een arme. Maar degene die vrijwillig meer (dan verplicht is) geeft: dat is beter voor hem. En dat jullie vasten is beter voor jullie, als jullie dat maar weten. -185- De maand Ramadan is het waarin de Koran is neer gezonden, als leiding voor de mensheid en als duidelijke bewijzen van de leiding en de Furqaan. Wie van jullie de maand (Ramadan) meemaakt, laat die dan vasten, maar wie ziek is of op reis, dan is er een aantal andere dagen (om de vasten in te halen). Allah wil voor jullie het gemakkelijke en Hij wil niet voor jullie het ongemak. En maakt het aantal (dagen) vol en prijst Allah's Grootheid omdat Hij jullie leiding schonk, hopelijk zullen jullie dankbaar zijn.” (Vers: 2/183-185).
Het vasten is voor de moslims verplicht gesteld in drie fases dit was na de emigratie van de Profeet Mohammed vrede zij met hem. In de eerste fase was men verplicht om slechts drie dagen in één maand te vasten. Hierna werd dit ongeldig verklaard, de tweede fase was men verplicht om de gehele maand Ramadan te vasten, maar slechts voor degenen die ziek waren, niet wilde vasten of reizende of niet waren zij werden dan verplicht om in de plaats van het feit dat zij niet vastten een arme te voeden. In de derde fase werd het vasten verplicht voor iedereen behalve degene die reizende of ziek was, zij moesten hun vasten na de maand Ramadan inhalen.
Voor wie is het vasten verplicht?
Het vasten van de maand Ramadan is voor iedere moslim verplicht die geestelijk verstandig is, lichamelijk gezond is, de pubertijd heeft bereikt en niet reizende is. Voor de moslimvrouw is er een extra voorwaarde en dat is dat zij zich niet mag bevinden in haar menstruatie of kraamperiode.
Wat doet het vasten verbreken?
- Opzettelijk eten en drinken.
- Opzettelijk braken.
- De menstruatie en kraamperiode.
- Geslachtsgemeenschap.
Het vasten
duurt negentwintig of dertig dagen en wordt vastgesteld met het zien van de maan, tevens heeft het vasten een aantal ethieken en is het aanbevolen voor de moslim om deze in de praktijk te brengen:
- Het eten van een ochtendontbijt (a-Suhoer) wat gegeten wordt door degenen die willen vasten alvorens de tijd dat de zon opkomt (al- Fadjr).
- Het onthouden van zinloos en zedeloos gepraat .
- De moslim hoort zich bezig te houden met nut volle zaken en de Koran extra te bestuderen.
- De smeekbede te verrichten bij het verbreken van het vasten. De smeekbede is als volgt:
ذَهَبَ الضَّمَأُ وَ ابْتَلَّتِ الْعُرُوقُ, وَ ثَبَتَ الأَجْرُ إِنْ شَاءَ اللهُ
De dorst is verdwenen, de aders zijn vochtig geworden en de beloning is vastgelegd met de wil van Allah.
Gezondheid en vasten
uit onderzoek is gebleken dat vasten goed voor de gezondheid is, het verkleint het risico op hart- en vaart ziekten. Ook de kans op diabetes neem af, dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Zie het gehele artikel: http://www.al-yaqeen.com/nieuws/nieuws.php?id=1899&zoek=vasten