Wie zijn Kuifje en Herge, de twee belgische padvinders
Inleiding
Wie kent de strips van Kuifje niet? De mensen die nog nooit van de avontuurlijke Belgische journalist gehoord hebben zullen op de vingers van een hand te tellen zijn. Jong en oud houden al ruim zestig jaar hun adem in bij het lezen van de avonturen van onze gekuifde vriend en zijn zonderlinge makkers. Op handen gedragen door de eenvoudige mensen en gehaat door de internationale misdaad trekt de jonge held door de wereld, als een hedendaagse Robin Hood opkomend voor de verdrukten der aarde. Er zijn meer dan 50.000.000 exemplaren van de avonturen van Kuifje in een dertigtal talen en zelfs dialecten verschenen en de schare aanhangers groeit nog steeds gestaag.
VERKENNERIJ
Georges Remi wordt op 22 mei 1907 geboren in de Brusselse gemeente Etterbeek. Al op zeer jeugdige leeftijd komt hij in contact met de verkennerij want het avontuur zit hem in het bloed. Daar maakt hij illustraties voor het cluborgaan De Belgische Verkenner en ondertekent voor het eerst met zijn pseudoniem Hergé (de beginletters van zijn naam in omgekeerde volgorde: RG). In dit blad publiceert hij zijn eerste serie, De Avonturen Van Totor, PL Van De Meikevers, een strip die zijn latere werk bij lange na niet benaderd al vertoont de patrouilleleider Totor al wel een opmerkelijke gelijkenis met Kuifje.
SOVJETUNIE
In 1929 is het dan zover. Geinspireerd door het boek Moscou Sans Veiles van de Belgische ex-consul in Rostov Joseph Douillet, tekent Herge voor het tijdschrift Petit Vingtieme het verhaal Kuifje In De Sovietunie Hier schetst hij in sobere zwart-wit tekeningen een zeer negatief beeld van het dagelijkse leven in Rusland. De daaropvolgende kleurenalbums Kuifje In Afrika en Kuifje In Amerika geven ook al geen levensechte indruk van de toestand aldaar. Vanaf De Sigaren Van De Farao begint Hergé zich echter gedegen te documenteren om een zo getrouw mogelijk beeld te schetsen van de landen waar onze held zijn avonturen beleefd.
BOB DE MOOR
In 1950 richt hij de N.V. "Studio Herge" op die een tiental medewerkers omvat waaronder Bob de Moor, Jaques Martin, Roger Leloup en Bandouin van den Branden. Deze mensen houden zich o.a. bezig met het hertekenen van oude Kuifjes en het realistischer maken van de decors. Zo tekende Bob de Moor voor het album De Zaak Zonnebloem speciaal uit Zwitserland meegenomen stenem na om,dat in het verhaal gesuggereerd wordt dat de fictieve landen Syldavie en Bordurie vlak bij Zwitserland liggen. Voor andere verhalen maakt de Moor werktekeningen aan boord van het Schip "De Koningin Astrid" en in de cockpit van een DC6 van Sabena. Maar het kan nog sterker. Voor de hertekening van De Zwarte Rotsen reisde hij naar Engeland en Schotland om de woningen en de bodemstructuur aldaar zo getrouw mogelijk na te tekenen.
HOOFDPERSONEN
De figuur Kuifje is op zich eigenlijk een oerbrave, saaie Piet die zelden uit de band springt. Om dat te camoufleren en ook aanzetten te geven tot hilarishe scenes omringt Herge hem met een aantal kleurrijke personages. Allereerst is er natuurlijk kapitein Haddock die hij vanaf De Krab Met De Gulden Scharen onder zijn hoede neemt. De kapitein heeft een eeuwigdurende, eindeloze dorst naar alcohol en is vooral allergisch voor lege whisky-flessen. Als hij zijn dorst weer eens heeft gelest komt hij in de meest gevaarlijke situaties terecht, Kuifje daarin uiteraard meeslepend. De identieke detectives Jansen en Janssen zorgen eveneens voor de nodige opschudding alsof ze geboren zijn om rampen aan te trekken. De onhandige stuntelaars bezigen daarbij een uitzonderlijk taalgebruik. En niet te vergeten professor Zonnebloem wiens uitvindingen vaak van pas komen, al drijft zijn doofheid menigeen, kapitein Haddock in het bijzonder, tot waanzin.
ANDERE VRIENDEN EN VIJANDEN
Verder zijn er nog een aantal grotere en kleinere rollen vergeven voor o.a. de zingende tyfoon Bianca Castafiore met de c van catastrofe, Nestor de immer trouwe butler, Serafijn Lampion de opdringerige en irritante verzekeringsagent, Tchang de Chinese vriend van Kuifje (geportretterd naar Tchang Tchong-Jen, een kameraad van Herge) Alcazar de Zuidamerikaanse generaal zonder leger, de allesverkoper Oliveira de Figuira, Abdallah het verwende zoontje van sheik Mohammed Ben Kalisj Ezab die door Kuifje in Het Zwarte Goud uit handen van de gewetenloze schurk Dr. Muller wordt gered en natuurlijk aartsrivalen Rastapopoulos en Luitenant Allan.
DE KLARE LIJN
Herge zorgde voor een opwaardering van de strip en maakte er kunst met een grote K van. Als zodanig heeft hij dan ook vele navolgers. Zelf wordt hij, samen met onder meer Edgar P. Jacobs en Martin, gerekend tot de z.g. Frans-Belgische of Brusselse School. Zijn navolgers, tekenaars als Floc'h, Tardi, Clerc, Benoit, Torres en in Nederland Joost Swarte en Theo van den Boogaard, die stijlaspecten van hem overnemen stappen als de zogenaamde vertegenwoordigers van de "Klare Lijn" door het leven. Nieuwe avonturen van Kuifje getekend door een of meerdere van deze mensen, zoals bijvoorbeeld na de dood van Willy Vandersteen nog steeds nieuwe Suske en Wiske albums verschijnen getekend door Studio Vandersteen, komen er niet. Herge heeft tijden zijn leven steeds benadrukt dat na zijn dood Kuifje geen nieuwe avonturen meer zal beleven. Met Hergé is dus ook Kuifje gestorven. Gelukkig heeft hij ons een waardevolle erfenis nagelaten.
VAN EN OVER HERGÉ IS ONDER MEER VERSCHENEN:
KUIFJE
- Kuifje In De Sovjetunie/De Avonturen van Totor
- Kuifje In Afrika
- Kuifje In Amerika
- De Sigaren Van De Farao
- De Blaue Lotus
- Het Gebroken OOR
- De Zwarte Rotsen
- De Scepter Van Ottocar
- De Krab Met De Gulden Scharen
- De Geheimzinnige Ster
- Het Geheim Van De Eenhoorn
- De Schat Van Scharlaken Rackham
- De Zeven Kristallen Bollen
- De Zonnetempel
- Kuifje En Het Zwarte Goud
- Raket Naar De Maan
- Mannen Op De Maan
- De Zaak Zonnebloem
- Cokes In Voorraad
- Kuifje In Tibet
- De Juwelen Van Bianca Castafiore
- Vlucht 714
- Kuifje En De Picaro's
- Kuifje En Het Haaienmeer (film)
- Kuifje En Het Geheim Van Het Gulden Vlies (film)
- Kuifje En De Blauwe Sinasappels (film)
- 3 Avonturen Van Kuifje
KWIK EN FLUPKE
- Bundels 1 t/m 6
JO, SUUS EN JOKKO
- Het Testament Van Dr. Pump
- De Najavallei
- De Uitbarsting Van De Karamako
- De Manitoba Antwoordt Niet Meer
- Bestemming New York
LEO EN LEA
- Leo En Lea Bij De Lapino's
OVER HERGE
- Uit Het Archief Van Herge: Quick En Flupke
- Het Imaginair Museum Van Kuifje
- De Wereld Van Herge
- Vaarwel Herge
- Mensen Op De Maan
Het merendeel van deze albums en boeken is verschenen bij Uitgeverij Casterman