Het Boedhisme in China
De gewijde boeken van boedisme
Het boedhisme is een loot van het hindoeïsme en werd rond 500 v. Chr. gesticht door de Indiase asceet Siddarta Gautama. Hij kreeg de erenaam Boedha, wat verlichte betekent. Het boedhisme kent veel aanhang in China, maar wordt er ook argwanend bekeken. De gewijde boeken van het boedhisme staan bekend als de Lotusgeschriften.
In het algemeen is boeddhisme een manier om vrede binnen zichzelf te vinden. Het is een religie die ons helpt om het geluk en de tevredenheid te vinden die we zoeken. Boeddhisten ontwikkelen innerlijke vrede, vriendelijkheid en wijsheid door hun dagelijkse praktijk; en delen dan hun ervaringen met anderen die echt voor deze wereld zorgen. Zij proberen om anderen niet te schaden en rustig en zacht te leven, met naar het uiteindelijke doel van zuiver en blijvend geluk voor alle levende wezens op aarde.
Boedhistisch streven
Zijn volgelingen streven ernaar het Nirvana te bereiken. Nirvana betekent verlossing uit het lijden door meditatie en correct gedrag. Ze geloven ook dat hun ziel in een langdurige reeks reïncarnaties van het ene dierenlichaam naar het andere verhuist en dat hun vroegere wandaden en ellende (hun zogenoemde karma) daarbij langzamerhand vergeten worden.
Dat wil zeggen het nobele achtvoudig pad van juistheid in geloof:
- gedrag
- taalgebruik
- besluitvaardigheid
- bezigheden
- inspanningen
- contemplatie
- meditatie
Ze geloven dat er vier nobele waarheden bestaan:
- het leven is verdriet - verlangen brengt verdriet.
- als het verlangen verdwijnt- verdwijnt ook het verdriet.
- aan het verlangen komt een einde door het nobele achtvoudig pad te volgen.
- reïncarnatie
Boedhisme in China
Het boedisme is de op twee na grootste godsdienst van China en heeft veel aanhangers, maar veel Chinezen, vooral de confusianisten vinden het een buitenissige godsdienst. Ze bekijken de mystiek en priesterkaste ervan met een niet geheel ongefundeerd wantrouwen. Ze vinden de reïncarnatieleer onzin en celibatair priesterschap onnatuurlijk. Een boedistische tempel bevat bovendien altaren, brandende kaarsen, groteske beelden en ander parafernalia, sterk lijkend op die in de kerken in het westen. Op confusianisten maakt dat geen indruk omdat ze niets van bijgeloof moeten hebben.
Het Mahayana- boedisme dat beoefend wordt in China, is een verwaterde vorm met een hemel en een drie- eenheid bestaande uit de Boedha Sakyamuni, de Boedha van het Verleden en de Boedha van de Toekomst, plus allerlei boddhisatva's en andere lieden op diverse niveau's van het heil. Het is een bij uitstek gemakkelijke godsdienst, die bijvoorbeeld probleemloos goden uit andere religies aanvaardt en het geloof aan een monotheïstische god aan de persoonlijke keuze overlaat.
Aan de andere kant zijn boedhisten vredelievende mensen, waardoor ze een goede invloed hebben. Ze verzetten zich tegen het slachten van dieren, en hebben een grote verscheidenheid aan verrukkelijke en gezonde vegetarische gerechten ontwikkeld. Deze gerechten zijn zeer bevorderlijk geweest voor de gezondheid van de Chinezen. De boedhistische monniken populariseerden de gewoonte van het thee drinken, en thee is op veel manieren goed voor de gezondheid. Ze ontwikkelden bovendien een paar harde kung- fu stijlen als vechtsporten voor hun zelfverdediging. Tegenwoordig zijn dat manieren om fit te blijven, maar ze hebben nog steeds mediatieve aspecten die de geestelijke gezondheid bevorderen door stress weg te nemen.
Conclusie
Het boedhisme is ontstaan in Indië en opgericht door Siddarta Gautama ( een asceet ). Het boedhisme kent enorm veel bijval in China, alhoewel ook veel Chinezen er argwanend naar kijken. Het boedhisme stoelt op verlossing, meditatie en bijgeloof. Hun hoogste doel is het Nirvana. Ze geloven in reïncarnatie en het steeds terugkeren in de gedaante van een dier, en dit tot ze verlost zijn van hun wandaden en ellende. Hun bijbel is de Lotusgeschriften en hun kung- fu dient de dag van vandaag als een vorm om fit te blijven. Geen vlees, maar vegetarische gerechten hebben hun voorkeur.