Vaarroute en specerijen van de VOC

Inleiding

De Verenigde Oost-Indische Compagnie, oftewel de VOC, was een hele groot bedrijf met heel veel schepen. Deze schepen vervoerden allerlei producten en gingen naar heel veel plekken op de wereld. Je zult er waarschijnlijk wel eens iets over hebben gehoord of gelezen. Lees meer over de vaarroutes van de VOC-schepen, de producten en de specerijen. Verder kunt u nog meer lezen over de VOC via aanverwante artikelen.

Vaarroutes

De schepen van de VOC vaarden naar Azië. Tussen Nederland en Azië lag aan de zuidkust van Afrika Kaap De Goede Hoop. Deze plaats werd in het jaar 1652 door de VOC als verversingstation gebruikt. Hier werd water, drinken en eten ververst. De reis duurde ongeveer acht maanden. Omdat de reis zo lang duurde moesten er goederen vervoerd worden die niet konden bederven. Naast de reizen die de VOC naar Azië maakten, gingen de schepen van de VOC ook naar landen als China en Australië.

Batavia

Een vestiging van de VOC in Azië bevond zich in Batavia op het eiland Java. In de loop der tijd werd Batavia ook de belangrijkste vestiging van de VOC. In Batavia werkte de belangrijkste man van de VOC en die werd de gouverneur-generaal genoemd. Deze gouverneur-generaal was Jan Pieterszoon Coen.

Handel in specerijen

Tussen de kantoren in Azië werd veel handel gedreven. Zijde uit China werd naar Japan verscheept en daar verkocht voor goud en koper. Hiermee werden in India textielproducten gekocht die op de Molukken werden geruild tegen kruidnagelen, foelie en nootmuskaat. Deze specerijen werden weer met grote winsten in Nederland verkocht.

De schepen van de VOC namen heel veel producten mee zoals peper, kruidnagelen, nootmuskaat, foelie, porselein, thee en koffie.

Ongeveer 500 jaar geleden was peper een heel dure specerij. Peper groeit aan een peperstruik. Deze peperstruik was alleen maar in Indonesië te vinden. Toen de mensen er achter kwamen hoe lekker het was om het eten met peper te bereiden wilde iedereen de lekkere specerij in huis hebben. Daarom heeft de VOC ervoor gezorgd dat peper in Nederland op de markt kwam. In de 17e en 18e eeuw was witte peper veel duurder dan de zwarte peper. De VOC richtte zich meer op de zwarte peper.

Andere producten die door de schepen van de VOC werden meegenomen waren kruidnagels, muskaatnoten, foelie en kaneel. Muskaat en foelie kwamen beiden van de nootmuskaatboom.

Verder was er nog porselein, zijde, thee en koffie. Dit waren allemaal producten die niet konden bederven. Dat moest ook wel omdat de reis zo lang duurde. Thee was ook een product van de VOC. Thee werd door de VOC voornamelijk uit China gehaald. Zo zijn er een aantal belangrijke theesoorten uit China, namelijk groene thee en zwarte thee.

Er zijn nog veel meer verschillende producten die de VOC naar Europa heeft gebracht zoals rijst, suiker, zilver, koper en tin.

Links

Wilt u meer over de VOC lezen, bekijk dan onderstaande artikelen: