VOC De Handelsrevolutie

Begin handelsrevolutie

De handelsrevolutie begon voor Nederland pas echt in het jaar 1602. Dit is zo omdat in het jaar 1602 op 20 maart de VOC werd opgericht en toen pas werd het varen naar Azië echt winstgevend. Je kunt echter ook zeggen dat deze al eerder begon, omdat er al op Azië gevaren werd en er al eerder winst werd gemaakt, maar ik vind zelf dat de handelsrevolutie pas begon toen de VOC werd opgericht.

Eerste expeditie

Het was al bekend was dat je om Zuid-Afrika naar Indië kon varen om daar winstgevend te handelen in specerijen dit was door Nederlandse expedities al eerder gedaan. (Op 2 april 1595 gingen de eerste Nederlandse boten naar Azië. Er waren 4 schepen. De grote schepen heetten Mauritius, Hollandia en Amsterdam. Er was één kleiner schip genaamd Duyfken Er gingen 249 mensen mee op de schepen en er kwamen er maar 87 terug. Ook de Amsterdam werd door gebrek aan mankracht achtergelaten.) Toch was deze reis een succes voor Nederland. Want het was het begin van de handel in Azië

Oprichting VOC

Het was zo dat Portugal die de handel tot dan toe beheersten en ook de vaarwegen niet meer iedereen van specerijen konden voorzien en daardoor de prijs enorm steeg. Dit was aantrekkelijk genoeg om voor veel bedrijven van veelal kooplieden om naar Azië te varen met als gevolg dat er een reactie los kwam van steeds meer expedities doordat de grote winsten in het begin erg aantrekkelijk waren dit gebeurde niet alleen in Nederland maar ook in o.a. Engeland, Frankrijk, Denemarken. De onderlinge concurrentie tussen Nederlanders (Zeeuwse en Amsterdamse compagnieën) werd na een tijdje zo moordend dat de winst van deze bedrijven snel daalde aangezien ze elkaar wegconcurreerden. (Ook de manier van zaken doen dit was steeds nieuwe bedrijfjes stichten na elke expeditie ook niet winstgevend).

Dit kreeg het bestuur van de Republiek ook door. Op aandringen van de Staten Generaal werd er één bedrijf opgericht genaamd VOC.(verdeeld in kamers die de macht hadden over de VOC, Amsterdam de helft, Zeeland ¼, Enkhuizen, delft Hoorn en Rotterdam allemaal 1̸16). Zij kregen bevoegdheden die alleen nationale overheden hadden zoals een handelsmonopolie, verdragen sluiten, vestigingen bouwen en oorlog voeren. Hierdoor kon de VOC vrij gemakkelijk worden onderworpen, zodat er nog meer specerijen vervoerd konden worden. De VOC begon met een aardig startkapitaal, omdat je aandelen kon kopen van het bedrijf wat veel mensen wel wilden en wat er dus voor zorgde dat de VOC veel geld kon investeren in boten, pakhuizen en zeelui. Ze waren het eerste bedrijf die dit deden.. Daarnaast was de handel in Nederland goed georganiseerd.

Voordelen voor Nederland

Nederland had een groot voordeel opgedaan in de eeuw voor Gouden Eeuw ten opzichte van andere landen dat een groot verschil maakte in het wel of niet ontstaan van de handelsrevolutie in Nederland. Dat was dat veel buitenlanders naar Nederland gingen vanwege de godsdienstvrijheid. Hierdoor had Nederland een overvloed aan goede kooplieden waarvan vele uit het buitenland die voor Nederland veel geld in het laatje brachten met hun kennis. Niet alleen werd Nederland hierdoor beter, de concurrentie in het buitenland werd ook nog is minder.

Conclusie

De handelrevolutie in Nederland kon ontstaan omdat Portugal de vraag naar specerijen niet meer aankon. Nederlandse compagnieën gestimuleerd door de hoge winsten zelf naar Azië gingen om deze specerijen te halen. Uiteindelijk werd door het grote aantal compagnieën en de concurrentie tussen deze compagnieën door de Staten Generaal de VOC opgericht met bijbehorende monopolies. En de VOC zorgde voor enorme winsten en grote economische vooruitgang.