De LPF Joost Eerdmans strijdbaar als Pim

Inleiding

Algemeen

Vanaf het moment dat Pim Fortuyn in 2002 politiek in beeld kwam was Joost Eerdmans één van de eersten die in hem geloofden. Vechtlust voor en geloof in zijn versie van de ideeën van Pim heeft hij als LPF lid proberen voort te zetten. Het CDA zag hij voor die strijd niet zitten.

Stappen

Joost Eerdmans

Drs. Bernard Johannes Eerdmans is geboren op 9 januari 1971 in Harderwijk. Zijn roepnaam werd Joost. Nadat hij in Harderwijk het Christelijk College Nassau-Veluwe heeft gevolgd, verhuist hij in 1989 naar Rotterdam. Daar studeert hij aan de Eramus Universiteit bestuurskunde. Hier studeert hij in 1995 af. In de tussentijd (1993) heeft hij nog een Postacademische studie aan de Indiana University te Bloomington in de Verenigde Staten. Dit deed hij aan de Public administration School for Public and Environmental Affairs. Daarnaast studeert hij Politierecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

In 2000 ging hij samen wonen met zijn vriendin Femke in Den Haag. Het stel trouwde op 3 juni 2006 en op 11 mei 2007 werd hun dochtertje Maartje geboren.

Carrière van Joost

In 1997 is het Joost, in samenwerking met andere jonge ambtenaren, die FUTUR opricht. Dit is een jongerennetwerk met het doel de bureaucratie binnen de overheid terug te dringen. Hij wordt lid van het CDA en wordt medewerker (voor zijn partij) bij de commissie van Traa. Officieel heette deze commissie “Parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden” en deed onderzoek naar de opsporingsmethoden die in Nederland gebruikt werden.

Daarna gaat hij werken op het Ministerie van Justitie. Daar is hij juridisch medewerker bij Algemene Bestuurszaken, . Later wordt hij secretaris van de stuurgroep Van Traa. Deze stuurgroep moest de aanbevelingen van Van Traa implementeren. Dan volgt een carrière als stafmedewerker directeur-generaal bij het directoraat-generaal rechtshandhaving. Dit alles nog steeds bij het Ministerie van Justitie.

Tot 2002 is hij de secretaris van de Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten.

Eerdmans en de LPF

In de periode dat Eerdmans aan de Erasmus Universiteit studeerde was hij actief lid van de sociale faculteitsvereniging Cedo Nulli. In die tijd kreeg Pim Fortuyn regelmatig een uitnodiging om dagvoorzitter en spreker te zijn op congressen. Al in dit stadium was zijn interesse in de opkomst van Leefbaar Nederland, waar Pim toen nog mee verbonden was, erg groot.

Toen Pim in februari 2002 uit deze partij was gezet, werd door hem op 14 februari 2002, Lijst Pim Fortuyn (de LPF) opgericht. Eerdmans zocht contact met Pim Fortuyn ongeveer een week na de oprichting en half maart stond hij op de kandidatenlijst van de LPF, op de 19e plaats. Wel moest hij toen nog zijn lidmaatschap van het CDA opzeggen.

Na de enorme verkiezingswinst van 23 mei (17 dagen na de moord op de partijleider Fortuyn) zit Eerdmans tot 22 november 2006 in de Tweede Kamer. Hier houdt hij zich voornamelijk bezig met politie, justitie, binnenlandse zaken en landbouw.

Hij brengt de strafmaat in Nederland ter discussie en brengt een wetsvoorstel in, waarin hij pleit voor hoge straffen. Zo pleit hij voor minimumstraffen, de minimumstraf voor moord moet volgens hem minimaal 15 jaar zijn. Daarnaast laat hij zich een week opsluiten in een gevangeniscel om aan te geven dat het heel goed mogelijk is dat 2 misdadigers 1 cel kunnen delen. Hij bracht plannen naar voren zoals de heropvoedingskampen (aanvalsplan tegen geweld); halvering van het beleid (aanvalsplan tegen bureaucratie); Kortere debatten (plan van aanpak verandering werkwijze Tweede Kamer); en plannen om de justitie in Nederland aan te pakken (tbs op de schop en plan van aanpak).

Eerdmans begint een website waarin hij burgers informeert hoe te handelen wanneer er een terreuraanslag dreigt. Ook stelt hij dat ten tijde van het “zomerreces” de problemen van het land gewoon doorgaan. Dus 8 weken afwezigheid vindt hij veel te land. Terwijl de rest van de kamer op vakantie is, is hij het aanspreekpunt van de LPF. Hij blijft lid van de LPF tot 24 augustus 2004.

Tenslotte

  • Hij loopt in februari 2003 mee in een stille tocht. Met een boeket witte bloemen in de armen herdenkt hij de doodgeschopte hond Bronx.
  • Joost is nooit betrokken geweest bij de onenigheden binnen zijn eigen partij, terwijl er toch 26 partijcollega’s in de Tweede Kamer zaten.
  • Hij won in 2003 de Pim Fortuyn Award. Dit voor de meest Fortuynlijke politicus van het jaar. Collega’s als onder andere Geert Wilders en Ayaan Hirsi Ali liet hij achter zich.
  • In 2005 krijgt hij voor zijn welsprekendheid de Thorbecke prijs uitgereikt.

Leven na de LPF

  • Op 25 september 2006 richt hij (samen met Marco Pastors) de partij EénNL op.
  • In november 2006 is hij voor Leefbaar Rotterdam de lijstduwer bij de gemeenteraadsverkiezingen, maar behaalt geen enkele zetel.
  • Van 16 april 2007 tot november datzelfde jaar is hij Columnist bij BNR Nieuwsradio
  • Van 3 september 2007 tot 2 maart 2009 is hij Manager public affairs bij het accountants- en consultantbedrijf Deloitte.
  • Vanaf januari 2009 wordt hij Lid Jeugdfabriek
  • Vanaf februari 2009 wordt hij Lid bestuur Stichting Dag Herdenken Geweld

Terugkeer in de politiek

In Capelle nam in december 2008 Capels Belang (Leefbaar Capelle) de plaats over van de uit de raad gestapte VVD. Joost Eerdmans is vanaf 2 maart 2009 voor 60% deeltijdwethouder. Hij gaat zich onder meer bezighouden met de ontwikkeling van het stadshard, almede met de unielocaties van het onderwijs, en dierenwelzijn. Met de laatste post in zijn portefeuille zou hij de vijftigste “dierenwethouder” zijn.