Beowulf en Grendel

Inleiding

Hoezo ridders die prinsessen redden? In de tijd waarin veel mensen zich primitief leven en drakendoders voorstellen, werden verhalen geschreven die ook in 2010 nog steeds heel bekend zijn. Een voorbeeld hiervan is het gedicht over de held Beowulf. Dit gedicht gaat over een prins die een verschrikkelijk monster moet verslaan.

Inhoud

Beowulf wordt aangevallen

Beowulf was een prins die zijn dapperheid wilde bewijzen aan een koning van het land Heorot. Hrothgar, de koning, vertelt Beowulf over het monster Grendel. Dit monster besluipt al jaren zijn paleis en doodt iedereen die hij tgegenkomt. Beowulf besluit een einde te maken aan de duistere praktijken van Grendel. Samen met veertien soldaten verstopt Beowulf zich in een zaal van het paleis. Het noodlot slaat toe. Het monster Grendel sluipt 's nachts hun slaapplaats binnen, en slacht een van de mannen af! Beowulf is belust op wraak, vindt het monster en slacdoodt hem. Daarna gaat hij naar het hol waar de gruwel woonde met zijn moeder. Hij vecht met Grendel's moeder en ook zij wordt over de kling gejaagd. Hierbij werd hij geholpen door het feit dat er een gigantisch zwaard als versiering aan de muur hing. Die kon hij mooi gebruiken om zich te verdedigen. Bij terugkeer wordt hij ontvangen als held en wordt later koning. Later in zijn leven is er een draak die zijn koninkrijk bedreigt. Samen met zijn dapperste strijders gaat hij op het monster af! Als het er op aankomt, is er slechts één man die Beowulf wil helpen in het gevecht: zijn neef Wiglaf. Samen vechten ze tegen het beest. Beowulf raakt gewond en sterft. Wiglaf volgt hem op.


Geschiedenis

Een helm uit de tijd van de Angelsaksen

Beowulf is in het Angelsaksisch geschreven. Dit is een taal die vaak niet herkenbaar is voor mensen uit 2010. Dit komt door het feit dat het Engels van nu gevormd is door immagratie van mensen uit Scandinavië, het Friesland van nu en uit Frankrijk. De oorspronkelijke bewoners zijn vrijwel nooit aleen op het eiland geweest na de komst van de Romeinen. Vrij kort nadat de Romeinen onder keizer Hadrianus het Engelse eiland hadden veroverd, werden de troepen teruggetrokken uit Engeland. Dit kwam doordat het Romeinse rijk bedreigd werd. De macht van de keizer strekte zich uit over alle landen rond de middellandse zee: Spanje, Italië, Griekenland, een deel van het hudige Turkije, delen van Duitsland, Frankrijk en België, maar ook Engeland. Het was dus belangrijker het thuisland te beschermen, dan een verafgelegen kolonie onder de duim te houden. Het probleem was alleen dat de natives (de oorspronkelijke bevolking)qua vechten enigzins soft waren geworden. Ze waren gewend dat de Romeinen alles voor ze oplosten. Daarom lieten de soldaten komen uit Europa. Dit waren de Angels, de Saxons, Jutes en Frisians. Na verloop van tijd stichtten deze huurlingen een gezin in Engeland. Toen was de basis gelegd voor het Engeland van nu. De Angelsaksische cultuur werd de belangrijkste op het eiland, en de oorspronkelijke bevolking werd naar het Oosten van het eiland gedwongen. De naam Wales komt van het oude woord Wehllas , dat vreemdeling betekent. Eigenlijk werden de oude bewoners dus als indringers in hun eigen land gezien! De Anglosaxons namen wel veel verhalen uit hun vaderland mee. Beowulf is hier een voorbeeld van. Later werden deze verhalen opgeschreven, en daarom weten we nu meer over de taal en cultuur dan wanneer Beowulf nooit was opgeschreven. Hieronder zie je bijvoorbeeld een stukje van de oorspronkelijke tekst van Beowulf, in het Angelsaksisch. Daaronder staat de vertaling in het Nederlands.

Ðá cóm of móre under misthleoþum

Grendel gongan· godes yrre bær·

mynte se mánscaða manna cynnes

sumne besyrwan in sele þám héan·

wód under wolcnum tó þæs þe hé wínreced

goldsele gumena gearwost wisse (...)

In het Nederlands:

Toen kwam vanuit het moeras onder de mistige heuvels

Grendel gelopen, Gods woede droeg hij;

de ongure verwoester was van plan van de mensheid

iemand te grijpen in de grote zaal;

hij waadde onder de wolken tot hij de wijn-zaal

  • -de gouden zaal der mensen-- zeer zeker zag (...)

Bron: Wikipedia

Is Beowulf aan te raden?

Het is echt een spannend verteld boek, Grendel wordt echt beschreven als een gruwel waar je haren recht overeind van gaan staan. Als je een boek nodig hebt voor een mondeling of voor je leeslijst van Engels, is het zeker aan te raden. Dat wordt punten scoren bij je leraar! Verder is het ook leuk om te lezen als je interesse hebt in geschiedinis, heldenverhalen, horrors, thrillers, noem maar op. Als je behoort tot de volwassenen die eigenlijk best wel houden van cliché heldenverhalen, maar niet op het Suske en Wiske niveau betrapt willen worden, is Beowulf een verhaal dat voldoet aan je eisen!