Wie profiteerden allemaal van de handelsrevolutie

Wie profiteerden allemaal van de handelsrevolutie?

Het ontstaan van de handelsrevolutie, (de revolutie rond 1600 die van Nederland het grootse handelsland ter wereld maakte en niet alleen dat, wij werden door de enorme stijging van handel de grootse economie ter wereld en dat werd en wordt door Nederlanders nu ook wel de Gouden Eeuw genoemd), zorgde voor een enorme stimulans voor de Nederlandse economie. Bijna de gehele economie profiteerde van de handelsrevolutie. Je had uiteraard botenmakers, handelaars, kooplieden, maar ook de wetenschap werd extra gestimuleerd om bijvoorbeeld betere kaarten te maken. Het was het geval dat bijna elk bedrijf wel meer vraag kreeg naar zijn of haar producten. Dat zorgde dus voor een sterk vergrote werkgelegenheid. Dus: Vooral de kooplieden werden erg rijk, maar heel Nederland profiteerde van de groeiende vraag naar werkgelegenheid.

Voor wie was deze periode een nachtmerrie?

Het is wel duidelijk dat deze periode niet alleen maar glans geeft aan de historie van Nederland, ook zijn er zwarte bladzijdes in het boek te vinden. De VOC maakten vele slachtoffers in zijn koloniën. Soms werden alle inwoners van een eiland zoals op het eiland Banda uitgeroeid en gedeporteerd omdat zij niet instemden met het monopolie die de VOC wilde. De VOC probeerde eerst tot een overeenkomst te komen, lukte dit niet dan gebruikten ze geweld om zich hiervan te verzekeren. Ook werd de oorspronkelijke bevolking onderworpen om voor de VOC te werken. Zij werden fysiek maar ook mentaal uitgebuit door het werk dat ze moesten uitvoeren voor de VOC. Hoe meer de VOC inzag wat voor een winstgevend bedrijf ze wel niet waren hoe meer specerijen ze vroegen van hun kolonies. Maar voor de mensen op de boten van de VOC was het ook geen pretje. Vele gingen dood aan scheurbuik tijdens de reis. Kwamen ze al terug dan kregen ze bar weinig betaald voor het werk dat ze deden, maar omdat het toch iets was gingen ze vaak mee. Het waren dan ook bijna alleen maar arme werkloze mensen die aan boord van de schepen stapten. De echte ervaren zeelui werden wel goed behandeld. Het verschil met de mensen die in de kolonies woonden was alleen dat zij dit vrijwillig deden.

Einde van de handelsrevolutie

Wanneer eindigde de handelsrevolutie en waarom juist in die periode? Op Tweede kerstdag 1794 verliet het allerlaatste VOC schip de rede van Texel. De dag na vertrek namen de Engelsen het schip in beslag. Zo is het in 1795 ook met vele retourschepen vergaan. Batavia was alleen nog onder neutrale vlag te bereiken. Maar een voor een namen de Engelsen de Nederlandse handelsposten in bezit zoals Lombok.

Uiteindelijk kon de VOC de gevolgen van de oorlogen met concurrenten niet meer dragen. In 1803 hief men de kamers op. Wanneer precies de handelrevolutie stopte is lastig te zeggen het ging namelijk niet over één dag ijs, maar het is wel duidelijk dat de 18e eeuw niet kon brengen wat de 17e eeuw bracht voor Nederland. Er was een neerwaartse spiraal veroorzaakt door concurrentie en oorlogen met andere landen zoals Engeland waar veel boten aan verloren gingen, zodat het moeilijk was om winstgevend te blijven. Ik denk dat de oorlog van Nederland en Engeland van 1780 tot 1784 echt de grote omslag was voor Nederland, hierdoor konden de retourschepen niet meer naar Nederland varen, omdat de Engelsen handelsposten in Azië overnamen samen met een aantal kolonies in Azië

Winstgevend

Het was simpelweg niet winstgevend meer, omdat er te weinig schepen terugkwamen met specerijen. De handelrevolutie leefde puur op de winst uit de kolonies, aangezien deze winsten niet meer behaald konden worden door het niet terugkeren van vele schepen was het al snel afgelopen met de VOC.

Daarnaast werd de VOC al minder winstgevend toen de vraag naar goedkopere massaproducten zoals Koffie, thee en textiel steeg, wat voor de compagnie nadelig was omdat hier minder winst op kon worden behaald dan op luxegoederen zoals nootmuskaat, kruidnagel etc.

Conclusie

De Handelrevolutie stopte dus omdat Nederland de concurrentie met het buitenland niet meer aan kon en omdat de vraag naar goederen uit Azië verschoof van luxe naar massagoederen die minder winstgevend waren. Als gevolg van de oorlog kwam er een onvermogen om te concurreren met als gevolg het einde van de handelsrevolutie en de Gouden Eeuw.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden