Bekende schepen van de VOC

Inleiding

Hieronder noem ik een aantal bekende schepen van de VOC. Van onderstaande schepen zijn replica’s gemaakt. Wil je meer lezen over de VOC klik dan op één van de onderstaande linken.

Amsterdam

De Amsterdam was een spiegelretourschip van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De Amsterdam werd in 1748 gebouwd op de VOC-werf te Amsterdam.

Op 8 januari 1749, tijdens de eerste reis, ging de Amsterdam verloren door een storm. Toen het schip op zee was en ze dicht bij Engeland in de buurt was ontstond er een storm. Door die storm kwamen ze niet vooruit en toen ging de kapitein schuilen in een baai. Daar gingen ook nog heel veel bemanningsleden dood aan een epidemie. Een epidemie is een ziekte die besmettelijk is. Toen de storm maar niet wegging heeft de kapitein het schip op het strand gezet om zo het schip en de bemanning en lading te redden. Dat lukte niet. In de daaropvolgende drie weken deed de VOC pogingen om het schip te redden maar de Amsterdam zakte weg in de klei en verdween op de bodem van de zee. Het wrak ligt nog steeds op die plek. Het schip bevatte een kostbare lading zilver en werd daarom het doelwit van schatzoekers.

Tussen 1985 en 1990 is er in Amsterdam het VOC-schip de Amsterdam nagebouwd. Dat wordt een replica genoemd. Het is dus niet echt het oude schip. Je kunt erop om het te bekijken. Normaal gesproken ligt de replica van de Amsterdam voor het Nederlands Scheepvaartmuseum te Amsterdam. Op dit moment ligt het bij het gebouw van Nemo.

Duyfken

Een ander bekend VOC-schip is de Duyfken. De Duyfken was een Nederlands zeilschip. Het was een fregat.

De schepen van de VOC gingen niet alleen naar Oost-Indië maar ook naar Australië. In het jaar 1606 ging de Duyfken met als kapitein Willem Jansz naar Australië. Het was daarmee het schip dat Australië voor Nederland ontdekte. Het schip was gebouwd in 1595 waarschijnlijk op het waddeneiland Texel. Het schip verging in 1608. Van de Duyfken is ook een replica gebouwd.

Batavia

Nog een heel bekend VOC-chip is de Batavia. Het oude schip uit de zeventiende eeuw is gebouwd tussen 1627 en 1628. Het is gebouwd op de Peperwerf in Amsterdam. Het schip vertrok voor het eerst op 29 oktober 1628. De kapitein was Adriaan Jacobsz. Eigenlijk was de leider de opperkoopman van het schip. De schipper was verantwoordelijk voor de goede vaart, maar hij moest wel bevelen opvolgen van de opperkoopman.

In het jaar 1629 op 14 april kwam het schip aan op Kaap de Goede Hoop. Daar werd het eten ververst. Na acht dagen vertrok de Batavia weer. Daarna volgden een aantal erge gebeurtenissen. De opperkoopman en de schipper konden niet goed met elkaar overweg. Zij krijgen dan ook ruzie. De schipper en de onderkoopman wilden muiterij plegen. Muiterij is als de leiding op een schip wordt overgenomen. Het ging dus niet goed op de Batavia en de mensen werden aan het einde van de reis gestraft. Op 4 juni 1629 vaarde het schip tegen een rif aan bij de westkust van Australië en zonk daar. Dat was bij Beacon Island. Het anker van het schip ligt daar nog steeds op de plek waar de Batavia is vergaan.

Bataviawerf te Lelystad

Op de Bataviawerf in Lelystad is een replica gebouwd van de Batavia. Dat gebeurde in de jaren 1985 tot 1995. Je kunt het schip bezichtigen. Het is gebouwd door scheepsbouwer Willem Vos. Het is nagemaakt door deze schipper. Hij heeft allemaal boeken nagekeken en daaruit heeft hij de maten van het echte oude schip gehaald. Daarna is hij begonnen met het namaken van het schip. Er hebben totaal 1140 mensen meegewerkt om het schip te maken. De lengte van het schip is bijna 57 meter. De breedte van het schip is bijna 11 meter. De grote mast is 55 meter. Er staan ongeveer 24 kanonnen op het schip.

In de tijd dat de VOC er was vertrokken er ongeveer 4700 schepen richting Azië. Een aantal andere namen van schepen zijn de Prins Willem, de Zeelandia, de Halve Maan, de Eendracht, de Eenhoorn, de Geldermalsen, de Zeehond en zo zijn er dus nog heel veel meer.

Links