Het bombardement op Rotterdam 1940 - het verloren hart
Half twee in de middag, 14 mei 1940, werpen Duitse bommenwerpers hun bommen af boven de stad Rotterdam. In het centrum breken vele honderden branden uit, binnen enkele uren is het totale aangezicht van de stad verandert. Er staan nog enkele gebouwen overeind zoals het Witte huis, Nederlands eerste wolkenkrabber, en de muren van de St. Laurenskerk.
Nederland wordt gedwongen zich over te geven als de Duitsers ook andere steden zoals Amsterdam en Utrecht op dezelfde manier dreigen te verwoesten. Doorgaan met het verzet zou teveel mensenlevens kosten.
Het bombardement
Bijna het hele centrum van Rotterdam werd verwoest. Het resultaat:
- tussen de 800 en 900 slachtoffers
- 25.000 verwoeste woningen
- 78.000 daklozen
Verder gingen verloren:
- 2.350 winkelmagazijnen
- 2.000 werkplaatsen
- 1.450 kantoren
- 62 schoolgebouwen
- 24 kerken
- 13 ziekenhuis inrichtingen
- 10 liefdadigheidsinstellingen
- 4 dagbladbedrijven
- 12 bioscopen
- 2 schouwburgen
Bij elkaar was de schade over zo'n 250 hectare land verspreid en werd er 5 miljoen kilo aan puin geruimd.
Vooraf
De Duitse troepen hadden zich in de ochtend van 10 mei 1940 het zuidelijk deel van de stad weten meester te maken, en daarnaast ook wat strategisch belangrijke bruggen over de Maas bezet. Echter van een Nederlandse capitulatie was geen sprake.
De opmars van de 18. Armee van de Wehrmacht door Noord-Brabant over de Moerdijkbruggen en langs Dordrecht was geslaagd. Om met zijn tanks verder te kunnen oprukken, riep de plaatselijke Panzer Generaal Rudolf Schmidt op 13 mei de hulp in van de Luftwaffe. Hij wou een bombardement op het noordelijk deel van de stad, dat de 'holländische Widerstandszonen' zou uitschakelen.
ultimatum
Een dag later stelde Schmidt de Nederlandse militaire en burgerlijke autoriteiten van Rotterdam een ultimatum, waarin hij dreigde met de 'scherpste maatregelen van vernieling'.
Echter voordat de onderhandelingen over het ultimatum waren afgerond verschenen de Duitse bommenwerpers.
Generaal Schmidt trachtte nog met het afschieten van rode lichtkogels de piloten van de Heinkel-111-bommenwerpers te waarschuwen en het bombardement te voorkomen. Het eskader dat vanuit het oosten de stad naderde, zag de lichtkogels niet en wierp de brisantbommen af in de brede strook tussen Kralingen en het station Hofplein.
Hierdoor werd een gebied gebombardeerd waar ook enkele dichtbevolkte volksbuurten lagen. Hiernaast werden belangrijke gebouwen als dat van het Gemeenteziekenhuis, de Bijenkorf, de Doelen, het hoofdbureau van politie en de alarmcentrale van de brandweer direct door zware bommen getroffen. Niet alleen gebouwen moesten het ontgelden, ook de infrastructuur zoals waterleidingen, het elektriciteitsnet en het telefoonnet waren verwoest.
Het verloren hart van Rotterdam
Het monument `De verwoeste stad` herinnert de bewoners van Rotterdam aan deze datum en de rampspoed destijds. Het staat symbool voor het hard dat verloren ging bij het bombardement. lokatie Je kan het monument vinden op het Plein 1940 aan het water van de Leuvehaven.WijzigenVerwijderenmove
Het monument, gemaakt in opdracht van de directie van de Bijenkort, is gemaakt door de beeldhouwer Ossip Zadkine, bestaat uit brons en stelt een mensenfiguur voor zonder hart. Het beeld is geplaatst op een voetstuk van basaltlava, is 6 meter hoog en drie ton zwaar.
Zadkine omschreef zijn monument als volgt:
`een schreeuw van afgrijzen om het menselijke monster, dat het beulswerk uitdacht ten einde zijn broeders te laten boeten voor een misdaad, die zij niet begingen.`
Het monument is definitief onthuld op 15 mei 1953 en op 14 mei 2007 opnieuw onthuld door burgemeester Ivo Opstelten.
Overige bombardementen
Het bombardement van Rotterdam was een grote, echter zijn er nog veel meer bombardementen uitgevoerd, een lijst met de grootste kan je hier vinden: wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bombardementen_uit_de_Tweede_Wereldoorlog
Echter zijn er nog veel meer steden ook in Nederland getroffen door vijandig vuur maar ook door geallieerden. Voorbeelden hiervan zijn:
- Enschede 10 oktober 1943, 22 februari 1944
- Leeuwarden 20 januari 1942
- Rotterdam 31 Maart 1943
- Nijmegen 22 februari 1944
- Deventer 28 oktober 1944
- Hengelo 6 oktober 1944
- Venlo 13 oktober 1944
- Dordrecht 24 oktober 1944
- Zuthen 14 oktober 1944
- Westkapelle 3 oktober 1944
- Huissen 2 oktober 1944
- Arnhem 17 september 1944
- Den Haag 3 maart 1945
Meer info
Meer info vind je op: