Tips voor beginnende dagboekschrijvers

Inleiding

Dagboekschrijven is in opmars. Het is een creatieve manier om je dag te beginnen. Ik heb zelf al een aantal prachtige dagboeken vol geschreven. Wat een mooie vorm van herinneringen bewaren!Toch valt het voor veel mensen niet mee om er de tijd voor te vinden. Hier volgen dan ook een paar tips om er warm voor te lopen.

Dagboekschrijven is een leuke hobby!

Tip1 : Koop een mooi notitieboek en pen.

Ik weet dat mensen vaak liever achter de computer of laptop schuiven om te schrijven. Maar er zijn ook andere methodes. Als je speciaal voor jezelf eens een prachtig notitieboek aanschaft, en die hoeft niet eens veel te kosten, dan gaat er een wereld voor je open. Neem dan ook gelijk een mooie pen mee, en je kan van start gaan. Noteer wel de datum bovenaan de bladzijde, dan weet je wanneer je bent begonnen. Je bepaalt zelf de hoeveelheid die je gaat schrijven, en waar je over schrijft. De onderwerpen zijn echt eindeloos!De keuze in pennen is nog steeds enorm, het hoeft niet perse met de mooiste vulpen die je maar kan vinden. Een balpen kan ook heel lekker schrijven, neem dat maar van mij aan.

Tip2 : Neem er tijd voor.

Veel mensen hebben het heel druk, zowel in werksfeer als prive. Maar juist daarom zou je al de tijd moeten nemen om even tot rust te komen. Even alles op een rijtje zetten, je hoeft geen uren te schrijven. Tien minuten is vaak al genoeg. Je kan dat later altijd nog uitbreiden naar een kwartier of een halfuur. Schrijf zoals je bent. Het is niet nodig om hoogdravende en geniale woorden te gebruiken. Kies je eigen schrijfmomentjes. Als je een ochtendmens bent, kun je misschien beter tijd nemen in de vroege uren, en als dat niet bevalt, kun je het gewoon in de avonduren doen. Je hebt het heft in eigen hand, beslis dus zelf, en ga kijken wat jou het beste uitkomt.

Tip3 : Schijfoefeningen.

Er komen steeds meer boeken uit over dagboekschrijven. Ik kan de boeken van Christine de Vries aanraden om mee te beginnen. Er staan hele leuke oefeningen in, en ook veel onderwerpen om over te schrijven. Dan komt de inspiratie vanzelf wel. En heb je een dag geen inspiratie, dan doe je gewoon wat korte oefeningen, want ook die zijn er genoeg. Zij is een van mijn favoriete schrijfsters op dit moment. Ook op het internet kun je veel schrijfoefeningen vinden. Die vindt je dan meestal op schrijfforums, waar je dan wel even moet registreren. Maar dat is meestal zo gebeurd. Er zijn ook schrijfcursussen te vinden, die zijn meestal niet gratis. Deze gaan dan meer over verhalen schrijven, en minder over dagboekschrijven. 

Wil je echt een voorbeeld bekijken en lezen, ga dan eens kijken of je een beroemd dagboek kunt vinden. Een voorbeeld is dat van Anna Frank. Zij schreef brieven aan haar vriendin. Zo kan het natuurlijk ook. Er zijn wel meer voorbeelden van beroemde dagboeken. Etty Hillesum is ook een dagboekschrijfster. Ook dit speelt zich af in de oorlog. Geen enkele schrijfstijl is hetzelfde. In je dagboek kun je alles kwijt, wat je maar wilt. Zorg wel dat het een prive aangelegenheid is. Je kan in je dagboek open en eerlijk schrijven. Je krijgt geen kritiek, en je kan er altijd op terugvallen. 

Ikzelf gebruik een mooie gekleurde opbergdoos om mijn dagboek te bewaren. Zo blijft hij mooi en weet ik hem altijd te vinden. Ook mijn pennen, potloden en ander schrijfgerei bewaar ik erin. Kom ik leuke stukjes in de krant tegen, dan knip ik ze uit, en gaat ook dat in de doos. Mooie foto’s of grappige teksten die ik tegenkom, hou ik apart, om er later commentaar op te geven in mijn dagboek. Inspiratie genoeg dus, als je weet waar je moet zoeken.

Conclusie

Dagboekschrijven is voor iedereen. Je moet er alleen wat tijd voor vrijmaken. Het kan een leuke hobby zijn, waar je ook nog wat van kan opsteken. Schrijfoefeningen kun je op internet en in boeken vinden, net als inspiratie.