Nederlandse spelling

Spellingregels

Onze taal kent regels voor de spelling, de uitspraak en de grammatica. Als een kind opgroeit zal het spelenderwijs de taal van de ouders leren. Dit is een volkomen natuurlijk proces. De ouders spreken hun moedertaal en het kind zal dat imiteren. Zo leert het de werkwoorden vervoegen, een juist gebruik van de lidwoorden enzovoort. Als het kind de basisschoolleeftijd heeft zal het in de jaren die volgen gericht onderwijs krijgen in de taal, de spelling, de grammatica en de woordenschat. Hierdoor zal het de vaardigheden ontwikkelen om zich goed te kunnen uitdrukken in gesproken en geschreven taal. De spelling is maar een onderdeel van onze taal. Als we de spellingregels goed kennen en toepassen zullen we foutloos de taal kunnen schrijven.

De invloed van de computer op onze spellingvaardigheden

Overal om ons heen zien we grove spellingfouten in onze geschreven taal. Let maar eens op de ondertiteling op televisie. Kijk maar eens in reclamefolders of artikelen in de krant. Besteed eens aandacht aan de mail die er per computer bij ons binnen komt. Het lijkt wel of wij geen waarde meer hechten aan het foutloos schrijven van onze taal. In sommige situaties is het geen ramp als er woorden fout worden gespeld. In het informele schriftelijke verkeer tussen bijvoorbeeld familieleden of kennissen is een foutief gespeld woord niet zo erg. Anders wordt het wanneer een bedrijf reclamemateriaal of correspondentie naar klanten stuurt waarin de spelling niet goed wordt gehanteerd. Voor (potentiële) klanten is dit geen visitekaartje van het betreffende bedrijf. Bedrijven die een website hebben zouden eens kritisch naar de teksten moeten kijken. Ook in winkels ziet men vaak foutief gespelde woorden. Bij de groenteman worden perzikken en manderijnen aangeboden en in de supermarkt zijn de sperciebonen en fricandellen in de aanbieding. Men zou toch verwachten dat de eigenaar van zo’n bedrijf hier aandacht aan zou besteden.

Spellingcontrole op de computer 'ziet' niet alles

Wij gebruiken steeds meer de computer om boodschappen over te brengen. tekstverwerkingsprogramma's zoals Word hebben een spellingcontrole die controleert of het woord correct is geschreven. In principe is dat ook wel zo maar er zijn zaken die de computer niet als fout herkent. Neem nu de vervoeging van de werkwoorden. Als ik schrijf: ”Het word morgen mooi weer.” , dan zal de spellingcontrole niet waarschuwen dat er een fout is gemaakt. 'Word' is een correct Nederlands woord en wordt dus niet als fout opgemerkt. Toch is het niet goed geschreven. Het woord 'spelling' wordt ook niet als fout herkend als het wordt geschreven als 'speling'. Zo zijn er nog talloze voorbeelden te noemen waarbij fouten kunnen worden gemaakt die de controle niet herkent. Daarom is het belangrijk dat we in voorkomende gevallen weten hoe we woorden moeten spellen.

Het belang van lezen

De school doet zijn uiterste best om hieraan haar steentje bij te dragen. Kinderen krijgen les in spelling en werkwoordspelling en ook door lezen, stellen en andere vakken krijgen ze een goed beeld van de juiste manier van spellen. Om te bereiken dat volwassenen de woorden juist spellen, is het belangrijk om kinderen vroeg met geschreven taal in aanraking te laten komen. Dat kan door ze boekjes in handen te geven, samen met ze te lezen, ze lid te laten worden van de bibliotheek. Zelfs het lezen van strips kan al bijdragen aan een goede ontwikkeling van het taalgevoel en de daarbij behorende correcte spelling.