Willie Wortel in de praktijk

Inleiding

Willie Wortel is voor velen een bekende stripfiguur. Het kenmerk van zijn uitvindingen is dat deze nooit commercieel worden gebruikt, en dat anderen hiervan profiteren. Voor diegene die denken dat dit alleen maar in strips kan gebeuren, volgen hieronder een aantal praktijkvoorbeelden.

Wie is Willie Wortel

Willie Wortel, een antropomorfe kraanvogel, is een personage uit de Donald Duck strips, bedacht door Carl Barks. Hij wordt door sommigen als een gekke uitvinder beschouwd, en doet vaak de meest wonderbaarlijke uitvindingen. Vaak als hij uitvindingen doet, mislukken ze of gaat er iets mis, meestal is dit dan doordat ze te goed werken. Willies verstrooidheid speelt hem ook vaak parten. Een van zijn meest prominente en tevens zijn eerste uitvindingen is Lampje: een intelligent gloeilampje met armpjes en beentjes, dat een eigen wil heeft en Willies grootste vriend en hulpje is.

Deze uitvinding is ontstaan doordat Willie per ongeluk in contact kwam met een uitvinding genaamd de 'denkdoos' (Die zou dieren menselijke gedachten kunnen geven) waarbij de defecte lamp van Donald Duck plotseling tot leven kwam. Zo werd Lampje uiteindelijk geboren.

De praktijk

Een aantal spraakmakende voorbeelden, zijn hieronder te vinden.

iPod

Toshiba is een enorm bedrijf met meer dan 200.000 werknemers. Het maakt onderdelen voor kerncentrales, computers en huishoudelijke apparaten. De ingenieurs komen soms met leuke dingen, zoals begin deze eeuw een voor die tijd piepkleine harddisk met 5 gigabyte aan geheugen.

Maar ja, wat moet je daar mee? Jon Rubenstein, een medewerker van Apple, had wel een idee, dat hij natuurlijk niet deelde met de Japanners. De harddisk bleek ideaal voor de iPod.

E-reader

Geen bedrijf in Nederland bezit zoveel patenten als Philips. Als het gaat om baanbrekende uitvindingen, dan staat het bedrijf zijn mannetje. Maar er geld aan verdienen is lastiger.

In 2001 was Philips door samenwerking met het bedrijfje E-ink perfect gepositioneerd om de e-reader markt te gaan domineren. Het mocht namelijk als enige apparaten maken die de technologie van E-ink gebruikten en was zelf ook actief bezig met deze technologie.

Tien jaar later loopt Amazon binnen met de e-reader Kindle en heeft ook Sony succes. Philips stootte de e-ink activiteiten af. De Spin-off Irex-Technologies ging failliet.

iMac

In Palo Alto in Californië ontwikkelde het Xerox-lab in de jaren zeventig een computer die in plaats van groene of gele tekst op een zwart scherm gebruik maakte een grafische interface: met behulp van een computermuis kon je icoontjes aanklikken op een desktop.

Het was een briljant apparaat. Minder briljant was dat ze een jonge ondernemer genaamd Steve Jobs lieten zien waar ze mee bezig waren. Jobs zag, in tegenstelling tot Xerox, meteen dat dit de toekomst van de homecomputer was.

Digitale camera

Ironisch genoeg was het in 1975 Kodak dat aan de wieg stond van de digitale camera, het apparaat dat het bedrijf uiteindelijk fataal dreigt te worden. Doordat Kodak enorm groot was als fabrikant van fotorolletjes en daar fors aan verdiende, had het geen belang bij het introduceren van digitale fotografie. Het waren Sony, Fujifilm, Canon en vele anderen, die de digitale camera groot maakten. De laatste jaren probeerde Kodak via rechtzaken nog te profiteren van het feit dat het nog behoorlijk wat patenten had met betrekking tot digitale fotografie. Tevergeefs.

Bron

  • Z24
  • Wikipedia


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden