Christian Klar van de RAF komt vrij

Inleiding

Algemeen

In een doorsnee gezin geboren, maar zorgde ruim 20 jaar na zijn geboorte voor dood en verderf in Duitsland en omliggende gebieden. Als kopstuk van de RAF, met als doel de strijd tegen het kapitalisme. Op 3 januari 2009 wordt hij vervroegd vrijgelaten.

Stappen

Christian Klar

Op 20 mei 1952 wordt in het Duitse Freiburg Christian Georg Alfred Klar geboren. Zijn vader was vice president van de “Oberschulamtes” in Karslruhe en zijn moeder was een lerares aan een school in Carlsbad.

Christian komt uit een gezin van vijf kinderen. Hij volgde zijn studie aan het Hans-Thoma Gymnasium in Lörrach, maar hij stapt over naar het in Ettlingen liggende gymnasium Eichendorff. Wanneer hij in 1972 zijn middelbare schooltijd afrond, gaat hij studeren in Heidelberg in geschiedenis en filosofie.

Klar en de RAF

Aan het eind van de jaren ’60 van de vorige eeuw waren het Andreas Baader en Ulrike Meinhof die de RAF (Rote Armee Fraktion) oprichten, met als doel de strijd tegen het kapitalisme. Klar behoort tot een kopstuk van de zogenaamde tweede generatie van de RAF. In juni 1972 worden Baader en Meinhof, met andere leden van de groep, opgepakt.

In 1973 trekt Klar in een flat in Karlsruhe. Zijn huisgenoten zijn Adelheid Schulz (zijn vriendin), Günter Sonnenberg en in een later stadium ook Knut Folkerts. Op 30 oktober 1974 is Christian waarschijnlijk (is namelijk niet bewezen) betrokken bij zijn eerste RAF actie; de bezetting van kantoren van Amnesty International te Hamburg.

De acties van de tweede generatie RAF

De acties van de RAF in 1977 worden in Duitsland ook wel de “Deutschen Herbst” genoemd. Al hoewel Christian Klar nooit enige bekentenis heeft afgelegd, is hij betrokken geweest (en veroordeeld) voor:

  • 5 januari; Poging tot moord (op minder dan 1,5 meter) op een Zwitserse grensbewaker tijdens een paspoortcontrole. Daarna werd er op een automobilist geschoten, zodat met zijn auto gevlucht kon worden. De grensbewaker overleefde de aanslag.
  • 7 april; Procureur generaal Siegfried Bubeck wordt in Karsruhe vermoord samen met zijn chauffeur Wolfgang Göbel en zijn begeleider Georg Wurster. Hierbij waren ook Knut Folkerts, Brigitte Mohnhaupt en Günter Sonnenberg betrokken.
  • 30 juli; Bankier van de Dresdner Bank in Overursel Jurgen Ponto wordt tijdens een ontvoeringpoging vermoord.
  • 25 augustus; Raketaanval in Karlsruhe, op de kantoren van de procureur generaal. Klar was hieraan medeplichtig, net als Boock en Mohnhaupt.
  • 5 september t/m 18 oktober; Werkgeversvoorzitter Hanns-Martin Schleyer wordt ontvoerd en later vermoord. Klar heeft de moord niet gepleegd, maar hem ook niet voorkomen. Bij deze actie waren ook betrokken de RAF leden: Boock, Wisniewski, Rolf Klemens Wagner, Willy-Peter Stoll, Brigitte Mohnhaupt, Sieglinde Hofmann, Silke Maier-Witt, Sigrid Sternebeck, Monika Helbing und Adelheid Schulz. Dezelfde nacht (18 oktober) komen enkele RAF leden van de eerste generatie in de gevangenis om het leven, hieronder was ook Andreas Baader.
  • 19 november 1979; De Schweizerische Volksbank in Zürich wordt overvallen. De overvallers vluchten met Z.fr. 548.000,--. Klar, Boock, Wagner en Beer zijn allen medeplichtig aan de poging tot moord op de politieagent Werner Bodenmann.
  • 15 september 1981; Met een RPG-7 antitankwapen wordt geprobeerd de Amerikaanse generaal Frederick Kroesen te vermoorden. In de auto die wordt aangevallen zaten ook zijn vrouw, chauffeur en begeleider. Aan deze actie deden ook Mohnhaupt, Jakobsmeier en Roos mee.

Arrestatie en veroordeling Klar

Toen Klar op 16 november 1982 vlak bij een wapendepot van de RAF in Friedrichruh (vlakbij Hamburg) aan het joggen was, werd hij gearresteerd. Tot op heden heeft hij nooit bekend en ook geen bijzonderheden verteld over de moorden en acties waar hij bij betrokken was. Ook heeft hij nimmer enig publiekelijk berouw getoond.

Susanne Albrecht die zelf ook ooit tot de RAF behoorde, trad op als kroongetuige voor justitie. Volgens haar zou Klar in de vluchtauto hebben gezeten tijdens de moord op 7 april 1977 op Buback. Het waren volgens haar Christian Klar en Brigitte Mohnhaupt die op 30 juli 1977 de schoten lossen op Ponto.

Pas in 1985 wordt het vonnis tegen Klar uitgesproken. Hij wordt veroordeelt tot zes maal levenslang plus 15 jaar. Op 8 mei 2007 wordt door Horst Köhler, de Duitse bondspresident, een gratieverzoek van Klar afgewezen.

Vervroegde vrijlating

Op 24 november 2008 is door de rechtbank in Stuttgart besloten om Klar in vervroegde vrijheid te stellen. Inmiddels is Christian 56 jaar oud en heeft bijna de helft van zijn leven (26 jaar) achter de tralies gezeten. Hij zal op 3 januari 2009 vrijkomen.

Ondanks dat Klar gevangen zat, was hij in 1998 betrokken bij de ontbinding van de RAF. Dit heeft meegespeeld in de besluitvorming om hem in vervroegde vrijheid te stellen. Tevens heeft hij ooit al eens medegedeeld dat hij geen geweld meer zal gebruiken om zijn idealen te realiseren.

Birgit Hogefeld

Na het vrijlaten van Klar zit er nog maar één kopstuk van de Rote Armee Fraktion in het gevang. In 1993 werd Brigit Hogefeld, afkomstig uit de derde generatie RAF, tot levenslang veroordeeld.