Wat is een messingen stier

Inleiding

In verschillende landen op onze wereld is de doodstraf nog toegestaan als straf. In Nederland en België is dit niet meer zo, maar in vele Arabische landen kunnen misdadigers nog ter dood veroordeeld worden. Ze kunnen worden opgehangen, gestenigd of op de elektrische stoel gezet worden. De doodstraf is niet een fenomeen dat alleen bij het heden hoort, eeuwen geleden bestond deze straf namelijk ook al. Mensen konden bijvoorbeeld in een ijzeren maagd gezet worden. In het oude Griekenland en Rome werd de ‘’Messingen Stier’’ gebruikt als executiemiddel. Maar wat is dit precies en hoe werkt dit werktuig?  

Executiewerktuig

Een messingen stier was zoals de naam al zegt een bouwwerk van messing (een mengsel van koper en zink) in de vorm en ter grootte van een stier. De binnenkant van dit voorwerp was hol en er zat ergens een deur in. Een persoon die ter dood was veroordeeld moest via deze deur in de stier klimmen. Daarna werd de deur op slot gedaan en was er geen ontsnappen meer bij voor de gevangene. Nu begon de lijdensweg: onder de stier werd een groot vuur aangestoken. De messingen stier wordt hierdoor gloeiend heet. De terdoodveroordeelde kan nergens heen en zal langzaam maar zeker worden geroosterd totdat de dood hierop volgt. Dit is een langzaam en verschrikkelijk pijnlijke dood. Er wordt gedacht dat de messingen stier in de zesde eeuw voor Christus voor het eerst werd toegepast in Griekenland.  

In de praktijk

In het oude Griekenland was een messingen stier een algemeen aanvaard executiemiddel dat geregeld gebruikt werd. Later hebben ook de Romeinen het werktuig overgenomen. Er wordt gezegd dat ze het zouden hebben gebruikt bij de vervolging van Joden en Christenen. Onder andere Eustachius van Rome en de heilige Antipas zouden samen met hun gezin in de messingen stier aan hun einde zijn gekomen. Deze executies zouden hebben plaatsgevonden tijdens het bewind van keizer Hadrianus. Verder is met zekerheid vast te stellen dat in Carthago, een voormalige handelsstad in het huidige Tunesië, een messingen stier geweest is. Deze stier was hier op hetzelfde moment dat de Romeinen er gebruik van maakten, rond de tweede eeuw voor Christus. De Romeinen zouden meerdere eeuwen lang gebruik hebben gemaakt van de messingen stier om Christenen te executeren. De Katholieke Kerk ontkent echter dat dergelijke executies ooit hebben plaatsgevonden.

Ten slotte denken sommige wetenschappers dat de Feniciërs de messingen stier rond de vierde eeuw voor Christus hebben gebruikt om mensen te offeren aan de goden. Deze theorie is echter niet algemeen aanvaard.

Mythe

Over de bouwer van de messingen stier en zijn noodlottige levenseinde is een Griekse mythe geschreven. In de zesde eeuw voor Christus bouwde de Griekse metaalwerker Perillos de messingen stier. Hij was zo trots op zijn bouwwerk dat hij het cadeau deed aan de tiran Falaris van Akragas. Om de stier nog ‘’beter’’ te maken had Perillos een aantal buizen in de stier gemonteerd. Hierdoor zou het geschreeuw van het slachtoffer nog beter te horen zijn. Bovendien leek het geschreeuw door de buizen net op het geluid van een woeste stier. Falaris vertelde Perillos dat hij graag het geluidseffect zou willen horen. Daarop klom Perillos de stier in om een demonstratie te geven. Zo ver kwam het echter niet. Snel sloot Falaris de deur van de stier en hij ontstak een vuur. Falaris zou dit hebben gedaan omdat hij het walgelijk vond dat Perillos een dergelijk wreed executiemiddel gemaakt had. Nog net voordat Perillos stierf, werd hij weer uit de stier gehaald. Later werd Perillos van een klif gegooid en stierf hij alsnog.

Conclusie

De messingen stier was een executiemiddel dat in de zesde eeuw voor Christus door de Griek Perillos ontwikkeld werd. Een terdoodveroordeelde moest plaatsnemen in de stier. Daarna werd een vuur aangestoken onder de stier waardoor de persoon al snel levend zou verbranden. De stier is gebruikt in Griekenland en naar verluid ook in het Romeinse Rijk en bij de Feniciërs.