15 hoogtepunten van Australië
1. Sydney
De geheimde hoofdstad van Australië, met 4,3 miljoen inwoners de grootste stad en het belangrijkste industriële, commerciële en financiële centrum van het land, fungeert tegelijk als een toonaangevend cultureel middelpunt van het 'vijfde continent'. "Sydney hoort tot de mooiste metropolen van de wereld". Voor echte stadliefhebbers is dit een aanrader.
Hoogtepunten
- Harbour Bridge
- Sydney Opera House
- Royal Botanic Gardens
- Art Gallery of New South Wales
- Sydney Tower
- Sydney Aquarium
- Taroonga Zoo
- Manly Beach
2. Canberra
De offciële hoofdstad van Australië. Deze grote stad is de enige die niet aan de kust ligt. In Canberra wonen ongeveer 325.000 mensen. Canberra is de zetel van het federale parlement, het hooggerechtshof en talrijke overheidsorganen en buitenlandse ambassades. Ongeveer 65% van de werknemers is in overheidsdienst. Als Aussies (Australiërs) het over hun hoofdstad hebben, bewegen de meningen zich tussen liefde en afkeer. Canberra is de laatste jaren meer gegroeid in zijn rol als hoofdstad, maar de stad heeft nog altijd moeite om een eigen identiteit te vinden. Het ontbreekt er aan een historisch gegroeid geheel en een veelzijdig gemeenschapsleven. Enkele bijnamen verwijzen naar Canberra's reputatie als een verzorgde, maar saaie ambtenarenstad, zoals 'best verlichte begraafplaats van het zuidelijk halfrond' of 'het mooiste sanatorium van Australië'.
Hoogtepunten
- National Museum of Australia - National Aquarium and Zoo - Old Parliament House - New Parliament House
3. Melbourne
De hoofdstad van Victoria, met ongeveer 3,7 miljoen inwoners, de 2e stad van Australë. Melbourne bezit een afwisselend cultuuraanbod waardoor de stad op de ranglijst van de wereldsteden met de beste levenskwaliteit staat.
Hoogtepunten
- Queen Victoria Market - National Tennis Centre - Melbourne Aquarium - Rialto Towers - St. Kilda - Eureka Skydeck Observation Tower
4. Hobart
Dankzij de schitterende ligging aan de voet van steile bergen is de 200.000 inwoners tellende hoofdstad van het eiland Tasmanië een van de mooiste steden van het land. Tasmanië is het grootste eiland van Australië en is ongeveer 2x zo groot als Nederland. Zo'n 10.000 jaar geleden zat Tasmanië nog vast aan het vaste land van Australië. Hobart ligt aan de oostkust van Tasmanië en lijkt qua uitzich op de Ierse kust. Het central hoogland lijkt meer op Scandinavië. Alleen het zuidwestelijke deel van het eiland, een vrijwel ongerepte wildernis van met regenwoud overwoekerde bergen, vindt in Europa geen tegenhanger.
Hoogtepunten
- Havens - Maritime Museum of Tasmania - Town Hall - St. Davids Cathedral
5. Cradle Mountain-Lake St. Clair National Park
Het door de Unesco tot Werelderfgoed uitgeroepen nationale park omvat het fraaiste deel van het centrale hoogland met de hoogste geisoleerde toppen. Dit national park ligt in het midden van Tasmanië.
6. Phillip Island
Phillip Island is het dierenparadijs van Australië. Het is het leefgebied van koala's, zeehonden en talrijke vogelsoorten. De grootste trekpleister zijn de dwergpinguins, die hier in de zomermaanden elke avond aantreden voor de beroemde 'pinguinparade'. Phillip Island ligt ongeveer 150 km ten zuiden van Melbourne.
7. Kangaroo Island
Dit is het op na 2e grootste eiland van Australië en ligt tussen Gulf St. Vincent en de Great Australian Bright. Er wonen in totaal slechts 4000 mensen op het hele eiland. De meeste bekende trekpleister van het eiland is de Seal Bay, waar meer dan 100 zeehonden/leeuwen te zien vallen. Ook de Remarkable Rocks is een 'icon' van Kangaroo Island.
8. Karijini National Park
Een juweel onder de regionale bescherme natuurgebieden is het park in de sterk verweerde Hamersley Range. Dit landschap betovert met zijn door erosie diep in de gesteentelagen ingesneden kloven en de kleurrijke rotsformaties, waarvan de vele tinten op de aanwezigheid van mineralen als koper, asbest en ijzer duiden. De ligging van het park is in het westelijke deel van Australië (Western Australia)
9. Kings Canyon
Deze grandioze, meer dan 200 m diepe zandstenen kloof, met ten dele steil naar beneden lopende wanden, vormt het centrum van het Watarrka National Park.
10. Kakadu National Park
Dit nationale park ligt in Arnhem Land. Deze regio is bnoemd naar het Nederlandse zeilschip Arnhem, dat in 1623 bij deze kust belandde. In dit park zijn de tropisch alligators (zoetwaterkrokodil) onder andere te vinden. Het Kakadu National Park is het grootste nationale park van Australië en de op 1 na grootste van de wereld. Het park, dat door vier machtige strome en hun zijrivieren wordt doorsneden, is fascinerend door het contrastrijke landschapsbeeld met mangrovebossen, overstromingsvlakten, op savannen lijkende laaglandgebieden, heuvelland met dun begroeide eucalyptusbossen en de 500 km lange, steile klifwand van het plateau.
11. Great Barrier Reef
Dit wordt gezien als het 8ste wereldwonder. Over meer dan 2000 km strekt zich het grootste koraalrifstelsel ter wereld uit langs de Australische oostkust. In dit gebied zijn meer dan 700 eilanden verstrooid. Droomwereld onder water wordt het ook wel genoemd. Duiken is hier zeer populair net zoals zeilen en snorkelen.
12. Fraser Island
Afgezien van enkele rotsformaties van vulkanische oorsprong bestaat het 123 km lange en maximaal 25 km brede Fraser Island geheel uit zand. Tot de fauna van Fraser Island, dat als Great Sandy National Park onder bescherming van de Unesco werd gesteld, behoren talrijke vogel- en reptielsoorten.
13. Cape Tribulation
Met jungleplanten begroeide bergen grenzen aan Cape Tribulation talloze bountybaaien met heerlijke zandstranden en ervoor in zee gelegen koraaltuinen.
14. Kimberleys
Ten noorden van de grote woestijn in Australië, ligt het Kimberley Plateau. Het is een van de prachtigste ongerepte natuurgebieden van Australië. Dit gebied is ongeveer 5 x zo groot als Nederland en België samen en er wonen maar 20.000 mensen. In de zomer zijn temperaturen van 40 oC haast een gemiddelde.
15. Ayers Rock (Uluru-Kata Tjuta)
Uluru, dat eigenlijk het 'icoon' van Australië is, is een monoliet, die aan de ovale basis een omvang van 9,4 km heeft, steekt precies 348 meter boven de spinifexvalkte uit. Waarschijnlijk is de Uluru een 600 miljoen jaar geleden ontstaan blok sediment, dat uit de weinig weerstand biedende omgeving werd afgeslepen. De meest indrukwekkende verschijnsel is de verandering van het licht, dat de rotsen in de meest uiteenlopende kleuren doet uitkomen. De beste plaats om deze metamorfose gade te slaan, is de zogenaamde Sunset Viewing Area tussen Yulara en de Uluru.