Hoe schrijf je een goed informatief artikel
Sommige mensen schudden ze zo uit hun mouw, het ene artikel na het andere, in slechts een uurtje tijd. Of je nou schrijft voor je plezier, voor je werk of voor een ander doeleinde, met dit artikel hoop ik iedereen te kunnen helpen bij wie het schrijven van een leuk en informatief artikel niet zo vanzelf gaat.
.
Onderwerp bedenken
De eerste stap en misschien ook wel de moeilijkste is het bedenken van een onderwerp om over te schrijven. Het makkelijkst en het leukst is om te schrijven over zaken waar je verstand van hebt. Bijvoorbeeld over je hobby of je werk. Als je een baan hebt op het gebied van computers kun je bijvoorbeeld artikelen schrijven over het formatteren van je computer, het maken van een back-up of over het aansluiten van je computer op internet. Vergeet niet, wat voor jouw de makkelijkste zaken zijn, kunnen voor een ander hartstikke handig zijn om op papier te hebben staan. Een ander leuk voorbeeld is het plaatsen van recepten of gewoon simpele handleidingen. Misschien sta je iedere avond zonder er bij na te denken aardappels te schillen, te wassen en op te zetten terwijl er heel veel jonge mensen rondlopen, zoals ik, die geen idee hebben hoe ze die gaar moeten krijgen zonder er eerst eens even naar gezocht te hebben op internet.
Weer een ander heeft als hobby gitaarspelen en kan een artikel schrijven over hoe je een gitaar moet onderhouden of wat handige lesboeken zijn voor beginners.
Kortom, je kunt het zo gek niet verzinnen of er is wel iets uit je dagelijks leven waar je een informatief artikel over kunt schrijven.
Als je geen leuk onderwerp kunt bedenken uit je dagelijks leven, kun je kijken of er iets is, ook uit je omgeving, waar je wel niet veel vanaf weet maar waar je toch veel van zou willen weten. Om maar een voorbeeld te noemen: je hebt te horen gekregen dat jouw kleine buurmeisje heupdysplasie heeft en je wilt weten wat dat nou precies is, wat je ertegen kunt doen enzovoorts.
Ook kun je de krant eens open slaan voor een interessant onderwerp. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Mexicaanse griep of de kredietcrisis? Of een wat luchtiger onderwerp: het makkelijk bereiden van een gezellig kerstdiner?
Informatie verzamelen
Nu je eenmaal een onderwerp hebt is het de bedoeling dat je er een stukje over gaat schrijven.
Als je een onderwerp gekozen hebt waar je zelf al veel vanaf weet is het makkelijk. Bepaal voor jezelf wat je precies wilt vertellen en hoe je het wilt vertellen. Wordt het een soort handleiding, zoals bij een recept of wordt het puur informatief zoals bij een stukje uit een encyclopedie? Zet een paar punten op papier die je zeker wilt vertellen en dan kan het echte schrijven beginnen.
Als je ergens over wilt schrijven waar je zelf nog niet veel vanaf weet ga je op dezelfde manier te werk als hierboven maar ga je nog wat stappen verder.
Om terug te komen op het buurmeisje met heupdysplasie (dit is een aandoening aan de heupbotten) kun je als punten nemen: heupdysplasie in het algemeen (wat is het), de oorzaak, het gevolg (ongelijke benen etc.) en de behandelingen.
Als je je belangrijke punten bepaald hebt, ga je aan de slag met zoeken. De handigste bron is natuurlijk het internet maar denk eraan dat hier veel goede maar vooral ook veel foute informatie te vinden is. Ook wordt alles zomaar klakkeloos overgenomen van andere sites. Een betrouwbaardere bron is misschien de bibliotheek.
Alles wat je tegenkomt over jouw onderwerp en wat je in je artikel wilt hebben, kopieer en bewaar je. Tijdens het zoeken kan het gebeuren dat je nieuwe dingen tegenkomt die je ook als belangrijk punt wilt noteren.
Als je het idee hebt dat je alleen nog dingen tegenkomt die je al hebt, ben je klaar met verzamelen. Nu is het tijd om je belangrijke punten op te schrijven en alle verzamelde informatie door te lezen. Het is de bedoeling dat de juiste informatie bij het juiste belangrijke punt komt te staan.
Een punt uit ons voorbeeld was ‘de behandeling van heupdysplasie’. Alles wat je tegenkomt in je verzamelde informatie wat hiermee te maken heeft, geef je een leuk kleurtje met een markeerstift totdat je alles gelezen hebt. Zo doe je dat met ieder punt. In plaats van markeerstiften kun je natuurlijk ook gebruik maken van knippen en plakken in je tekstverwerker.
Artikel schrijven
Als het goed is heb je nu een lijst met punten die je op wilt nemen in je artikel en de bijbehorende gevonden informatie. In de meeste gevallen kun je je belangrijke punten gelijk gebruiken als tussenkopjes voor je artikel.
Maak nu niet de fout zinnen letterlijk over te nemen van je informatie. Lees per punt alle gevonden informatie een paar keer rustig door tot je het begrijpt en vertel het dan in je eigen woorden.
Het kan zijn dat verschillende bronnen tegenstrijdige informatie geven. Je zult dan moeten kijken om hoeveel artikelen het gaat en of het redelijk is. Als 20 artikelen het ene zeggen en één klein artikeltje van een onbekende website zegt iets anders, kun je haast zeker weten dat de andere 20 gelijk hebben. Je kunt natuurlijk ook gewoon in je artikel opnemen dat de meningen over dat punt verdeeld zijn.
Als je zo al je punten afgewerkt hebt, ben je in principe klaar met je artikel. Eigenlijk is het gewoon jouw unieke samenvatting van heel veel verschillende bronnen. Het is nu nog wel nodig dat je je artikel nog eens goed doorleest en waarschijnlijk een hoop zinnen wat bijschaaft tot het allemaal goed loopt en de alinea’s op elkaar aansluiten.
Artikel opmaken
Hoe leuk of interessant je artikel ook geworden is, het stelt niet veel voor zonder leuke opmaak. Je beschikt over de mogelijkheid om tekst cursief, onderstreept of vetgedrukt te maken, om het lettertype te vergroten en om enters en witregels te gebruiken. Doe dit dan ook! Zet de titel van je artikel bovenaan, in een iets groter lettertype en eventueel vetgedrukt of onderstreept. De inleiding mag vet of cursief. Gebruik tussen de alinea’s een aantal witregels en onderstreep de tussenkopjes of maak ze vet. Vergeet ook niet gebruik te maken van de enters en witregels binnen je alinea’s.
Geef je artikel liever geen felle kleuren. Geen fuchsiaroze op een zwarte ondergrond dus. Zwart of een andere donkere kleur leest voor iedereen het gemakkelijkst. De achtergrond mag best een leuk kleurtje hebben, zolang het maar een rustige lichte kleur is zoals lichtblauw of beige. Wit mag natuurlijk ook.
Je artikel ziet er ook leuk uit als je gebruik maakt van enkele afbeeldingen. Weer geldt: overdrijf niet. Hou ze klein en zet ze niet midden in je artikel. Eén naast de inleiding en bij een lang artikel nog enkele halverwege. Het geeft een leuk effect als je de afbeelding bij de ene alinea aan de linkerkant plaatst en bij de andere alinea aan de rechterkant. Je kunt onbeperkt experimenteren en kijken wat leuk is.
Waar je op moet letten
Het belangrijkste is misschien wel dat je je taalgebruik aan moet passen aan je publiek. Als je een artikel schrijft waarin je uitlegt hoe je een back-up cd moet maken, om weer even terug te komen op mijn voorbeeld uit de eerste alinea, gebruik je makkelijkere taal dan wanneer je aan een beheerder van een website uitlegt hoe hij dat ene ‘frame’ precies in moet voeren in zijn ‘html’. Je hoeft echt niet ieder woord uit te leggen maar probeer gewoon te bedenken voor wie je je artikel schrijft en hoeveel die mensen al weten van jouw onderwerp.
Een fout die veel voorkomt is dat je het de ene keer hebt over ‘je moet nu’, dan weer over ‘we gaan nu’ en dan weer gewoon over ‘en nu’. Probeer in dezelfde vorm te blijven schrijven als hoe je begon.
Afwerken
Het is een kleine moeite maar toch gaat het heel vaak fout. Controleer je artikel op spelfouten! Niets is zo jammer als het krijgen van commentaar over de woorden die je geschreven hebt in plaats van over het ‘verhaal’ wat je geschreven hebt. Gebruik de spellingscontrole van je tekstverwerker en, belangrijker nog, lees je artikel minstens twee keer aandachtig door. Je zult zien dat je soms woorden dubbel getypt hebt of woorden in verkeerde volgorde hebt staan of iets dergelijks. De spellingscontrole kijkt of je de woorden goed getypt hebt, maar ziet niet of diezelfde woorden wel in een normale zinsvolgorde staan.
Je zult zien hoe meer artikelen je schrijft, hoe handiger je erin wordt. Veel succes!
.
Teunise
12/12/09