Manga
Inleiding
Pokémon, DragonBall Z of Sailor Moon. Wie heeft er niet van op zijn minst een van deze drie series gehoord? Alle drie komen ze uit Japan en mogen betiteld worden als manga (in tekenfilmvorm: anime). Zonder het door te hebben, worden we vandaag de dag omgeven door manga. Maar wat is manga nou eigenlijk?
Het onstaan van manga
Manga is de term voor de Japanse striptekenkunst. Manga is ontstaan door het boek van Katsushika Hokusai: Hokusai Manga (uit 1814). In dat manga waren schetsen te zien van (toen) alledaagse dingen.
Handelswijze
In tegenstelling tot de Amerikaanse "comics" zijn manga volledig in zwart-wit. (In magazines als Shonen Jump echter niet, daar zijn meestal 2 tot 5 pagina's per manga in kleur gedrukt). Waarschijnlijk komt dit door het feit dat elke manga gemiddeld 190 bladzijdes heeft; vergeleken met de Amerikaanse comics (die vaak nog geen 50 bladzijdes tellen) is dat veel en duur drukwerk. Ook worden manga's van rechts naar links gelezen: de tegenstelde richting van wat wij gewend zijn.
Manga in Japan
Een ruim 200 bladzijdes dik stripboekje, wellicht een mooi "collector's item". Voor velen is dat wel zo, maar in Japan ligt dat anders. Japanners "verslinden" manga. Een manga kost in Japan zo'n 280 tot 300 yen (iets meer dan €2,-) en wordt gekocht voor onderweg, in de lunchpauze of gewoon voor de lol. Gemiddeld doen Japanners 20 minuten om door een manga heen te zijn; vervolgens verdwijnt hij in een tas, of soms zelfs nog in de prullenbak. Dat komt omdat in Japan manga in overvloed is, terwijl het hier in Nederland vrij zeldzaam is. Het grootste deel van de Japanse winkels verkoopt wel manga; dus het is echt niets speciaals.
]]
Anime
Er is ook een tekenfilmversie van manga, zoals eerder genoemd, genaamd anime. Anime werkt anders dan de cartoons die wij kennen. Vaak is het niet zo kinderlijk (of het moet echt op kinderen gericht zijn). Er zijn zo ook wat volwassenere anime zoals Death Note en Monster. Anime lijkt vaak populairder, omdat hier echt tijd voor moet worden gemaakt en manga gewoon tussendoor kan.
Genres
Stripverhalen? Tekenfilms? In het Westen vindt waarschijnlijk iedereen dat kinderachtig bij een bepaalde leeftijd. Bij manga en anime is dat niet zo! Er zijn zelfs verschillende genres. Zo is er Kodomo, voor de kinderen die net leren lezen, Shoujo, voor jonge meisjes (12-18), Shounen, voor jonge jongens (12-18) en Seinen, voor volwassenen. Er is dus manga en anime voor iedereen. Er bestaat zelfs een erotisch getint genre genaamd Hentai (of Ecchi). Samen met Yaoi/Yuri (Homo-/ Lesbiseksueel) is dit heel erg populair. Hieruit blijkt maar weer dat manga niet zo onschuldig is als het in het eerste opzicht lijkt.
Censuur
Een opvallend trekje is dat geweld niet vaak tot nooit gecensureerd wordt in de originele versies. 4Kids (Amerikaans bedrijf dat anime) met name censureerd veel geweld en vaak dingen zoals sigaretten; wegens het grote arsenaal aan jonge kijkers. Vaak valt het ook op dat de in manga meer wordt geäccepteerd dan in anime (denk aan bloed, geweld, taalgebruik).
Manga in Nederland
Manga wordt in Nederland ook steeds populairder met de komst van Kana en de keuze van Glénat om manga te gaan uitgeven. Anime werd echter al een tijdje uitgezonden op televisie. De mangaseries die op dit moment uitgegeven worden zijn voor Kana: Bleach, Detective Conan, Death Note, InuYasha, Monster, Nana, Naruto, Shaman King en Yu-Gi-Oh. Voor Glénat zijn dit: 20th Century Boys, Alice 19th, Battle Angel Alita, Berserk, Black cat, DN Angel, Dragon Ball Ultimate, Fruits Basket, Gals!, Hoshin Engi, Kenshin, Marmalade Boy, Nausicaä, One Piece, Pluto, Say Hello to Black Jack en Neon Genesis Evangelion. Hoewel Glénat over meer series beschikt, heeft Kana voornamelijk de populaire series.