Kronieken van Narnia

Inleiding

De Kronieken van Narnia is een boekenreeks van de hand van C.S. Lewis. De fantasieboeken verhalen over het betoverde land Narnia, waar dieren kunnen spreken en mythologische wezens tot leven zijn gekomen. In totaal bestaan de Kronieken van Narnia uit 7 boeken. In dit artikel behandel ik elk van deze boeken.

  1. Het betoverde land achter de kleerkast
  2. Prins Caspian
  3. De reis van het Drakeschip
  4. De zilveren stoel
  5. Het Paard en de Jongen
  6. Het neefje van de tovenaar
  7. Het laatste gevecht

De eerste drie boeken van de Kronieken van Narnia zijn ondertussen ook verfilmd. Daarom staat er bij deze titels een extra alinea over de verfilming.

Het betoverde land achter de kleerkast

Verhaal

Narnia is al voor vele jaren betoverd door de witte heks zodat het er elke dag winter is, maar nooit kerst. Als Lucy op een goede dag in Narnia terechtkomt via de kleerkast, lijkt dat het begin van het einde van de betovering. Later, als alle vier de kinderen (Peter, Susan, Edmund en Lucy) in Narnia zijn, komt de voorspelling al bijna uit. Alleen heeft Edmund zichzelf al verloren aan de witte heks. Kunnen de kinderen Edmund nog redden en de betovering verbreken? En wie is toch die Aslan, over wie ze steeds zoveel horen?

Verfilming

Het eerste boek van de Kronieken van Narnia is in 2005 verfilmd, onder de Engelse titel "The Lion, the Witch and the Wardrobe." De verfilming volgt redelijk goed de verhaallijn van het boek. Hier en daar zijn er wel een aantal passages overgeslagen om de film wat meer vaart te geven, maar dat is niet heel storend. Al met al een mooie boekverfilming, hoewel de film hier en daar wel wat kinderlijk overkomt.

Prins Caspian

Verhaal

Een jaar na de avonturen van het eerste boek, komen Peter, Susan, Edmund en Lucy weer in Narnia terecht. Maar in Narnia zijn er veel meer jaren voorbij gegaan, dan in onze wereld. Eeuwen zijn gepasseerd. De Telmarijnen (een woest menselijk volk) hebben Narnia overgenomen. De kinderen moeten nu samen met Prins Caspian, de rechtmatige koning, het oude Narnia weer wakker maken en de Telmarijnen verjagen.

Verfilming

Ook Prins Caspian (Engelse titel: Prince Caspian) is verfilmd. Deze film is in 2008 uitgekomen en is meer volwassen geworden ten opzichte van de eerste film. Wel is er meer afgeweken van de verhaallijn in het boek, om het passend te krijgen voor het witte scherm. Hierdoor krijg je een aantal extra scènes, die niet in het boek staan, maar die zeker wat toevoegen voor de film.

De reis van het Drakeschip

Verhaal

Edmund en Lucy logeren bij hun neefje Eustaas. Als ze op een keer ruzie maken of Narnia nou wel of niet bestaat, komt het schilderij met het Drakeschip tot leven. Dit is het begin van een avontuurlijke reis naar het einde van de wereld. Koning Caspian is namelijk vastberaden om de zeven heren, die door zijn oom Miraz weggestuurd waren, op te zoeken. Tijdens deze reis komen ze langs vele eilanden en ontmoeten ze onzichtbare wezens, draken en zeeslangen. Zal het ze lukken om de zeven heren te vinden en het einde van de wereld te bereiken?

Verfilming

Het derde boek van de Kronieken van Narnia is in 2010 overgezet naar het witte doek. De Engelse titel is "The voyage of the Dawn Treader". Hoewel de film mooi is om te zien (een visueel spektakel), volgen ze bar weinig van de verhaallijn van het boek. Sterker nog: Er is zelfs een compleet nieuw verhaal verzonnen. Een aantal elementen van de film worden zeker wel in het boek genoemd, maar altijd in een andere volgorde en een andere context.

De zilveren stoel

Verhaal

Caspian is ondertussen een oude man geworden en zijn enige erfgenaam is al jaren verdwenen. Menig ridder is zonder succes op zoek gegaan naar de prins. Maar Aslan heeft een plan. Hij roept Eustaas en Jill, een schoolvriendin van Eustaas, om de zoektocht naar de prins te maken. Samen met de zwartgallige Moeraswiebel, genaamd Puddelglum, maken ze een reis naar de reuzen in het Noorden. En vandaar gaan ze diep de aarde in...

Het Paard en de Jongen

Verhaal

Het Paard en de Jongen is een afwijkend verhaal, omdat het zich afspeelt tijdens de regeringsperiode van Peter, Susan, Edmund en Lucy. Dit maal komen er geen kinderen uit onze wereld om Narnia te redden van problemen, maar is de hoofdpersoon zelf geboren in de fantasiewereld. In het verhaal gaat een slavenjongen, Shasta, op de vlucht met een paard. Dit paard blijkt een Sprekend Paard te zijn, van vrij Narnia, dat gevangengenomen is. Tijdens hun reis ontmoeten ze Aravis en haar merrie, eveneens een Sprekend Paard. Samen vervolgen ze de reis van het zuiden van Calormen naar het Noorden, naar Narnia. Kunnen ze elkaar vertrouwen en zullen ze de eindbestemming halen?

Het neefje van de tovenaar

Verhaal

Dit verhaal gaat over het ontstaan van Narnia en over hoe het kwaad in Narnia is geslopen, vanaf het eerste begin. Door middel van magische ringen komen Digory, het neefje van de tovenaar, en Polly, het buurmeisje van Digory, in een groot woud en vandaar uit kunnen ze in elke wereld komen. Ze zien het sterven van een oude wereld en het ontstaan van een nieuwe. Maar tijdens hun reizen tussen de werelden brengen ze onbedoeld een gevaarlijk oud kwaad mee naar deze onschuldige nieuwe wereld.

Het laatste gevecht

Verhaal

Narnia, het land van de sprekende dieren, wordt onder leiding van Draaier, een bedrieglijke aap, in het verderf gestort. Onheil en rampspoed staan hen te wachten die hem volgen. Tirian, de koning, zal zich klaar moeten maken voor het laatste gevecht van vrij Narnia. En Aslan heeft ervoor gezorgd dat hij hulp zal ontvangen van Eustaas en Jill. Samen trekken ze ten strijde.

Aan alle verhalen komt een einde, zo ook aan de Kronieken van Narnia. Het laatste gevecht is dit einde... of is het juist het begin?

Afsluiting

De Kronieken van Narnia zijn prachtige boeken in een zeer uitgebreide fantasiewereld. C.S. Lewis heeft bijzondere verhaallijnen geschreven en de personages zijn erg mooi uitgediept. Voor jong en oud, maar in ieder geval voor fantasieliefhebbers, zijn deze boeken zeker aanraders.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden