Conflicten Egypte en Tunesië
Conflicten in Egypte en Tunesië
De laatste tijd zijn er veel conflicten, eerst al in Tunesië, nu begint het ook al in Egypte. Daar is op 28 januari het internet afgesloten. Dit waarschijnlijk om ergere conflicten te voorkomen.
Conflicten in Tunesië
Er zijn al enige dagen conflicten in Tunesië. Mensen waren tegen de huidige president, Ben Ali. Dit wordt ook wel de Jasmijnrevolutie genoemd. Dit komt vanwege de vele conflicten, hoge werkloosheid, corruptie, censuur, en noem maar op. Hierna kwam er een zelfverbranding van Mohammed Bouazizi op 17 december 2010.
Waarom stak Mohammed Bouazizi zichzelf in de fik?
Mohammed Bouazizi had een universitair diploma, maar kon geen werk vinden. Hij ging maar groente en fruit verkopen. Hij had hier geen vergunning voor. Daarom werd door de politie zijn koopwaar in beslag genomen. Hierbij zou hij ook in zijn gezicht een klap gekregen hebben. Bouazizi diende een klacht in, maar kreeg geen reactie. Hij was ten einde raad en zag geen andere oplossing dan zich op 17 december 2010 te overgieten met bezine en zichzelf in brand te steken. Hij werd hierna naar het ziekenhuis gebracht om behandeld te worden op de afdeling intensieve zorg, maar overleefde het niet. Sindsdien wordt Bouazizi gezien als nationale held van Tunesië. Een vliegveld heeft zijn naam zelf omgedoopt van Ben Ali tot Bouazizi.
Hierna begonnen de demonstraties, eerst in Sidi Bouzid, Bouazizi's woonplaats. Hoewel de protesten in de door de staat gecontroleerde media weinig aandacht kregen, verspreidden ze zich door het hele land. Daardoor braken in januari 2011 ook in buurland Algerije protesten uit vanwege stijgende voedselprijzen en grote werkloosheid.
Gevolgen
Op 14 januari ontbond Ben Ali de regering en kondigde hij de noodtoestand af. Hierdoor nam het protest wéér toe, en vluchtte Ben Ali Tunesië uit. Eerste minister Mohamed Ghannouchi legde de eed af als Ben Ali's opvolger, met als argument artikel 23 van de Tunesische grondwet. Alhoewel, artikel 26 zegt dat de voorzitter van het parlement de nieuwe president wordt indien de oude president vlucht. Daarom werd Fouad Mebazaa toch de nieuwe president. Ook staat er in de grondwet dat er binnen 60 dagen nieuwe verkiezingen moeten worden gehouden.
Conflicten in Egypte
De conflicten worden veroorzaakt door de corruptie, de werkloosheid en de enorme verschillen tussen rijke en arme mensen. Egypte telt 80 miljoen inwoners, ongeveer 40% daarvan moet elke dag rondkomen voor minder dan 2 dollar en is afhankelijk van voedselsubsidies om in leven te blijven. Tijdens de protesten werd er een verband gelegd met de volksrevolutie in Tunesië.
Tijdens de protesten zijn er vele doden gevallen en zijn er zelfs journalisten aangevallen. Het gaat er erg heftig aan toe. Ook werd er traangas gebruikt. Obama zegt dat hij de president al langer had gewaarschuwd dat hij dingen moest veranderen, maar dat toch niet deed.
Omdat de regering bang is dat mensen nog meer conflicten via internet organiseren en informatie naar buiten brengen heeft de regering in Egypte al het internet uitgezet, ook mobiele telefoons werken niet meer.
KLM en AirFrance hebben de vluchten aangepast naar vroeg in de ochtend, zodat het niet tegelijk met de protesten is.
Update 29-01-2011:De Egyptiche regering stapt op. Mubarak sprak niet over zijn eigen aftreding, wat de demonstranten wel eisen. De protesten zullen waarschijnlijk nog wel doorgaan...
Update 10-02-2011: Mubarak is de stad uit gevlucht, naar het vakantiehuis buiten de stad
Update 11-02-2011: Mensen kunnen weer vliegen naar Egypte, nadat het vliegverbod is opgezegd
Update 12-02-2011: Mubarak is opgestapt, de vicepresident en de top van het leger nemen al het werk over. Dit is echter nog niet wat de demonstranten willen, die willen eigenlijk dat er nu nieuwe verkiezingen komen, maar dat is pas later dit jaar, iedereen is wel tevreden...
Update 14-02-2011: Mubarak is volgens media al een aantal keer flauwgevallen, ook tijdens het opnemen van de speech waarin hij zei dat hij opstapte. Hij is nu in zijn vakantiehuis verzorgd.