Wat zijn mummies

Wat zijn mummies?

Er zijn veel verschillende soorten mummies, allen met een eigen manier van mummificatie. Zo zijn er veenlijken, lijken van mensen die bijv. in een veen zijn gesneuveld of werden erin gegooid als offer. Venen zijn zo dicht bedekt dat er geen zuurstof bij de lijken kon komen. Zandmummies, in het oude Egypte werden mensen begraven. Door de hitte zijn de lijken gaan drogen. Ook zijn er zogenaamde ijslijken, gletsjer mummies. Mensen die in de kou dood gingen en werden bedolven onder ijs. De oudste mummies zijn ontstaan door natuurlijke mummificatie De manier zoals de bekendste mummies zijn gemummificeerd, Egyptische farao’s en balsempriesters met al hun rituelen, noemen we kunstmatige mummificatie.

Hoe deden de Egyptenaren mummificeren?

Het oude Egypte had veel gewoonten en rituelen. Zo ook het mummificeren. We zien vaak mummies in de vorm van schurken in een film of tekenfilm. Echter was het originele doel van de mummie tegenovergesteld. Het gemummificeerde lichaam was heel belangrijk voor de farao in het oude Egypte. Als zijn ziel over zou gaan, dan had hij in het hiernamaals nog wel een lichaam nodig, zijn eigen lichaam. De priesters die het mummificeren voor hun rekening namen hadden een zware taak, het lichaam van de farao mag nooit vergaan.

De balsempriesters uit het oude Egypte hadden de zware taak, te zorgen voor het lichaam van de farao. Om het lichaam zo goed en lang mogelijk te kunnen bewaren, werd er uiterst zorgvuldig te werk gegaan. Het lichaam werd naar het speciale,mooie huis, gebracht, de balsemruimte.

Mummificeren.jpgDe overleden farao wordt op een houten tafel gelegd. De hersenen worden door middel van een bronzen haak verwijderd via de neus. Via een snede die de priesters met een vuurstenen mes in de linkerzij van de farao maakte, werden de organen verwijderd. Voor alle organen was een speciale kruik gemaakt, deze kruik werd een kanopen genoemd. Vazen.jpgDe kruiken werden allen afgesloten door stoppen, deze stoppen droegen de hoofden van een valk, een jakhals, een baviaan en een mens. Deze hoofden beelden de zonen van Horus uit en beschermen naar traditie, de darmen – valk, de maag – de jakhals, de longen – de baviaan en de lever werd beschermd door het mensenhoofd. Het hart bleef achter in het lichaam en er was nog één laatste test voor de farao zelf. Naar het geloof van de Egyptenaren is een hart licht of zwaar, licht dan heb je geen zonden begaan, zwaar dan was er geen plek voor jou onder de goden. Anubis, de god der doden, zou hier een beslissende rol in spelen.

Nadat de ingewanden uit het lichaam waren gehaald, werden de holtes opgevuld. Het opvullen werd gedaan met natron, een mengsel van zout en natriumwaterstofcarbonaat. Het lichaam werd bedekt met natron en soda om het vocht aan het lichaam te onttrekken. Het lichaam werd hier ongeveer 70 dagen onder bewaard. Na deze 70 dagen was het lichaam volledig uitgedroogd. De priesters verwijderden het voorlopige opvul materiaal en behandelde het lichaam vervolgens met allerlei soorten olie, om het lichaam weer schoon te maken. De ledermaten werden opgevuld met simpele dingen als zand en klei, voor de opvulling van de lichaamsholten werden andere dingen gebruikt als linnen zakjes vol met kaneel en zaagsel. Nadat de priesters dit hadden afgerond, werd het lichaam volgesmeerd met hars, gesmolten hars. Linnen doeken worden stukje voor je op het lichaam geplaatst en dankzij de gesmolten hars blijft het plakken. Ook wordt in deze fase van het mummificeren, het lichaam voorzien van amuletten, kettingen, juwelen en andere schitterende schatten. Er waren wel uitzonderingen op de regel van het balsemen, zo werden de ingewanden van Anchhor weer teruggeplaatst.

Hedendaagse mummificatie:

Vandaag der dag is er maar één plek op de wereld waar je voor eeuwig bewaard kan blijven. Je moet er wel veel geld en een flinke trip voor over hebben, maar het bedrijf Summum in Salt Lake City, bied het.

Bronnen:

De plaatjes zijn via egypte-info-site.nl Ook de boeken "Het oude Egypte" ISBN: 9789026320736 en "dood en begrafenis rituelen van het oude Egypte" ISBN-13: 9789043011990, waren zeker de moeite waard