Mindfulness en ADHD (bij volwassenen)

Mindfulness is momenteel erg populair. Het is inmiddels wetenschappelijk onderzocht, dat meditatie een uitwerking heeft op de hersenen en het hart. De hartcoherentie, samenwerking tussen hart en brein, wordt erdoor verbeterd.

Inmiddels wordt mindfulness ook ingezet in de psychiatrie, als aanvulling op de behandeling van verschillende gedragsproblemen en stoornissen. Waaronder ook ADHD.

ADHD

AD(H)D is een ontwikkelingsstoornis, waarbij men last heeft van hyperactiviteit, impulsitiveit en concentratieproblem. Als de afwijking in de jongere jaren wordt ontdekt is deze makkelijk onder controle te krijgen. In een vroeg stadium kan de kinderen manieren worden aangeleerd om met henzelf om te leren gaan.

Wordt ADHD pas op latere leeftijd gediagnosticeerd, dan is dit niet gebeurd en heeft de volwassene zelf allerlei strategieën ontwikkeld om zich een weg door het leven te banen. Als deze strategieën later onnodig blijken, komt men in de problemen met studie, werk, relaties etc. Ook ontwikkelt men vaak faalangst, depressieve gevoelens en verslavingen.

Medicatie en Therapie

Medicatie en therapie kan een hoop betekenen voor volwassenen met ADHD. Dit is vaak een lange weg, waarop veel barricades staan die op zullen moeten worden geruimd. Gemiddeld duurt dit proces zo'n twee jaar.

Vaak dienen andere vaardigheden te worden aangeleerd, ontstane schulden te worden afbetaald en problemen op te worden gelost. En dat kost tijd.

Mindfulness

Mindfulness brengt de mens terug bij zijn basis, lichaam, gedachten en gevoelens. In een 8 weekse training worden aan de hand van meditatie, verschillende onderwerpen behandeld. Door beoefening van mindfulness wordt men zich bewuster van zijn doen en laten, van gedachten en gevoelens en van lichamelijke reacties. Doordat men zich bewuster is van het eigen gedrag, wordt men op een vriendelijke en respectvolle manier in staat gesteld keuzes te maken.

Mindfulness zorgt er bovendien voor, dat men de aandacht beter kan richten en behouden. Door de oefeningen en dagelijkse handelingen met de volle aandacht te doen, leert men de aandacht in het hier en nu te houden. In combinatie met de opmerkzame houding stelt dit ons in staat eerder op te merken wanneer men afgeleid raakt.

Mindfulness en ADHD

De hierboven beschreven effecten van mindfulness geven eigenlijk al een aantal voordelen weer voor mensen met ADHD. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de effecten merkbaar zijn! Eerder opmerken van afgeleid zijn, stelt me in staat weer terug te gaan naar de activiteit van dat moment. Ook ben ik me meer bewust van bepaalde gedragingen en ik zie de ADHD symptomen. Hierdoor kan ik bewust de in de therapie geleerde vaardigheden toepassen. De logica van plannen wordt duidelijk en uitstelgedrag is te beteugelen, omdat je de activiteit in zijn werkelijke proportie kunt zien. Ook de concentratie is verbeterd. De focus blijft langer en is makkelijker terug te pakken.

Mindfulness als basis voor therapie en medicatie lijkt mij de beste volgorde. Tijdens de mindfulness training wordt men bewuster, waardoor de therapie beter kan worden opgepakt. De therapie heeft hierdoor meer effect en werkt langduriger.

Uiteraard dient de behandeling onder goede begeleiding plaats te vinden. Tijdens een mindfulness training komt veel oud zeer bovendrijven. Dit kan aangepakt worden in een therapie.