Wat is een ijzeren maagd

Inleiding

In de Middeleeuwen was het leven lang niet zo goed als tegenwoordig. Er moest soms wel tot 20 uur per dag worden gewerkt en verschillende zaken waren nog niet zo goed geregeld als tegenwoordig. Zo was het rechtssysteem heel erg vreemd. Het was toen niet uitzonderlijk om mensen te martelen zodat ze het plegen van een misdrijf (waar ze wellicht niet eens schuldig aan waren) toe zouden geven.

Geschiedenis

In tegenstelling tot veel andere martelwerktuigen, is de ijzeren maagd niet uitgevonden in de Middeleeuwen. Pas in de 19e eeuw zou de ijzeren maagd voor het eerst gemaakt zijn. Een zeer bekende ijzeren maagd was te vinden in Nuremberg, een stad in het zuiden van Duitsland. Deze was in 1802 gemaakt. Tijdens een bombardement door de geallieerden in 1944 is deze ijzeren maagd uiteindelijk verloren gegaan. Gelukkig is er een kopie van dit bekende en beruchte exemplaar gemaakt. Deze werd in 1890 aan een Brit verkocht en tentoongesteld in Chicago tot 1893. Daarna is het exemplaar te zien geweest in heel Amerika. Tegenwoordig is de ijzeren maagd weer in het land van herkomst, Duitsland. Vanaf 1960 is het te zien in het Middeleeuwse Misdaadmuseum in Rohtenburg ob der Tauber, een stad in Zuid-Duitsland.

De Duitse filosoof Johann Philipp Siebenkees zou de ijzeren maagd hebben ontwikkeld in de 19e eeuw. Hij verzon een spannend verhaal bij het martelwerktuig om de uitvinding interessant te maken. Zo zei hij dat het apparaat in 1515, dus in de zestiende eeuw, voor het eerst gebruikt werd om een geldvervalser te executeren. Siebenkees zou zijn uitvinding hebben gebaseerd op de schandmantel. Dit is een grote ton waar misdadigers in moesten gaan zitten. Alleen hun hoofd en ledematen staken nog uit de ton. Dit werd gezien als een beschamende en onterende straf. Een ijzeren maagd heeft ongeveer dezelfde vorm als een schandmantel. Alleen de binnenkant van de ijzeren maagd is veel pijnlijker dan die van de schandmantel…

Werkwijze

De ijzeren maagd was een enorm wreed martelwerktuig. Als het gebruikt wordt, zal het slachtoffer er waarschijnlijk niet levend uitkomen. Een ijzeren maagd is een grote ijzeren kast. Deze kast is net groot genoeg voor een mens om rechtop te kunnen staan. De voorkant van de ijzeren maagd kan als een deur opengedaan worden zodat het slachtoffer naar binnen kant. De binnenkant van het martelwerktuig is bekleed met scherpe pinnen. Wanneer de deur van de maagd gesloten wordt, zullen verschillende pinnen dus het lichaam van het slachtoffer binnendringen. Wanneer het slachtoffer niet gelijk sterft door deze pinnen, komt er een lange lijdensweg aan. Hij/zij zal doodbloeden of sterven door een gebrek aan eten en drinken.

Gebruik in de praktijk

Pas in de 19e eeuw werd de ijzeren maagd dus uitgevonden. Rond die periode schaften steeds meer gebieden en landen martelingen van misdadigers af. Er wordt dan ook getwijfeld of de ijzeren maagd ooit echt gebruikt is om mensen te executeren. Wel wordt er vermoed dat de ijzeren maagd zónder scherpe pinnen wel degelijk gebruikt is, ook voor de 19e eeuw. Mensen werden openlijk voorschut gezet wanneer ze in een dergelijk voorwerp plaats moesten nemen. Er is echter één persoon van wie vermoed wordt dat hij wel gebruik heeft gemaakt van de ijzeren maagd met de dodelijke pinnen erin: Oedai Hoessein, een zoon van de voormalige Iraakse dictator Saddam Hoessein. In zijn paleis is een exemplaar van het martelwerktuig gevonden. Het is algemeen bekend dat Oedai vaak mensen gemarteld heeft. Vandaar dat ook gedacht wordt dat hij de ijzeren maagd in gebruik heeft gehad.

Conclusie

Een ijzeren maagd is een heel erg wreed martelwerktuig. Het is een groot ijzeren mensfiguur met scherpe pinnen erin. Wanneer een mens in de ijzeren maagd plaatsneemt, zal deze snel doodbloeden. In de 19e eeuw is het apparaat ontworpen door een Duitse filosoof, geïnspireerd op de Middeleeuwse schandmantel. Waarschijnlijk is de ijzeren maagd nooit op grote schaal in gebruik geweest.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, epbechthold