Wie is de huidige Dalai Lama

Algemeen

De Dalai Lama is in juni 2009 een paar dagen in Nederland. Hij is een leider van een land wat door niemand wordt erkend, maar geniet wereldwijd veel respect en aanhang en is zelfs Nobelprijswinnaar. China en de huidige Nederlandse premier Balkenende willen niets met hem te maken hebben.

De huidige, 14e Dalai Lama

Op 6 juli 1935, twee jaar na het overlijden van de 13e Dalai Lama, wordt Lhamo Dhondrub geboren. Hij is het 5e kind uit een gezin van 16 kinderen van een boeren familie in het dorp Takster in de provincie Qinghai.

Aangezien er na de dood van de 13e Dalai Lama nog steeds geen reïncarnatie van hem was gevonden waren de boeddhistische monniken nog steeds op zoek naar zijn opvolger. Door meditatie en visioenen kwamen zij bij Lhamo. Zij hadden enkele bezittingen van de vorige Dalai Lama bij zich en toen de 2 jarige peuter deze bezittingen zag riep hij uit: “Dat is van mij”. Nadat zij nog enkele test met hem hadden gedaan verklaarden

zij hem als de nieuwe Dalai Lama.

Het jonge kind verhuisde en bracht een jaar door in een klooster in Kumbum. Op 4 jarige leeftijd (1939) verhuist hij naar Lhasa (Het Potala paleis ), aanvaard officieel zijn ambt en krijgt de naam Tenzin Gyatso (Oceaan der Wijsheid). In februari 2007 kreeg de Dalai Lama de eretitel “Presidential Distinguished Professor” aan de Emory Universiteit in Atlanta van Amerika.

Opleiding

Al op jonge leeftijd, ondanks een rustige kindertijd, volgde hij opleidingen ter voorbereiding op zijn toekomstige taken. Hij begint op 6 jarige leeftijd met het Geshe Lharampa diploma, oftewel het doctoraat van Boeddistische filosofie. Hij legt op 24 jarige leeftijd zijn examen met goed gevolg af. In de Jokhang tempel wordt hij novice. De lessen die hij moet volgen bestaan uit 5 onderdelen;

  1. Tibetaanse kunst en cultuur
  2. Sanskriet  
  3. Logica  
  4. Geneeskunde  
  5. Boeddhistische filosofie

Dit laatste onderdeel was het belangrijkste en bestond ook uit 5 onderdelen;  

  1. Vinaya (de canon van kloosterlijke discipline)  
  2. Prajnaparamita (de perfectie van het wijsdom)  
  3. Madhyamika (de filosofie van de tussenweg)  
  4. Abidharma (metafysica)  
  5. Pramana (logica en epistemologie)

Daarnaast werd hij geoefend in meditatie en de kunst van het discussiëren. Zijn eindexamen legde hij in alle (3) kloosterlijke universiteiten af:  

  1. Drepung  
  2. Sera  
  3. Ganden

Het officiële examen werd afgelegd in Jokhang te Lhasa, tijdens het jaarlijks Monlam gebedsfestival.

Wanneer de Dalai Lama 13 jaar oud is leert hij Harrer kennen. Deze leert hem Engels en aardrijkskunde, brengt hem het nieuws uit het buitenland en hielp hem op mechanisch vlak. Harrer schreef het wereldberoemde boek “Zeven jaar in Tibet” over zijn leven in dat land. Het boek is verfilmd met Bratt Pitt in de hoofdrol.

Leiderschap

Tijdens zijn studie bestudeerde hij door middel van een verrekijker het drukke leven van zijn onderdanen. Gezien zijn positie mag hij zich niet onder het gewone volk mengen. Het wordt verondersteld dat door het observeren via de verrekijker, dat de huidige Dalai Lama zo goed in staat is zijn in ballingschap verkerende volk openlijk te leiden.

De Tibetanen zijn sinds 17 november 1950 in ballingschap toen het Chinese Rode Leger (van Mao) het land binnenviel. Het was de bedoeling van Mao om alle gebieden die ooit tot China behoorden weer onder haar vlag terug te brengen, dus annexeerde hij gewoon Tibet. De Dalai Lama nam vanaf dat moment zijn politieke macht over van de regent.

Vlucht en verblijf in China

Acht en een half jaar later, op 10 maart 1959, vluchtte de Dalai Lama naar Dharamsala in India, waar hij tot op heden nog steeds woont. Dit na een mislukte opstand tegen China. Hierbij verloren ongeveer 87.000 mensen het leven. Heden ten dage leven er nog steeds 120.000 Tibetanen in ballingschap.

Vanuit China zet de Dalai Lama als politiek en spiritueel leider zich in voor een onafhankelijk Tibet en heeft hij de zorg op zich genomen voor de voortzetting van de culturele traditie.

Nobelprijs

De huidige Dalai Lama kreeg in 1989 de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg deze prijs voor zijn pogingen het land Tibet zonder geweld te bevrijden, zijn constructieve voorstellen voor de oplossing van internationale conflicten, de mensenrechtenvraagstukken en de milieuproblemen.

Dalai Lama en Nederland

Op 4 en 5 juni 2009 doet de leider van Tibet Nederland aandoen, waarbij hij op de eerste dag van zijn bezoek een publieke lezing en onderricht in het Boeddhisme in de Amsterdamse RAI geeft. Hij gaat in gesprek met studenten, in de College Tour gaat hij met 300 studenten in debat, waarvan enkele studenten van Chinese afkomst zijn.

De huidige premier van Nederland, dhr. Balkenende, heeft geweigerd de Dalai Lama te ontmoeten. Dit vanwege felle tegenstand vanuit het Chinese Peking. De premiers van Denemarken, Rusland en Frankrijk zijn wel bereid de Dalai Lama te ontmoeten. Tijdens zijn bezoek van 16 en 17 oktober 2000 had hij wel een ontmoeting met de premier toen, dhr. Wim Kok.

Belangrijke gebeurtenissen tot aan 2000

  • 1933; De 13e Dalai Lama overlijdt  
  • 1935; De 14e Dalai Lama wordt geboren  
  • 1937; De 14e Dalai Lama wordt herkend als de reïncarnatie van de vorige Dalai Lama  
  • 1940; De 14e Dalai Lama komt in Lhasa op de troon  
  • 1950; China valt Tibet binnen. De dan 15 jarige Dalai Lama wordt geestelijk en spiritueel leider van Tibet. Hij vlucht naar Yatung, nabij de Indische grens.  
  • 1951; Onder dwang gaat Tibet akkoord met China en de Dalai Lama gaat terug naar zijn hoofdstad  
  • 1954; Bezoek aan Peking  
  • 1956; Bezoek aan India  
  • 1959; Uitbreken van de Tibetaanse opstand welke wordt onderdrukt door de Chinezen en de Dalai Lama vlucht naar India.  
  • 1960; De Dalai Lama vestigt zijn regering in ballingschap in Dharamsala  
  • 1967; Bezoek aan Japan en Thailand  
  • 1973; Eerste Europees bezoek  
  • 1979; Eerste Amerikaans bezoek  
  • 1981; Bezoek aan Groot Brittannië en Amerika
  • 1982; Bezoek aan het Verre Oosten, de Sovjet Unie en Europa
  • 1987; Het vijfpuntenplan-vredesplan wordt opgesteld. De Dalai Lama gaat op uitnodiging naar Amerika om zijn plannen uit te leggen aan het congres (1. Respecteren van de mensenrechten; 2. Bescherming van Tibet’s natuurlijke milieu; 3. Omvormen van Tibet tot een vredeszone; 4. Stoppen van China’s volksverhuizingsbeleid; 5. Dialoog en onderhandelingen beginnen met China)  
  • 1988; China gaat akkoord het vredesplan van de Dalai Lama te bespreken
  • 1989; In januari ontmoeten vertegenwoordigers van de Dalai Lama en Chinese afgevaardigden elkaar in Genève. In december wordt de Dalai Lama aangewezen als de Nobelprijswinnaar voor de vrede.
  • 1991; In april een toespraak in het Amerikaanse Congres, in oktober een toespraak over de vrijheidsstrijd in Litouwen.
  • 1993; Toespraak in Wenen over de mensenrechten en menselijk plichten.  
  • 1995; In juni wordt de Dalai Lama gehoord door het Duitse parlement over de zaak Tibet. In september een bezoek aan de Verenigde Staten.  
  • 1997; Een bezoek aan Praag.