Hoe bedenk je een goed personage voor een verhaal

Inleiding

Een goed verhaal heeft een of meerdere personages nodig, daar draait het verhaal immers om. Hoe kan je een verhaal sappig en smeuïg maken als er geen personages zijn om acties te ondernemen, om gevoelens te voelen, om dialogen te houden? Personages zijn een van de bouwstenen van een goed verhaal. Er komen behoorlijk wat dingen kijken bij het creëren en vormgeven van een personage. Dus hoe bedenk je een goed personage voor een verhaal? 

Waar moet een personage aan voldoen

Er zijn geen duidelijke richtlijnen te geven waar een personage aan moet voldoen. Het hangt namelijk voor het grootste deel af van wat je precies met een personage wilt bereiken. Neem bijvoorbeeld het karakter van een personage in vergelijking met het uiterlijk van een personage. Wil je een grappig verhaal? Dan is een ruige kerel met een heel klein hartje juist leuk. Maar zo’n personage komt natuurlijk niet serieus over in een verhaal. Als je een spannend verhaal wil, moet je zorgen dat het personage juist overeenkomt met zijn of haar karakter. Een ruige, beresterke kerel met wraakplannen en agressie roept immers spanning op. Het bedenken van een personage heeft dus geen echte richtlijnen. Wel is het verstandig om eens goed bij je personage stil te staan en jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Wat voor soort personage is het?
  • Wat wil dit personage bereiken?
  • Welke eigenschappen heeft dit personage voor dit doel nodig?
  • Hoe ziet het personage eruit?
  • Hoe zou het personage in verschillende omstandigheden reageren?
  • Hoe ziet de familie van het personage eruit?

Door een zo compleet mogelijk beeld te schetsen maak je het jezelf makkelijk bij het schrijven. Je kent je personage immers van binnen en van buiten en weet precies hoe het personage op verschillende gebeurtenissen zou reageren. Door een personage goed uit te denken maak je deze realistisch. 

Om een boek goed te kunnen begrijpen, moet je ontdekken wat voor karakter de personages in je boek hebben. Er zijn drie manieren waarop je achter het karakter van je personage kan komen. Als je dit bij je eigen personage uit kan voeren, weet je dat het een goed karakter is. Het karakter van een personage kun je namelijk leren kennen door:

  • Te kijken naar wat het personage zegt, denkt of doet. 
  • Te kijken naar de informatie die de schrijver rechtstreeks aan de lezer geeft over het karakter. 
  • Doordat een ander personage mededelingen doet over het personage dat je wilt leren kennen. Die mededelingen geven de lezer de informatie. 

Verschillende soorten karakters

Om het bedenken van een personage makkelijker te maken is het verstandig om na te denken over wat voor soort personage het gaat. Er zijn drie soorten personages te onderscheiden.

  • Personages met een round character. Een personage met een round character leer je gedurende het verhaal heel goed kennen. Je weet verschillende karaktertrekken van hem of haar. Het personage maakt gedurende het verhaal ook altijd een ontwikkeling door: hij of zij verandert door de gebeurtenissen die hij of zij meemaakt. De hoofdpersoon is vaak een round character. Bij een round character spelen de omschrijvingen van gevoelens en gedachten vaak een prominente rol in het verhaal.
  • Personages met een flat character. Een personage met een flat character wordt vaak in één keer voorgestel in het verhaal. Je weet wel verschillende karaktertrekken, maar de persoon verandert gedurende het verhaal niet. De medepersonages in het boek zijn vaak flat characters. 
  • Typetjes.  Van personages die we een typetje noemen, valt één karaktereigenschap het meeste op. Deze karaktereigenschap verandert gedurende het verhaal niet en het hele verhaal lang ligt de nadruk op deze karaktereigenschap. Denk aan een 'dom blondje' of een nerd. 

Karaktereigenschappen van een personage

Als je een karakter van een personage wil beschrijven, heb je verschillende woorden waarmee je de persoon kan beschrijven. Hieronder staan een aantal veel voorkomende karaktereigenschappen. 

Betrouwbaar  Onbetrouwbaar  Verlegen  Zelfverzekerd
Nieuwsgierig  Ongeïnteresseerd  Snel in paniek  Kalm
 Druk   Rustig  Gesloten  Spontaan
 Gelukkig  Ongelukkig  Gemeen  Lief
 Onafhankelijk  Afhankelijk  Sportief  Sloom
 Zachtaardig  Wreed  Gevoelig  Gevoelloos
 Angstig  Dapper  Eerlijk  Oneerlijk
 Egoïstisch  Zorgzaam  Nerveus  Ontspannen
 Eigenwijs  Gehoorzaam  Slim   Dom

 

 

 

 

 

Door een zorgvuldige keuze van karaktereigenschappen te maken, creëer je een realistisch persoon. Kies dus niet willekeurig een aantal karaktereigenschappen als je je personage realistisch wilt houden. Wil je je verhaal grappig maken? Dan is het slim om karaktereigenschappen uit te kiezen die veel van elkaar verschillen, zodat er grote contrasten ontstaan.

Conclusie

Een personage bedenken is een serieuze zaak, met een personage staat of valt een verhaal. Er zijn geen duidelijke richtlijnen voor het bedenken van een personage, maar door jezelf zo veel mogelijk vragen te stellen over het personage creëer je een duidelijk en realistisch beeld. Je kunt personages onderscheiden in round characters, flat characters en typetjes. Door jezelf vragen te stellen over het personage en te kijken of je die kunt beantwoorden, kun je uitzoeken of het personage en goed personage is. Tenslotte spelen ook karaktereigenschappen een grote rol bij het vormgeven van een personage.